SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatyalı Fotoğraf Sanatçısı Hüseyin Koç Hayatını Kaybetti

Malatyalı Fotoğraf Sanatçısı Hüseyin Koç Hayatını Kaybetti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da uzun süre profesyonel fotoğrafçılık yapan, Paşaköşkü'ndeki Arkadaş Fotoğraf Stüdyosu ile hizmet veren, ayrıca doğada çektiği kelebek fotoğrafları başta olmak üzere fotoğraf sanatına çektiği birbirinden güzel fotoğraflarla katkı sağlayan Hüseyin Koç, geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında hayatını kaybetti.

Araştırmacı- Yazar Fikri Demirtaş, arkadaşı olan Hüseyin Koç'un vefatı üzerine kendi blog sayfasında şunları yazdı:

"Malatya'da uzun süre Arkadaş Fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çeken ve gazetelere de foto muhabirliği yapan arkadaşım Arguvan, Eymir'li Hüseyin Koç, geçirdiği kalp krizi sonucunda Malatya'da vefat etti.

Barguzu’da bahçede otururken uçuşan kelebekleri görünce Hüseyin Koç'u aramak geldi içimden. Hemen telefona sarıldım ve Hüseyin Koç’u aradım. Telefona kızı Çıngı çıktı. Babasının ölüm haberini ağlayarak söyledi. Kızından aldığım acı haberle üzüldüm. Sonra geçirdiğimiz günler geldi aklıma.

Malatya’dan arkadaşlarım Araştırmacı yazar Nezir Kızılkaya ve Emekli eğitimci Adil Aktaş'la birlikte cenazeye katılmak için Arguvan Eymir Köyüne gittik. Koç, Eymir köyünde aile mezarlığında toprağa verildi.

***

Malatya Paşa köşkü mahallesinde yaşayan Arguvan / Malatya  15.01.1963 doğumlu. Lise mezunu, 3 kız babası Hüseyin Koç, 60 yıllık ömrünün büyük bir bölümünü fotoğrafa adamış bir sanatçı.

Yıllardır Malatya'da ünlü Fotoğraf sütüdyolarında çalışmış. Hüseyin Koç ilk fotoğrafcılığa Turan Emeksiz caddesinde İsmail Köşger'in stüdyosunda başlar. Barış işhanında Ses Foto Mehmet Özkanın yanında çalıştıktan sonra ilk defa Kız Meslek lisesi yanında  Foto Düğün'ü, yıllar sonra Paşa köşkü mahallesinde Foto Arkadaş'ı açar (1999-2009) Uzun süre aralıklarla Gökkuşağı fotoğrafçılıkta çalışır . Emekli olduktan sonrada  Gökkuşağında Fotoğraf stüdyosunda çalışmaya devam eder.

Koç, fotoğrafçılık mesleğine ‘tutku ile bağlanmış, çıraklık ve kalfalık diplomalarını almış, usta öğreticilik ve ustalık belgesi almıştır.

Hüseyin Koç, uzun yıllar düğün, sünnet, mezuniyet, işyeri, fabrika, hastane ( Plastik cerrahi, Kulak, burun ) sinema afişi, reklam, belgesel, sinema çekimleri yapmıştır.  Kendisine verilmiş boş film şeridinin tüm karelerini doldurmuş.

Hüseyin Koç'un Kelebek fotoğraflarını çekme hikâyesi.

Kelebekler, böceklerin pul kanatlılar takımının kanatlı canlıları olarak tanımlanır. Dünyada yapılan araştırmalarda 170 bin kadar türü bilinmektedir, ülkemizde beş bin civarında kelebek türü yaşadığı tesbit edilmiştir.

Kelebek fotoğrafları mekân olarak doğa fotoğraflarıdır, teknik açıdan ise makro ve yakın plan fotoğrafçılığın konusudur.

Her fotoğraf disiplininde olduğu gibi kelebek fotoğrafı çekmenin de kendine özel yöntem, gereç ve incelikleri vardır.

Hüseyin'in Kelebek fotoğrafı çekme anısı "Bir gün arkadaşlarla gezmeye çıktık, dağ, taş, dere geziyoruz. Kelebek rastladı, çektim. Sonucunu görünce artık kelebekten vazgeçmedim. Benim için bir tutku oldu. Doğa hayattır, doğada her şey mevcut. Vazgeçmek mümkün değil. Malatya'da endemik kelebek türlerimiz var. Bunun için İstanbul'dan, Ankara'dan, İzmir'den ve çeşitli illerden gelip Mezopotamya çok gözlüsü diğer adıyla dama kelebeğini çekip giden arkadaşlarımız var. " diye açıklama yapmıştı.

Ben kelebekler ile Koç'un arasında bir aşk olduğunu düşünürdüm, Kelebekler tüm güzelliklerini adeta onun objektifine sunuyor, o da bu anları ölümsüzleştiriyor.

Malatya'da coğrafyasında yaşayan 186 tür kelebekten 150'sini fotoğraflayan Koç, geriye kalan 36 türü fotoğraflamak için büyük çaba harcıyordu. Yaklaşık 42 yıldır fotoğraf tutkusundan vazgeçemiyordu. Fotoğraf stüdyosunu kapattıktan sonra yaklaşık 7 yıldır doğada kelebekleri fotoğraflıyordu. Hüseyin Koç, bacaklarında meydana gelen damar tıkanıklığı sonrası stent takılmasına ve ilerleyen yaşına rağmen uzun yürüyüşler yaparak eşsiz fotoğraflar çekebilmek için dağlarda, taşlarda ve dere kenarlarında kelebekleri arıyordu. Çektiği tüm fotoğraflar beğeni alıyordu.

Dünyaca ünlü fotoğrafçımız Ara Gülerin sözü  "Fotoğrafın, makinadan önce zihinde çekildiğini söylerdi. Dillere pelesenk olmuş “En iyi daktilolar en iyi romanı yazsaydı, en iyi fotoğraf makinaları da en iyi fotoğrafı çekerdi” sözü, fotoğrafçıların fotoğraf makinasına takılıp kalmamaları gerektiğini vurgular."

Koç hem fotoğrafçı hem de çok iyi bir gözlemciydi. İzler, ayrıntıyı fark eder, farklı bakış açılarını araştırır, en uygun ışık şartlarında ve ‘o anda’ fotoğrafı çekerdi. Bu yüzden gözlemi iyi olan ve farklı bakış açılarına sahip olan insanlar için, iyi bir ‘fotoğrafçı gözü’ var, diye bir kavram kullanılır. Aslında bu sadece fotoğrafçılar için değil, hayatın her alanında bu farklılıkları gösterebilen insanlar için kullanılır. Ve hâlâ da kullanılıyor ve bundan sonrası için de kullanılmalı.

Koç yıllar önce benimle yaptığı bir söyleşide  ; Kültür ve Turizim Bakanlığı Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü  Malatyalı fotoğraf sanatçıların eserlerinden  Malatya tanıtm büroşürü basar.

Bu broşürde Hüseyin Koç fotoğrafının izinsiz kullanılmasına üstelik fotoğrafının altına ismini yazılmadığını görür. İsminin yazılmamasına çok içerlemişti.  Kurumu sanata ve sanatçılara hak ettiği değeri verilmediğinden Telif hakları Genel müdürlüğünün Telif hukuku Gerekliliği " yasal olarak kurumu maddi ve manevi olarak mahkemeye vermişti. Yıllarca süren davayı  en sonunda kazanmıştı.

Bu çerçevede, yaşamını fotoğrafa adamış olan Koç örnek bir davranış sergilemiştir. Fotoğrafları izinsiz kullanan kurum ve kişilere de gereken dersi vermiştir.

Son yıllarda doğa ve Manzara resimleriyle de kartpostallık görüntüler çekerek Malatya'nın envanterini çıkarmasıyla bilinen Hüseyin Koç "Eğer beklemeyi sevmiyorsanız fotoğrafçı olamazsınız." derdi.

Yıllar önce Elazığ Baskil ilçesinde bulunan Kadim Süryani Mor Ahron manastırına, Ansır'a, Hekimhan'a, Kileyik'e  Arapgir, Kemaliye, Başbağlar, Çemişgezek, Divriği, Haçova, Seyituşağı, Akçadağ Köy Enstitüsü yerleşkesi ve daha yazamadığım onlarca yere birlikte gitmiştik.

Onlarca yeri dağları dereleri tarihi eserleri Camileri, Hanları, Kervansarayları, Ermeni, Süryani manastırlarını, kiliselerini gezdik, fotoğraflarını çektik. Ben gezi yazıları yazdım.

O özellikle kelebek fotoğraflarını çekerdi. Kelebeklerin isimlerini hep bilirdi. Özel parti, hastahane, ameliyathane, düğün, konser ve konferans gibi  yüzlerce etkinlikte %95 müşteri memnuniyeti ile fotoğraflar çekmiş ve çok sayıda sosyal medya sayfasına, internet sitelerine düzenli olarak katkıda bulunmuş bir değerdi.

Koç 60 yıllık ömründe deklanşör sesi ile yaşamış, geride binlerce fotoğraf bırakmış, bu ülkenin özellikle Malatya’nın görsel belleğine en büyük katkıyı sağlamış kültürel miras elçisiydi.

Fotoğraflar ve gezilerimiz bir anı olarak kaldı. Fotoğraflara baktığımız sürece Hüseyin KOÇ yaşıyor ve yaşayacak.

Anısına saygıyla."

Fikri DEMİRTAŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Turgut ÖZMÜŞ. (10 ay önce)
    Işıklar içinde uyusun, Başta ailesi olmak üzere tüm yakınlarına baş sağlığı dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Berk (10 ay önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı Cennet olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eralp ÇELİK (10 ay önce)
    Hüseyin Beyefendiye Allah Rahmet Eylesin. Mekanı Cennet Olsun. Allah geride kalanlarına sabrı cemil ihsan eylesin. Sayın editör yazınızda bahsi geçen ve Rahmetli Hüseyin KOÇ'un ilk çalıştığı ve haklı olarak Malatya'nın saygın fotoğrafçılarından tarihi şahsiyet İsmail KÖŞGER, kendisi dayımız olup. her türlü saygıyı fazlası ile hak eden bir muhteremdir. Kendisi ciddi bir hastalık tedavisinden geçmekte olup, kendisine ve tüm hasta yakınlarımıza acil şifalar dilerim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (10 ay önce)
    İlimizdeki az sayıdaki kelebek fotoğraf çılarınin önde gelenlerinden rahmetli Hüseyin abimizin kelebek tür sitesi www.trakel.com da malatya bölgesi dahilinde yayınlanan fotoğrafları mevcuttur. Emeğine yüreğine sağlık Allah rahmet eylesin
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Meraklı Malatyalı (10 ay önce)Nihat Toramanoğlu isimli kullanıcı yorumuna
    Web sitesi aktif değil, veya adresi yanlış yazmışsınız. Kontrol edebilir misiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Allah rahmet eylesin. Mekanın cennet olsun inşallah can abim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selcuk (10 ay önce)
    Huseyin Koc 40 yillik tanidigim mesleginin sevdalisi yattigin yer incitmesin iyi insanlar birer birer kelebek misali ucup gidiyor mekani cennet olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Rafet (10 ay önce)
    Çocukluğumuz aynı mahallede geçti.(Çavuşoğlu mah.) Aynı zamanda sınıf arkadaşımdı. Çok çok üzüldüm mekanın cennet olsun güzel insan. Yakınlarına başsağlığı diliyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ömer (10 ay önce)
    Hüseyin abi ye Allah'tan rahmet sevenlerine başsağlığı diliyorum.Çok severdim.1993 yılında tanıdım kendisini ve çok üzüldüm.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Süleyman ÖZEROL (10 ay önce)
    Sayın Hemşerim teşekkürler... Keşke Hüseyin yaşıyorken de basın ilgilenseydi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Salih (10 ay önce)
    Konak, Yeşilyurt, Gündüzbey deki kelebek bölgelerini bana Hüseyin Koç göstermişti. Beraber kelebek çekimine giderdik, fotoğraf kelebek çekimleri sırasında tarafımdan çekilmiştir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mltykrl (10 ay önce)
    Neden iyi insanlar ölüyor daha çok.malatya için değerli abimizdi.mekanın fotoğraflarını çektiğin o güzel manzaralar kadar eşsiz olsun cennet olsun...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (10 ay önce)
    Huseyin kardesim Allah mekanını cennet etsin malatyaspor sevdalısı birimiz daha hatıralarda kalacak koç ailesine Allahım sabırlar versin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aydın Ay (10 ay önce)
    Hayatimda tanıdığım en samimi insanlardan biri.Dügün fotomla tanışıp çocuğumun ilk fotosunu ceken insan.Allah rahmet etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet han (10 ay önce)
    Allah rahmet eylesin biontech aşısının bir kurbanı daha ülkede Türk kalma yacak bu gidişle heryer mülteci kaynıyor mültecilerin çocuk yapma oranı Türkleri 4 e katlamiş uyumaya devam
    %67
    %33
    Yanıtla