Malatya Belediyesi’nde sahte hibe tapu senetleriyle haksız imar yoğunluğu alındığı iddiasıyla, aralarında mimar, mühendis ve müteahhitler, arsa sahipleri ile belediye görevlilerinin de bulunduğu 45 kişinin, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi evrakta sahtecilik, kamu görevi yapan görevlilerin zincirleme olarak görevi kötüye kullanma" suçlamaları ile yargılandığı davaya Malatya Belediyesi’nden ilginç bir cevap yazısı gönderildi. Yazıda, bir dönem Malatya Belediyesi'nde imarla ilgili işlemlerin fotokopi belgelerle yapıldığı itirafı yeraldı.
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin inşaat ruhsatı alınması işleminin başlangıcından bitiş aşamasına kadar olan süreçteki işleyiş yönündeki bilgi talebine Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan’ın imzası ile cevap gönderildi.
USULSÜZLÜK FOTOKOPİLİ DÖNEME AİT
Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün inşaat ruhsatı alınması işleminin başlangıcından bitiş aşamasına kadar olan süreci, 17 imar dosyasında çıkan usulsüzlükten önce ve sonra olarak ikiye ayırdı. Ceyhan, usulsüzlüğün olduğu iddia edilen 17 imar dosyasının verildiği dönemde Malatya Belediyesi’nde inşaat ruhsatlarının fotokopi belgesi ile yapılan başvurular üzerinden verildiğini belirtti. Ceyhan, 17 imar dosyası ile ilgili usulsüzlüğün çıkması üzerine ise 2 Kasım 2009 tarihiden itibaren iç tamim yayınlayarak, Malatya Belediyesi’nde fotokopi belgesi ile inşaat ruhsatı verilmesi işlemini tamamen kaldırdıklarını kaydetti.
“BU DÖNEMDE FOTOKOPİ İLE İŞ YAPIYORDUK”
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan’ın imzası ile Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazı şu şekilde:
“Söz konusu inşaat ruhsatlarının alınması için dava dosyasında bulunan yapılara inşaat ruhsatı verildiği dönemde işleyiş şu şekilde idi; Öncelikle ilgili parsellere imar durumu alınması için ilgililerince tapu fotokopisi, aplikasyon krokisinin fotokopisi ve dilekçe ile müracaat edilir ve imar durumu belgesi düzenlenirdi. (Bu durum 2 Kasım 2009 tarihli hazırlanan iç tamim ile düzeltilmiş ve o tarihten itibaren fotokopi ile hiç bir evrak işleme alınmamıştır) Verilen imar durumuna istinaden vatandaş, serbest piyasada çalışan mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi, jeoloji mühendisi ve elektrik mühendislerine projesini hazırlatarak Müdürlüğümüze başvuruda bulunur. Bundan sonra müdürlüğümüzde kontrol elemanlarınca bu projeler 4194 sayılı İmar Kanunu, 3030 sayılı tip imar yönetmenliği ve ek yoğunluk gibi Belediye Meclisi Kararlarını göz önüne alarak inceler, herhangi bir düzeltme var ise iade eder, yok ise onaylanarak Müdürlük Makamına imzaya gönderir. Müdürlük makamınca imzalanıp onaylandıktan sonra proje ve evraklar ruhsat şubesine iletilir. Ruhsat Şubesi onaylanan ruhsat ve eklerine istinaden alınacak yasal harçların hesaplarını yapar ve ilgilisine bilgi verir. Dosyadaki mevcut tüm bu evrakların doğrultusunda yatırılan harç makbuzları ile birlikte yapı ruhsatını düzenler ve imzaya sunar. Fenni mesuller, mal sahibi veya varsa müteahhit imzalarının tamamlanması neticesinde ilgili personellerce imzalanır ve müdürlük makamına onaylanarak Yapı Ruhsatı ile ilgili mal sahibine veya müteahhide teslim edilir. (Bu durum iç tamimde den itibaren imza karşılığı verilmesi yönünde düzenlenmiş ve halen devam etmektedir.) Süreç bu şekilde tamamlanmış olur. İnşaat ruhsatı alınması için işleyiş bu şekilde olmaktadır. “
YENİ UYGULAMADA FOTOKOPİ KALDIRILDI
Bu arada, Belediye’nin 2 Kasım 2009 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni iç tamim ise şu şekilde:
"1-İmar Çapı Müracaatlarında:
a)Tapunun ve aplikasyon krokisinin aslı istenecek ve alınan fotokopinin üzerine aslı tarafımdan görülmüştür ibaresi eklenerek kaşelenip imzalanacak ve dosyasına konacak.
b)İmar çapı üzerine işleme konu olan parsele ilişkin tapunun ve aplikasyon krokisinin tarihi, numarası ve alanı yazılacak
c)İmar çapı üzerinde imar durumuna dayanak teşkil eden imar planının ölçeği ve tasdik tarihi, varsa plan tadilatı tarih ve numarası yazılacak.
d) Koordinatlar tarafımdan bilgisayara girilerek alan ve kontrolü yapılmıştır parafı atılacaktır.
e)İmar çapı düzenlemesi sırasında yeteri kadar çıktıları alındıktan sonar her bir dosyaya imar çapı evrakının asılları bırakılacaktır.
f)İş takibi bizzat tapu maliki yada noter tasdikli vekili tarafından yürütülecek. Vekil tarafından yürütülen dosyalara vekalet fotokopisi (Aslı görülecek ve aslı gibidir kaşesi vurulacak) eklenecek.
g)İş takipçileri ve mimardan ve vekaletname mahalle, ada, parsel numarası belli olan her gayrimenkul için istenecektir.
2-Arşivden evrak istendiğinde veya mahallinde bakılması için hangi dosya alındı veya bakıldığına ilişkin defter tutulacak ve imzalanacak.
3-Evrak arşivden alınıyorsa dizi pusulası hazırlanarak teslim edilecek ve bundan sonra hazırlanacak olan klasörlere dizi pusulası ilave edilecek.
4-İmar hattı yapılmadan başlayan inşaatların mutlaka kaçak inşaat servisine bildirilip durdurulması sağlanacak ve Encümen Kararı ile imar hattı yapılacak.
5-Proje Kontrolünde Mimarlar eksiksiz olarak;
a)Tapunun aslını görerek fotokopisi alınacak ve aslı görülmüştür kaşesi vurulup imzalanacak.
b)Aplikasyon krokisinin aslını görerek fotokopisi alınacak ve aslı görülmüştür kaşesi vurulup imzalanacaktır.
c)İmar çapının aslı olacak ve her dosyada asılları olacak.
d) Bu kontrollerin yapılabilmesi için imar planları mimarların bilgisayarlarına sayısal ortamda aktarılacak.
e)Ruhsat ile alakalı Encümen Kararı, Meclis kararı, hibe bağış gibi kararlar var ise projesine yazılacak ve proje dosyasına birer suret konulacaktır.
f) Gelen evrakların içerisinde ada etüdü belgesi de olacak.
6-Kaçak inşaat servisi yerine getirdiğinde:
a)Levhası olmayan inşaat durdurulacak, levhası var ise üzerinde yazılı olan bilgilerin doğruluğunu tespit edecek (Yapı ruhsatı numarasının proje üzerinde yazılı olanla aynı olup olmadığı gibi)
b)İnşaat ruhsatı olmayan bütün kazılar, inşaatlar durdurulacak ve derhal mühürlenecektir.
c)Vaziyet planına uygun olarak bina oturumu kontrol edilecek, bina cepheleri ve su basman kontrolü yapılacak.
d)Yapı denetim defteri kontrol edilerek vize eksiği var ise inşaat durdurulacak.
7-Yapı Ruhsatı için İmar Kalemine başvurulduğunda:
a)İlgili memur ruhsata konu olan bütün projeleri tam olarak teslim alacak.
b)Proje inceleme sırasında öncelik mimari projede olacak, statik proje bu incelemeden sonar takip edilecek ve akabinde makine tesisat projesi incelenecektir.
8-Donatı kontrolleri sırasında muhakkak yapı ruhsatı olup olmadığı kontrol edilecektir."