Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy başkanlığında toplanan Fransız hükümeti, 50 yıllık 1958 Anayasasında şimdiye kadarki en köklü değişimleri öngören reform paketini kabul etti.
Aralarında Türkiyenin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin Fransa tarafından onayını referandum koşuluna bağlayan hükmün Anayasadan çıkarılmasının da yer aldığı 33 maddelik tasarı, 20 Mayıstan itibaren parlamentoda görüşülecek. Referandum şartının kaldırıldığı reform paketine göre, AB üyeliklerinin onayı için Anayasa değişikliğinde uygulanan yöntemler geçerli olacak. Bu konuda cumhurbaşkanı parlamento onayı veya referandum arasında tercih yapabilecek. Referandum şartının kalkmasına iktidar kanadından tepkiler gelirken, sol muhalefetin destek vermesi bekleniyor.
Yasama, yürüme ve yargı erkleri aralarındaki dengelerde yol açacağı değişiklikler yüzünden, şimdiden Beşinci Cumhuriyet-2 olarak da adlandırılan tasarının getireceği yenilikler arasında vatandaşların Anayasa Mahkemesine kişisel başvuruda bulunması hakkı bulunuyor.
Buna göre, bir vatandaş herhangi bir yasanın temel hak ve özgürlüklere aykırı biçimde kendisine uygulandığına inanıyorsa, yürürlükteki o yasayla ilgi yüksek mahkemeye gidebilecek.
Kısıtlı olacağı belirtilen bu hak şimdiye kadar, henüz yürürlüğe girmeyen yasalarla ilgili cumhurbaşkanı, başbakan, meclis ve senato başkanları ile 60 parlamenter tarafından kullanılabiliyor, yürürlükteki yasalar aleyhine Anayasa Mahkemesine gidilemiyor.