Fransa'da feministleri sevindiren bir gelişme yaşandı. Evlenmemiş kadınlara 'matmazel' denilmemesi için bir adım daha atan Fransız devleti, tüm resmi kurumlara "bu hitap sözcüğünü bundan böyle kullanmayın" diye genelge yolladı.
Fransa'da kadın hakları ve feministlerin yoğun baskısı sonucu, resmi yazışma formlarında genç kız ve kadınlar için kullanılan “matmazel” sıfatı kaldırılıyor.
Başbakanlık tarafından ilgili makamlara gönderilen genelgeye göre, resmi formlarda artık evlenmemiş kadınlar için “matmazel” sıfatı kullanılmayacak.
"Matmazel" ile birlikte, “kızlık soyadı”, “eşinin soyadı” gibi ibareler de yer almayacak.
21 Şubat’ta yayımlanan Başbakanlık genelgesinde yer alan ifadede, “Devletin tüm yönetim birimleri bu hitap kelimelerini kullanmaktan kaçınsın” denildi.
Daha önce de benzer genelgeler yayımlandığı ve bu uyarının ilgili makamlara iletildiği ancak beklenen sonucun elde edilmediği yönünde bir bilginin de yer aldığı genelgede, "Bu tavsiyeler artık hayata geçirilmeli" denildi.
"MATMAZEL" YERİNE "MADAM"
“Matmazel” yerine, bütün kadınlar için, “mösyö”nün tam karşılığı olan “madam” hitabının kullanılacağı bildirilirken, resmi formların da bundan böyle, bu karara uygun olarak düzenleneceği açıklandı. Şu an elde kalan formlarında bitene kadar kullanılabileceği bildirildi.
Fransa’da feminist gruplar, erkek-kadın eşitliğine aykırı gördükleri “matmazel” kelimesinden kurtulmak için uzun süredir eylemler düzenliyor. Bu yeni genelge onları memnun etti ancak şimdi de sıranın, özel işyerleri ve kurumlara geldiğini, onlardan da benzeri bir uygulama beklediklerini ifade ediyorlar.
Matmazel kelimesinin kaldırılması talebi ilk kez 1972 yılında gündeme gelmişti.
Türkiye'de de kadın hakları savunucuları, "bayan" ve "kız" kelimeleri yerine "kadın" sözcüğünün kullanılması yönünde uyarıda bulunuyor.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.