Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen Malatya Kitap Fuarı bugün kapılarını açarken, bir kamu hizmeti olarak organize edilen fuarda, yöneticilerin keyfi tutumu bazı Malatyalı yazarların sert tepkisine yol açtı.
Bu arada, dışarıdan gelen ve fuarda ticaret yapan yayınevlerine maddi-manevi her türlü kolaylık sağlanırken Malatya Kitapçılar Derneği’nin ücreti de ödenmek koşuluyla stand kiralama talebinin ısrarla reddedilmesi, fuar organizasyonunun fiilen yürüten belediye fuarcılık şirketinin Malatya’ya karşı yabancılaşması olarak değerlendiriliyor.
24 Kitabı Olan Yazarı Yok Saydılar
Kitap Fuarı organizasyonunu yönettiği belirtilen Malatya Belediyesi Fuarcılık Şirketi, bazı belediye yöneticilerinin yakın arkadaşları olarak öne çıkan ve belediye ya da hükümet icraatlarını övmekle tanınan kimilerini adeta Nobel ödüllü birer edebiyatçı gibi lanse edip, bu isimler için büyük çaplı reklam çalışması yaparken, bugüne kadar tam 24 kitabı yayınlanan ve bazı kitapları çok satanlar listesine giren Malatyalı Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık, Malatya ile ilgili önemli bir kaynak kitap olan "Malatya, 1830-1919" adlı kitabın yazarı Adnan Işık fuar yönetimince yok sayıldı.
Özellikle Anadolu Ajansı Diyarbakır Bölge Müdürlüğü görevini yürütürken Ortadoğu’daki siyasi ve sosyo-ekonomik gelişmeler, PKK ve terörün uluslar arası boyutları konusundaki analizleri ile Türkiye’nin uzman gazeteci-yazarları arasında yer alan Raşit Kısacık, başta terör sorununun kökenleri olmak üzere çeşitli alanlarda 24 kitap kaleme aldı.
Malatya Yakın Tarihi ve Malatya’nın kültürel, folklorik yapısı konularında da özgün eserler veren gazeteci-yazar Raşit Kısacık, bugüne kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’daki kitap fuarlarına davet edilirken, kendi memleketinde düzenlenen kitap fuarında üvey evlat muamelesi görüyor.
Malatya Kitap Fuarı organizatörleri, maddi-manevi her türlü kolaylığı gösterip ticaret yapmak üzere Malatya’ya gelen yayınevlerinin masraflarının büyük bölümünü karşılayıp, çoğu tanınmayan, bilinmeyen ve Malatya’ya kitaplarını pazarlamak üzere gelen yazarların masraflarını üstlenirken, hiçbir talepte bulunmayan, sadece kitaplarının yayınlandığı Ozan Yayınları’nın dağıtımını yapan Alfa Yayınları standında kitaplarını imzalamak isteyen Raşit Kısacık’ın bu isteği bile reddedildi. Kısacık’ın imza günü talebi, fuarın son gününde ve ziyaretçinin en az olduğu bir saate, yani fuarın açılış saati olan 10’a sıkıştırıldı.
Malatya Kitap Fuarı organizatörleri keyfi tutumlarının yarattığı tepki sonrasında Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık’ı arayıp “Sizi unutmuşuz. Kusura bakmayın” dedikten sonra, keyfi tutumlarının telafisi olarak da “Sizin için fuarın son gününde saat 10’da imza saati programı yaptık” bilgisini verdi.
Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık “Fuar yöneticilerinin Malatyalı bir yazar olarak bana karşı takındığı tavrı anlamak mümkün değildir. Çoğu binlerce satan, İstanbul merkezli yayınevleri tarafından yayınlanan ve Türkiye çapında dağıtımı yapılan 24 kitabım var. Malatya yakın tarihi ve Malatya kültürüne yönelik kitaplarım kendi alanlarında birer özgün kaynak niteliğindedir. Ben hem imza gününe katılıp hem de Malatya tarihinin çok önemli bir kesiti ile ilgili bir söyleşi yapmak istiyordum. Fakat fuar organizatörleri önce yok saydılar, sonra da kendilerine ulaşan tepkiler üzerine özür dileyerek fuarın son gününde imza saati ve söyleşi programı koyduklarını söylediler. İmza saati diye bana önerdikleri saat fuarın açılış saati. Yani ziyaretçinin çok az ya da hiç olmadığı bir saat. Bir de söyleşiyi, kitap imzalarken okuyucu ile muhabbet etmek olarak algılayan bir anlayış var. İzmir’de, Tüyap İstanbul’da fuarlara katıldım, özel söyleşiler yaptım. Kapıda karşıladılar bizi. Malatya’da bizi kapıda karşılamalarını filan beklemiyorum ama, tek bir kitabı bile olmayan insanları yazar olarak tanıtıp, 24 kitabı Türkiye ölçeğinde yayınlanmış, bu memleketin insanını yok saymasınlar. Bir de, özür diledikten sonra beni davet ettikleri stand Malatyalı Yazarlar Standı. Ben Malatyalı bir yazarım ama, benim kitaplarım İstanbul merkezli yayınevleri tarafından yayınlanıyor. Kendim yayınlamıyorum ki kitaplarımı alıp gideyim Malatyalı yazarlar standına da imzalamayayım. Benim kitaplarımı da yayınlayan Ozan Yayınevi’nin kitapları fuarda Alfa yayınevi standında satışa sunulacak. Benim Alfa Yayınevi’nde imza gününe katılmam gerekiyordu, ama buna bile izin verilmedi” şeklinde konuştu.
Kitapçılar Derneği’ne de Red
Türkiye çapında yayınlanan 24 kitabı olan ve bu kitapların birçoğu yayınlandıkları dönemde çok satanlar listesine giren Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık’a uygulanan ‘Yok sayıcı’ bu tutum, ücreti de ödenmek koşulu ile fuardan stand talep eden Malatya Kitapçılar Derneği’ne de uygulandı. Fuarcılık şirketine bu konudaki talebini defalarca ileten Malatya Kitapçılar Derneği’nin bu talebi bir AKP Malatya milletvekilinin devreye girmesine karşın ısrarla reddedildi.
İstanbul ve Ankara’dan ticaret yapmak üzere Malatya’ya gelen yayınevlerine her türlü kolaylığı gösteren, hatta yayınevlerinin fuardaki personeline öğlen ve akşam yemeklerini ücretsiz veren belediye fuarcılık şirketinin Malatya’daki bir kültür kurumuna karşı takındığı bu tutum keyfiliğin ve kendi kentinin kültürel dinamiklerine yabancılaşmanın bir başka örneği olarak gösteriliyor.
Fuar 30 Nisan - 5 Mayıs’da Ama…
Bu arada bugün başlayacak olan kitap fuarında, belediye yönetiminin ticaret yapmak üzere Malatya’ya gelen yayınevlerinin personeline öğlen ve akşam vereceği ücretsiz yemeğin verileceği tarih aralığı fuar sözleşmesinde 7-12 Mayıs 2013 olarak belirtildi. Sözleşme bu haliyle internet sitesinde yayınlandı.
Fuarın Sitesi Müdürün Kişisel Sitesi Gibi
Diğer yandan Malatya Valiliği başta olmak üzere çok sayıda kurumun desteği ile düzenlenen fuarın internet sitesi, Fuarcılık Şirketi Müdürü Murat Nalçacı’nın büyük boyutlu fotoğrafı ile dikkat çekiyor. Sitenin ana sayfası büyük bir Murat Nalçacı fotoğrafı eşliğindeki davet sözleri ile doldurulurken, aynı görsel haber sayfalarında da kullanılıyor.
Fuarın Açılış Saati Hangisi ?
Fuarın açılış saati konusunda da organizasyonu yapanlar tarafından çelişkili bilgiler veriliyor. Fuarcılık Şirketi Müdürü Nalçacı, fuarla ilgili açıklamasında fuarın açılış saatini 10.00 olarak belirtirken, sitede yayında bulunan sözleşmede, fuarın 10.30’da katılımcı yayınevlerine, 11.00’da ise ziyaretçilere açılacağını vurguluyor.
FOTOĞRAF: Fuar etkinliğinin gerçekleştirileceği belediye binası yanındaki çadırlar