Dünyanın gelişmiş 8 ülkesini bir araya getiren G-8 zirvesi Japonyanın Hokkaido adasında başladı. Toyako kentindeki zirvenin gündemine, artan gıda ve yakıt fiyatlarıyla birlikte Afrikadaki yoksulluk oturdu. Zirve, dünyanın karşı karşıya olduğu krizler dikkate alınarak son 10 yılın en önemli zirvesi olarak adlandırılıyor.
Üç gün sürecek olan zirvenin ilk gününde, G-8 ülkeleri olan ABD, Japonya, Rusya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya ve Almanyanın liderleri, davetli 7 Afrika ülkesinin liderleriyle bir araya geldi. Daha sonra çalışma toplantısına geçen liderler, yoksul ülkelere yapılacak kalkınma yardımıyla petrol ve gıda ürünleri fiyatlarının yükselişini tartıştı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki - Moon ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, artan gıda fiyatları konusunda uluslararası toplumu acil hareket etmeye çağırdı.
Yoksul iki kat tehlikede
Yüksek gıda fiyatlarının kazanımları geri aldığını söyleyen Ban Ki - Moon, daha fazla zararı engellemek için bu yılki ekim sezonu öncesinde dünya liderlerine gübre ve diğer girdiler konusunda yardım çağrısı yaptı.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick de gıda desteği, yoksullar için bağışlar ve önümüzdeki ekim sezonu tarım girdileri için acil olarak 10 milyar dolara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Yüksek gıda fiyatları problemini çözmek için ne yapılması gerektiğini herkesin bildiğini vurgulayan Zoellick, şu an ihtiyaç olanın kaynaklar, hareket etmek ve zamanında sonuç almak olduğunu söyledi. Zoellick, petrol fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesiyle yoksulların iki kat tehlikeyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.
Bush son kez G-8 zirvesindeZirve, görev süresi dolmak üzere olan ABD Başkanı Bushun katıldığı son G-8 toplantısı oldu. 21 bin polisin konuşlandırıldığı Hokkaido adasında protestolar, önceki zirvelerin aksine, birkaç gözaltı olayı dışında kolaylıkla dizginlendi. Ulaşımın zor ve pahalı olduğu zirve merkezine giden birkaç bin protestocunun başında kat kat fazla polis bulunuyor.
Merkel mücadeleye çağırdıAlmanya Başbakanı Angela Merkel, zirvenin ilk gününde G-8 ülkeleri ile Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin artan petrol fiyatları konusunu bir araya gelip tartışması gerektiğini söyledi.
Merkel, yüksek petrol fiyatlarıyla mücadele için değişik yollar bulunması gerektiğini belirtti.
Zirvede bugün, ekonomik konular ile Kuzey Korenin nükleer programı ve Zimbabvedeki siyasi gerilim gibi siyasi sorunlar ele alınacak.
AB, tohum ve gübre dağıtacak
Yıllık 40 milyar euroyu aşan tarım desteğiyle gelişmekte olan ülkelere karşı haksız rekabet yaratmakla suçlanan Avrupa Birliği (AB), kullanılmayan sübvansiyonları yoksul ülkelere göndermeye hazırlanıyor.
Ortak tarım politikasından sorumlu AB Komisyonu Üyesi Mariann Fischer Boel, ABde kullanılmayan tarım destekleriyle net gıda ithalatçısı gelişmekte olan ülkelere tohum ve gübre sağlanması için bir öneri hazırlayacaklarını bildirdi.
1 milyar euro
G-8 zirvesi için Japonyada bulunan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise 1 milyar euroluk yardım paketiyle yükselen gıda fiyatlarına cevap olarak gelişmekte olan ülkelerde tarıma ivme kazandıracaklarını söyledi.
AB ortak bütçesinden geçen yıl tarımsal destek için ayrılan 42 milyar eurodan en fazla payı 9.2 milyar euroyla Fransa ve 5.9 milyar euroyla İspanya alırken, 553 milyon eurosu kullanılmamıştı.