Gazeteci- Yazar Raşit Kısacık, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uzun süredir çeşitli rahatsızlıklarından dolayı tedavi gören Raşit Kısacık'ın Koronavirüs'e yakalandığı ve bu nedenle hayatını kaybettiği öğrenildi.
Malatya yerel basınında çeşitli görevlerde bulunan ve bir dönem de Anadolu Ajansı'nın Diyarbakır Bölge Müdürlüğü görevinde de bulunan 70 yaşındaki Raşit Kısacık'ın cenazesi, kılanan cenaze namazının adından Şehir Mezarlığı'nda toprağa verildi.
RAŞİT KISACIK KİMDİR?
1951 Malatya doğumlu olan Raşit Kısacık, 27 yıldır Sarı, 23 yıldır da Sürekli Basın kartı sahibiydi. Lise yıllarında (1968) yerel bir gazete de küçük mizahi fıkralar yazarak yazım hayatına başladı. Aynı yıllarda gündüzleri o gazetenin muhabirliğini yaparken, gece de amatör bir tiyatroda küçük rollere çıkıyordu. Zaman buldukça da bir aile gazinosunda hem sunuculuk yapıyor hem de vurmalı çalgılar çalıyordu. 12 Mart Sıkıyönetim Döneminde Ankara Mamak’ta cezaevlerinin bulunduğu yerde vatani görevini yaparken (Mahkemelerde inzibat görevi) sivil yaşamımda gazetecilik yaptığı anlaşılınca Adana Dörtyol Tabur Komutanlığı’na gönderildi. Bir nevi sürgün yeri sayılan Dörtyol'da öğretmen çavuşluk yapmaya başladı. Vatani görevini tamamladıktan sonra 1973 yılında Malatya Gayret Gazetesi'nde muhabirlik, yazarlık ve yöneticilik yapmaya başladı. Daha sonra Görüş Gazetesi'ne transfer oldu. Sonraki süreçte Tercüman Gazetesi'nin daha sonra da Cumhuriyet Gazetesi'nin Malatya temsilciliği yürüttü. 1977- 1980 arasında CHP'den Malatya Belediye Meclis üyeliği yaptı. Üniversitenin açılması, Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması, Malatya’nın TRT yayınlarına, TV’ye kavuşması için yapılan çalışmalara katkıda bulundu. ardından 1982 yılından 2000 yılına kadar Diyarbakır'da Hürriyet Haber Ajansı ve AA Bölge Müdürlüğü görevinde bulundu. AA'daki Genel Müdür değişikliği üzerine emekliye ayrıldı. Tekrar Malatya'ya dönen Kısacık, Malatya'da Malatyalılar Derneği'ni kurdu, ilk başkanı oldu. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldı, yerel Bakış Gazetesi'nde çalıştı. Kısacık, evli ve 2 çocuk babasıydı.
Kısacık, İran-Irak savaşı başta olmak üzere Ortadoğu’da bazı savaş ve çatışmaları takip etti. Özellikle Kuzey Irak’a yapılan 25 sınır ötesi operasyonu da izleyip, kitaplaştırdı. Malatya’ya yerleşen Kısacık terör konusunda kitaplar yazmaya başlamış. Birçok ödül sahibi de olan Kısacık Malatya Gazeteciler Derneği ve bazı sivil toplum örgütlerinin başkanlığını yaptı.
Yağlı İpte Demokrasi, İhanetin Adı Yok Mustafa Kemal'e İlk Suikast Girişimi, Kuzey Irak'a Son Operasyon, Minareden Kandil'e PKK Tarihi-Eylemleri-Stratejsi / Kürt Sorunu ve Etnik Örgütlenmeler-3, Kanlı Oyun / TSK, PKK'ya Dur! Dedi, Terörün ve Ölümün Kodu:33, Rizgari ve Ala Rizgari Kürt Sorunu ve Etnik Örgütlenmeler-2, Dicle'de Kül Hayatlar, Nurhak'tan Mamak'a Bir Gazeteci - Bir Asker - Bir Darbe,Güneş Operasyonu Bilinmeyen Yönleriyle Irak'ın Kuzeyine Son Sınır Ötesi Operasyon, Kawa Kürt Sorunu ve Etnik Örgütlenmeler-1, Mustafa Kemal'e İlk Suikast, ABD'den Kürtlere Bir Demet Kerkük, Cumhuriyet'in İlanından Bugüne Malatya'da Toplumsal Olaylar, Dünyada ve Türkiye’de İşkencenin Tarihi, Cumhuriyet’in İlanından Günümüzde Sıkıyönetim Bildirileri, Ermeni Sorunu'nda Çözümün ve Çözümsüzlüğün Adı: 4T 100. Yılında Ermeni Sorununa İki Taraflı Bir Bakış, Yunus 66 Bilim ve Kuran Işığında Diğer Dünyalarda Yaşam, Diyarbakır Cezaevi İşkence ve Ölümün Adresi.
malatyahaber.com- Görüş Gazetesi
ARŞİV FOTO: Raşit Kısacık'ın Görüş Gazetesi yıllarından
FOTO: Kısacık'ın cenaze töreninden- iha