SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gazi İlkokulu Çocuk Kütüphanesi Oluyor

Gazi İlkokulu Çocuk Kütüphanesi Oluyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Cumhuriyet dönemi önemli eserlerden birisi olan tescilli eserlerden Gazi İlkokulu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilerek, buranın Çocuk Kütüphanesi yapılacağı bildirildi.

6 Şubat depremlerinden sonra ağır hasar alan ve Malatya’nın önemli taş binalarından birisi olan Gazi İlkokulu’nun restorasyonu için yürütülen çalışmalarda binanın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredileceği kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Gazi İlkokulu’nu aslına uygun bir şekilde restore ettikten sonra, binanın Çocuk Kütüphanesi olarak açılmasının planlandığı öğrenildi.

Gazi İlkokulu'nun tarihçesi
Battalgazi İlçesi, Saray Mahallesi, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan bina, bodrum üzerine iki katlıdır. Malatya’da, Cumhuriyet’in ilk eserlerinden olan Gazi İlköğretim Okulu, 3530 m2’lik alan üzerine çevresi bahçeli olarak düzenlenmiştir. Yapının ön cephesi tamamen kesme taşlarla kaplanmış olup yan ve arka cephelerde ise pencere ile kapı kenarları kesme taş sövelidir.

40 m cephe, yanlarda 4,35 m orta ise 2,45 m öne doğru çıkartılarak cepheye hareketlilik getirilmiştir. Giriş, cephede yer alan 4m camekânlı kapı ile sağlanmaktadır. Giriş kapısının üzerinde sonradan yapılan balkon ve balkona geçişi sağlayan sivri kemer görünümünde camekân yer almaktadır. Cephede ve yanlarda yer alan kavisli pencereler binaya mimari bir estetik kazandırmıştır.

Giriş kapısı geniş bir antreye açılmaktadır. Antrenin yanlarında yer alan koridorlardan sınıflara geçilmektedir. Zemini beton olan birinci katın tavanı, ikinci katın taban ve tavanı ahşap olarak yapılmıştır. İkinci kata merdivenle çıkılmaktadır. Ortada yer alan geniş antre sonradan bölünerek sınıf haline getirilmiştir. Koridorlarda karşılıklı ikişer sınıf bulunmaktadır. Birinci katta sınıflar sonradan bölünerek ihtiyaca göre kullanılmıştır. Bodrum kat depo olarak kullanılmaktadır. Binanın üzeri kiremit çatı ile örtülmüştür.
İlk Cumhuriyet Dönemi eserlerinden olan Gazi İlköğretim Okulu 1933 yılında hizmete girmiştir. (Malatya Kültür ve Turizm Müdürlüğü)

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Vatan daş (10 ay önce)
    AĞIR HASARLI denilen binaya nasıl güçlendirme yapılacak? Aynı mantıkla AĞIR HASARLI 1,2 katlı evlerde, iş yerleri de güçlendirilebilirdi o zaman. Konu kamu binaları olunca bizde sistem farklı işliyor. Buraya çocuklar girip ders mi çalışacak. Ben şahsen göndermem çocuklarımı. O zaman Gidin 3 e bölünmüş Yeşilyurt ilçe Milli Eğitim Binasını da yerinde güçlendirin yapın, bura milli eğitim oldu tekrar diyin, kim güvenip geçip çalışır içinde. Allah aşkına! Malatya için 5 yıl diyordum da düzeltiyorum 10 yılda anca düzelir gibi geliyor. Pes doğrusu, pes
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (10 ay önce)
    zaten kütüphane çok var bu civarda neden okul olarak açılmıyor diğer okullarda çocuklar mağdur bırakılıyor kendi okullarına gelip eğitim ve öğretime devam etsinler zaten okul sıkıntısı var yazık ya bu kadar düşüncesiz olunmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Memleketini Seven Malatyalı (10 ay önce)
    Malatya ili Battalgazi ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve geçmiş dönemlerden itibaren ülkemizin yetiştirdiği özel şahsiyetlerin yetişmesinde kaynaklık eden bu güzide okulumuzun günümüz ihtiyaçlarına cevap veremediği aşikardır. Özellikle deprem hadisesinden sonra öğrencilerin ve öğretmenlerin bu kurumda güvenli bir şekilde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeleri çok da mümkün görünmemektedir. Hülasa şöyle bir durumda söz konusudur. Artık okulun bulunduğu bölgede Atatürk Ortaokulu ile birlikte öğrenci mevcutlarından dolayı yetersiz kalmaktadırlar. Şahsi görüşüm; deprem sonrası yapılaşma süreci de göz önünde bulundurularak bölgenin öğrenci yoğunluğunu azaltmak adına ŞKÖ yerleşkesi içerisine bir ilkokul+bir ortaokul mutlaka yapılmalı ve önümüzdeki 50 yılın vizyoner bakış açısı yakalanmalıdır. Gazi ilkokulu binasına gelirsek; o bina da şehrin eğitim müzesi olmalı, orada eğitim görmüş ünlü şahsiyetler ile görev yapmış idareci ve öğretmenlerin isimleri şeref panosu şeklinde sergilenmlidir. Vesselam...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ada (10 ay önce)
    Hiç dikkat edildimi? Merkezde giden bu kaçıncı okul binası, daha kaçı gidecek takip ediniz. Yazık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eralp Çelik (10 ay önce)
    81 Vilayetin hangisinde var acaba? ( M.K. Atatürk'ün Cumhuriyeti İlan ettiği ilk TBMM meclis Binası) Malatya da hiç akıllı insan kalmadı mı? Malatya'yı temsil edenlere Proje üretmek neden zor geliyor. Malatya yaşam kültürünün 1000 yıllık Selçuklu - Osmanlı Tarihinde şehrin yok edilen yada unutulan tarih çizgisindeki duyarsızlık ortada iken, 100 yıllık Türkiye Tarihini dahi bilmeyen ama 20 haneli köylerinden çıktığı gibi şahsi istikballeri içinkendilerini parti binalarına atanlardan Malatya belediyesi ile TBMM meclisine gönderilenler ( Ne yazık ki halkın kendi iradesi ile değil de Parti M.K.Y.Kurullarının yada başkanlarının dayatması ile seçilenler.) Hizmet anlayışını kendi yakın çevresine makam ve mevkii sağlamak olarak gördü. Halka ve şehire hizmet ruhu 1950'li 1960'lı 1970'li ve 1980'li yıllarda son buldu, yetişmiş- okumuş-kültürlü-düzeyli-çok yönlü -fikir üreten- banka hesabı derdi olmayan hakiki manada Allah korkusu- Vatan Sevgisi- memleket aşkı ve Malatya Sevdalısı adam gibi adamlar tarih olurken sonradan gelenler neden se bu zincirin altın halkası olmayı tercih etmedi. Güzide halkımıza tenekeden-Kolonları tahtadan yapılara göz yumup , Kendilerine de Afyon mermerinden sırça köşkler yaparak Malatya halkına göz yumup. Şehir Gerçekliklerine de kulak tıkadılar. Efendiler, Ankara Ulus'taki ilk TBMM meclisinin nerede ise bir kopyası olan tarh ve anlam yüklü bu okulun örneği tektir. Tıpkı Ankara'daki ilk meclis oturumunun imitasyonu gibi değerlendirilse, neler neler kazanılır, gençlere çok değerler kazandırılır ve Şehir de turizm değerlerine öyle böyle değil, tarifsiz katkılar sağlar ve Malatya' yı çok illerin gene bir adım önüne taşır ama kime anlatacaksın, kime söyleyeceksin ve kime nasıl kabul ettireceksin?...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Şehrin hafızasını sıfırlamak için tüm tuşlara basıyorlar
    %53
    %47
    Yanıtla
  • orhan ince (10 ay önce)
    çok güzel bir eser olmuş yanlız ilk önce önünde kaldırımda duran kontenyerler kaldırılmalı tarihi bina önünde görüntü kirliliği yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Memet aker (10 ay önce)
    Gazi İlkokulu Malatyanın tarihidir,beyindir. Yerine kütüphane yapılacağı söyleniyor. Malatyaya ve Türkiye mal olmuş kişilerin mezun olduğu Gazi Ilkokulu adının, yerinde veya o bölgede yaşatılması gerekiyor. Turgut Özal in annesi bu okulda öğretmenlik yapmış. Recai Kuranı babası okulun ilk müdürü Hasan Celal güzel Hüsnü Doğan Rasim Özdenören Selçuk Yöntem vb. Bu konuya degijirseniz Gazi İlkokulu mezunları olarak memnun oluruz
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Recep (10 ay önce)
    Bu kararı verenleri tebrik ediyorum. Hakikaten çok güzel bir karar verilmiş. Memleketimize hayırlı olsun. Şehir merkezindeki kütüphane eksikliği yılların sorunu idi. O kısmen çözüldü. Şimdi de çocuk kütüphanesi... Karar vericileri canı gönülden tebrik ediyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • hasan (10 ay önce)
    ilk okul birinci sınıfı burada okumuştum.Çocuk kütüphanesi olmazı güzel olur
    %100
    %0
    Yanıtla