SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Geçen Yıl 70 Bin 869 Ton Kuru Kayısı İhraç Edildi

Geçen Yıl  70 Bin 869 Ton Kuru Kayısı İhraç Edildi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye, üretiminde lider olduğu kuru kayısıdan 2023'te, 70 bin 869 ton ihracata karşılık 408 milyon 74 bin dolar gelir elde etti.

Avrupa Birliği (AB) nezdinde coğrafi işaret tescilli ürün olan Malatya kayısısı, ülke ekonomisine sağladığı dövizle hem üreticinin hem de ihracatçının yüzünü güldürüyor.

Üretiminde ve ihracatında lider olduğu kuru kayısıyı geçen yıl 115 ülkeye gönderen Türkiye, dünya kuru kayısı ihracatında da adından söz ettiriyor.

AA muhabirinin Malatya Ticaret Borsası verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl ABD başta olmak üzere Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Rusya, İsrail, İtalya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kanada ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu 115 ülkeye 70 bin 869 bin ton kuru kayısı ihraç edilerek 408 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

Önceki yıl ise 76 bin 36 tonluk ihracattan 400 milyon 740 bin dolarlık döviz girdisi sağlayan kayısı, geçen yıl önceki yıla göre yaklaşık yüzde 9 daha az ürün gönderilmesine karşılık gelirini ise yaklaşık yüzde 2 artırmış oldu.

- Sektör yeni yıldan umutlu

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanvekili Erhan Almendi, AA muhabirine, depreme rağmen ihracatın tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

İhracatlarının sürekli arttığını anlatan Almendi, şöyle devam etti:

"Geçen yıl 70 bin 869 ton kuru kayısı satışına karşılık 408 milyon dolarlık gelir elde ettik. Bu güzel bir rakam. Geçen yıla göre artış söz konusu. Depremden sonra toparlanmaya başladık, şu an tüm işletmelerimizin hepsi çalışıyor. 2024 yılını daha güzel rakamlarla kapatmayı niyetindeyiz. Biraz işçi sıkıntılarımız var. Bunu da giderirsek 2024'te kayısıdan daha güzel gelirler elde etmek istiyoruz."

Almendi, sadece bu yılın aralık ayında ise 7 bin 27 ton kuru kayısı ihracatına karşılık 40 milyon 821 bin dolar gelir elde edildiğini, bu rakamları 2024'te daha yukarılara çekmek istediklerini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Meho Ağa (10 ay önce)
    Kayısı üretimi ve ihracatı işi bir türlü Bir Milyar Dolara Dolara ulaşamadı. Malatyaya Akçadağdan inerken sağlı sollu bakıyorsunuz dağ taş kayısı ağacı. Ancak kendimi bildim bileli ihracaattan elde edilen gelir 300-400 Milyon arası. Yani 10 sene evvel şu kadar kayısı ağacı vardı. İhracat aynı. Şimdi milyonlarca fazla ağaç dikildi rakam yine aynı. Yani kayısı işi sahipsiz. Acaba kayısının önündeki engelleri kaldırmak ve verimli üretim elde etmek için sorunları inceleyen bir kurum mu kurulsa diye aklıma geliyor. Bir İspanyalı olsa öyle cins kayısılar diker ki onlarca emek vermeden dalından indirip taze taze bütün AB ve dünya market ve manavlarına ulaştırır. Bu konuda yazılacak çok şey var ama maalesef çaresizlik sebebiyle netice elde edilmiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • kayisici (10 ay önce)
    ramazan bey guzel malatyamizin guzel kayisisina afgan iran tacik kayisisini karistirip koyluyu madur edenlere ne yaptiniz acaba ???????? size oy moy yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tuğrul (10 ay önce)
    Kayısı zenginleri bir yıllık hasılatlarını fakirlere bağışlasa, depremzede fakirlerin hepsi de sıcak yuvalarına kavuşur.. ama bu malatya milleti alışmış bedavacılığa.. herşeyi devletten istiyorlar, ceplerinde akrep var...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Erhan (10 ay önce)
    Emeğinize sağlık Ramazan Özcan Ve Erhan almendi. Ramazan başkanı inşallah belediye başkanı olarak göreceğiz esnaf olarak umutluyuz battalgazimize yarar.
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Bilirkişi (10 ay önce)Erhan isimli kullanıcı yorumuna
    Tabi tabiii çok emekleri var......! Ramazan Özcanın borsada gözü yok ne seçimi yapılsa oraya aday..... Tarihte ilk defa dışarıdan kayısı geliyor borsanın hiçbir yaptırımı yok... Kayısı rekoltesi her sene abartılı açıklanıyor hiçbir müdahale yokkkk... Çok az kayisinin olduğu milletin bu Kayısı parasıyla deprem yaralarını saracağı bu sene bile kayısı para etmedi....sayenizde.... Kestane:450 TL olmuş 10 tane işlem gören işçiliği mazotu gübresi elektriği sulaması maliyetleri 10 katına çıkmış kayısı ya halaa geçen yılın fiyatı 130 TL diyorlar.... Köylünün gözünde bittiniz uzatmaları oynuyorsunuz...
    %86
    %14
    Yanıtla