Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, kriz nedeniyle vergi mükelleflerine uygulanan gecikme zammı oranının düşürülmesini istedi.
Altaş, konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:
"Yaşanan ekonomik kriz ve piyasaların içinde bulunduğu nakit sıkıntı nedeni ile birçok vergi mükellefi vergisel işlemlerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirememekte ve cezalı duruma düşmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Özelikle piyasalarda talep daralması nedeni ile yaşanan nakit sıkıntısı ve reel ücretlerde meydana gelen gerileme piyasaları olumsuz etkilemektedir
Devlet borcunu zamanında ödemeyenlere, gecikme zammı uygulamaktadır. Gecikme zammı, tahakkuk ettirilmiş amme alacağının ödenmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Yürürlükte bulunan 6183 Sayılı kanuna göre Amme alacağının zamanında tahakkuk etmemesinden dolayı uygulanan gecikme faizlerinde oran aylık % 2,5, yıllık ise % 30dir. Aynı şekilde Ödenmeyen Sosyal Güvenlik Primleri içinde yasal düzenlemede Kurumun prim ve diğer alacakları süresi içinde ve tam olarak ödenmeyen tutarları için gecikme zammı uygulanmaktadır.
Bugün için uygulanan gecikme zammı oranlarına baktığımızda Devlet halktan kendi borçlanma oranın iki katı oranında bütçe hedefindeki yıllık enflasyonun 4 katı oranında banka mevduat faizi oranın 3 katı oranında gecikme zammı istemektedir. Devletin bir an önce bu konuda bir düzenleme yapması gecikme zammı ve faiz oranlarını düşürmesi gerekmektedir. Bu oranlar bu şekilde devam edecek olursa özellikle nakit sıkıntısı nedeni ile özellikle ödeme güçlüğü çeken vergi mükelleflerinin borçları ödenmesi mümkün olmayacak boyutlara ulaşacaktır.
Gecikme zammı ve faizi uygulamasının temel amacı bu ödemelerin zamanında gerçekleşmesini sağlamaktır Bu konu bir şekilde ödeme sıkıntısı geçen insanların cezalandırılması şeklinde olmamalı ya da kamu açıklarının finansmanını bu şekilde sağlamak düşünülmemelidir.Gecikme zammı oranlarındaki bu adaletsizliğin ve sorunların giderilmesi maksadıyla Maliye bakanlığınca gerekli düznlemenin yapılması gerekmektedir.Aksi takdirde biriken bu gecikme zamlarının ilerde çıkartılacak bir afla çözümlenir beklentileri ve oluşacak baskılar ilerde kaçınılmaz olacaktır."