SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Geçit'in 'Kadim Merkezler' Projesi

Geçit'in 'Kadim Merkezler' Projesi
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, “Kadim Merkezler Projesi’ ile ilçenin tarihi ve turistik bölgelerinden Çırmıhtı ve Gündüzbey’in kadim, doğal, kültürel ve sosyal değerlerinin muhafaza edilmesine sağlayacak güçlü ve emin adımlar atacaklarını söyledi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Yeşilyurt’un geleneksel kimliği, gastronomisi ve kültürel zenginliklerinin ulusal ve uluslararası arenada daha fazla yer alması için bölgenin geleneksel kimliğini koruyacak güçlü adımlar atacaklarını söyledi.

Çırmıhtı ve Gündüzbey’deki planladıkları yatırımları “Kadim Merkezler Projesi’ çatısı altında hayata geçireceklerini ifade eden Başkan Geçit, “Çırmıhtı, Gündüzbey, Banazı, Barguzu ve Kileyik gibi tarihi bölgelerimizde ki deprem yaralarını sarmak, bu bölgede yaşayan hemşehrilerimizi güvenli ve sağlıklı konutlara taşımak ve bölgenin geleneksel kimliğinin korunmasını sağlamak için planlı bir çalışma yürütüyoruz. Biz göreve geldiğimiz zaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Çırmıhtı ve Gündüzbey’in projelendirilme işlemlerine başlamıştı. Balkanlarda bu tip projeler hayata geçirmiş, ödül almış bir Türk firmasına bu projeler verilmişti. Bu proje basına da yansımıştı, gerçekten ödül alacak bir projedir. Sayın Bakanımız başta olmak üzere Bakan Yardımcılarımızla ve ilgili bürokratlarla bu proje üzerine müzakerelerimizi yaptık, ısrar ettik ve sonunda ikna ettik. Çırmıhtı ve Gündüzbey başta olmak üzere bu bölgedeki yerleşim alanları Malatya’nın turizmi açısından kritik öneme sahip, şehrin kalbi durumunda, burası şehrin gastronomisinin temsil edildiği, şehrimizin kadim merkezleri arasındadır. Burayı yeni bir turizm destinasyon merkezi yapmak üzere harekete geçtik. Hazırladığımız proje rezerv alan olacak şekilde kabul edildi. Rezerv alanı herkes biliyor vatandaşlarımız alt yapıya, yollara, kaldırımlara, kent mobilyalarına para ödemiyor, vatandaştan katkı payı alınmıyor, sadece inşaatın metrekaresi üzerinden para ödeyecek, bununda yarısını devlet karşılayacak, diğer yarısı da 2 yıldan sonra 18 yıl faiz olmadan sabit taksitlerle ödenecek. Biz bunu kamu yararına olduğu için savunduk. Rezerv alanda ısrarımızın nedeni ise Çırmıhtı ve Gündüzbey’de ki arsaların dörtte biri 100 metrekarenin altında, dörtte biride 100 ile 200 metrekarenin arasında, yani yarısı 200 metrekarenin altında, siz buraya imar veremezseniz, ilçenin geçmiş dönemlerinde imar uygulamaları yapılmış ancak şu anda yapamayız, 70 metrekare arsanın yedi ortağı var, 45-50 metrekare arsalar var. Bölgemizin tüm gerçeklerini ön plana alarak hareket ediyoruz, tek bir vatandaşımızın bile mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz, her şey açık ve şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. Muhtarlarımızla, mahalle sakinlerimizle görüşüyoruz, herkesin fikrini alıyoruz. Bölgemizin hem bugünü hem de yarınlarını ilgilendiren tüm kararlarımızı birlikte, ortak akılla, istişare içerisinde alacağız.” diye konuştu.

Başkan Geçit, Çırmıhtı ve Gündüzbey’in aslına uygun olarak dönüşümünü sağlamak amacıyla planlı bir çalışmayla hareket ettiklerine dikkat çekerken, “ Son zamanlarda “Çırmıhtı’yı Çırmıhtılardan arındırma projesi” diye bir söylenti çıktı, bu akla ve vicdana sığmaz, burada Çırmıhtı ve Gündüzbey için büyük bir kazanım var, vatandaşlarımızın hak ve hukukları sonuna kadar korunacak. Mesela bir caddede iki katlı tescilli yapılar varsa orası iki kat üzerinden yapılacak, tek katlıysa tek kat olacak. Oradaki spekülasyonlara son vermek için Sayın Bakanımız Murat Kurum’un talimatıyla hak sahiplerimizi davet ettik, toplantılar yaptık. Hamidiye ve ağır hasarın en fazla olduğu, tescilli yapılarımızın olduğu Hıroğlu mahallerinin %70’i arsa bazında rezerv alanı kabul etti. Bizler iki mahallemizin rezerv alanını Bakanlığımıza sunacağız. Bakanlığımız uygun görürse çalışmalar başlayacak ve 15-20 gün içinde ihale bile yapılabilir, çünkü projemiz hazır. Mollakasım Mahallemizde ki hak sahipleriyle de ilerleyen günlerde bir araya geleceğiz, oradaki vatandaşlarımız da rezerv alanı kabul ederse o mahallede bu proje kapsamındaki rezerv alana girecek, eğer istemezlerse Bakanlığımızın uhdesindeki köy konutları proje uygulanacak ama diğer projeyle bütünlük arz etmeyebilir. Gönül istiyor ki bu bölgenin hepsi rezerv alan olsun, proje bir bütün halinde gerçeğe dönsün.” şeklinde konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Porgalı (2 ay önce)
    Yaparsa İlhan Hoca yapar gerisi laf üretir sadece.Yeşilyurt için bir şans .Rabbim kolaylık versin İlhan Geçit Başkanımıza ve vatandaşlarımıza
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (2 ay önce)
    Yeşilyurt ve Battalgazi Karakteristik özellikleri olan ilçeler deprem bahanesi ile hem hemşehrilerimizin nefes alacağı ve mutluluk duyacağı hem de turist çekecek yerleşimler şehir planlamalı mimari özellikli yapılar yapılabilir. Önceki başkanlara nazaran mevcut başkanlar daha iyi ve vizyonlu. İsimlerini tarihe yazdırma hayır ile anılma şansları var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (2 ay önce)
    İstemezükçü tayfa yine istemiyor.Başkan çok güzel açıklamış arsaların durumlarınıda açıklamış.Çok güzel bir proje yapılacağınıda söylüyor daha ne istiyorsunuz.Yerinde dönüşümle hiç kimse buralara bir şey yaptıramaz yaptırsa bile çarpık bir yapılaşma olur.Devlet eliyle yapılırsa çok hızlı ve güzel olur.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Yeşilyurtlu mehmet (2 ay önce)
    Sayın İlhan Geçit ben mollakasım mahallesi sakini olarak ve mahallemin yüzde doksan sekizi yerinde dönüşüm kırsal köy tipi evler istiyoruz.Mümkünse sen elini çek mahallemizden bizim ata toprağımız .Ve senin projeni istemiyoruz.Bakan sayın Murat KURUM açıklama yaptı zaten.Sen neyin peşindesin....
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mehmetigecen (2 ay önce)
    Başkan ne yapmaya çalışıyor anlamak mumkun değil niye buraları yok etmeye Çalışıyorsunuz bizim Balkanlar’la ne işimiz var ülkemizde doğallığı bozulmadan tarihi yelere küçük parsellere yapılan çok güzel yapılar sokaklar mahalleler mevcut örnek alacaksak buraları alalım İnsanları parseliniz küçük diye tehdit etmekten vazgeçin devletimiz kırsal kesimleri nasıl yapıyorsa buraları da dokusuna uygun şekilde yapar rezerv yaparak üstünüzden atmak istediğiniz bu yük bir tarihin yok olmasıdır iki mahalle muhtarını yanınıza alarak insanlara baskı yapmaktan vazgeçin yazıklar olsun Hamidiye ve hiroglunun muhtarlarına ki onlarda destek veriyor bu işe
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Sevda (2 ay önce)
    Burası Balkan değil cirmihti zaten güzeliz baska yere benzemeye gerek yok sürekli parsel küçük diye insanları korkutuyorsunuz dünyada ve ülkemizde birçok örneği var bunun buraların doğallığını bozmadan aynı şekilde sokaklara tek kat iki kat yapılar Toki eliyle yapılabilir villa kent isteyen yok sizden kaldiki yapsanızda buradaki küçük parsel dedikleriniz zaten alamayacak vatandaşı dinleyin elinizi taşın altına koyun bi rezerv tutturmuş gidiyorsunuz. Hamidiye ve hiroglu Mah muhtarları bu işi buraya getirdi dik duramadılar yazık
    %58
    %42
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 ay önce)
    Malatya nın her mahallesi kadimdir. Ayrımcılık yapmayın. Ayrıca rezerv alanlarda adamın beş dairesi de varsa devlet yapıyor ve teslim ediyor. O zaman rezerv alan olmayan mahallelerdeki insanların suçu ne? Adaletsizlik her yerde.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Serdar (2 ay önce)
    Yeşilyurt belediyesi Sayın Bakanımızın "istemeyeni rezerv alana almayacaz rezer istemiyorsanız bile TOKİ eliyle yapar yaşlılarımız vatandaşımızı mutsuz etmeyiz" demesine rağmen cebinden para çıkmasın herşeyi TOKİ ye yaptırmak isterken tüm tarihimizin ecdadımızın evlerini yok edilnesini umursamıyor. Burası Türk Osmanlı tarihi 400 yıllık minarisi kendine özgün olan kadim yerleşim yeridir. Ecdadımızı yok etmenizi istemiyoruz. Toplantılara rezerv istemiyoruz diye çağrılmadık. Çağrışanlarda arsası küçük çok mirasçısı olan yerlerin varisleri. Bir evde 20 tane mirascı var. Bir tane küçük arsa tüm çırmıhtı değil. Çoğunlukta değil. Matematik oyunlarıyla çıkmış gibi gösteriliyor. Molla Kasım muhtarı mahallesinin desteğini almış kendide istemiyor. Hamidiye ve Hıroğlu muhtarları ise rezerv istediklerini belli edemedikleri için sesleri çıkmıyor. Onlarda biliyor arsa ve bazında çoğunluk rezerv istemiyor. Bizlere ızdırap çektiriyorsunuz. Bu çektirdikleri izi ve ecdadımızın ahıyla Allah Teala sizlere mutlaka bu dünyada ızdırabı çektirir. Belediye istese imarıda düzenler. İstese bu eziyete son verir. Yeter artık. Sayın Valim lütfen yardım edin. Devletimizin vatandaşının arkasında olduğunu Sayın Bakanımızın sözlerini gerçekleştirerek yerde bırakmayın
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Cahit Karakuş (2 ay önce)
    Anladığım kadarıyla, belediyenin rezerv alan ilan edilmesi yönünde çok istekli olmasının temel nedeni, yol, temiz su, kanalizasyon gibi alt yapı inşaası için bütçe ayırmasına gerek olmayacağıdır. Sıkıntının kaynağı olarak gösterilen küçük parsellere arsa ilavesi yapılarak çözüleceği iddia ediyorlar. Gerçekten küçük parsellere arsa ilavesi ile sorun çözülecek mi? Araştırıldığında burada sıkıntıların daha da artacağı görülmektedir. Belediyenin acilen cevaplaması gereken sorular: 1- Belediye ilave arsaları nereden bulacaktır? Belediyenin Çırmıhtı'da arazisi yok!? 2- Küçük parsellere arsalar bahçesi olanlardan satın alınacak ya da küçük parsel sahiplarinin büyük bir kısmı tasfiye edilecektir ve böylece bu araziler diğerlerine bedava verilmeyecek, satılacak. Bedeli ne olacak? 3- Küçük parsellerin tümüne arsa verilmeyecek ise mağduriyetler neler olacak, mağduriyetler nasıl giderilecek? 4- Hukuken mülk sahiplerinin elinden bahçelerini almak mümkün değil, bu işlem rezerv uygulaması ile başarılacak mı? 5- Bu durumda, rezerv alan uygulamasına dahil olanlar borçlarını ödemeden satış yapabilecekler mi? Bu madde özellikle çoklu miras yerleri için önem taşımaktadır. Çünkü mirasçılar ödemeyi ortaklaşa yüklenmek isteyecekler mi? 6- Rezerv alan uygulaması denklik esasına dayanmaktadır, Çırmıhtı'da arazi sahipleri arasında denklik bulunmamaktır. Denklik sağlanırken mağduriyetler nasıl giderilecek?
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Bilov (2 ay önce)
    Belediyede yapılan toplantılara katılanlardanım. Oraya davet ettiğiniz mahalle sakinleri hak sahiplerinin (Hıroğlu Mahallesi için söylüyorum) yüzde 20'sini bile temsil etmiyor. Çünkü hak sahiplerinin hepsinin o toplantıya katılması beklenemez. Çünkü birçoğu işinden gücünden dolayı gelemiyor veya il dışında ya da yurt dışında. (Zaten belediye başkanı da bu tür toplantılara katılmıyor, hep yardımcısını gönderiyor). Kaldı ki bize oradan ulaşan bilgi dahi yüzde 75 rezerv istenmediği, tam tersi yerinde dönüşüm istendiği yönünde. Ayrıca belediyeniz halen hak sahiplerinden telefonla ne istediğini soruyor. Harita üzerine işaretleme yapıyor yani. Oldu bittiyle rezervi kabul ettirmeye çalışıyorsunuz. Çırmıhtılı ve Gündüzbeyliler daha önce muhtarlarda toplanan formlarda rezerv istemediklerini belirttiler. Şu anda yine Mulla Kasım Mahallesi muhtarınca tüm mahallelerden toplanan formlarda rezervin tam tersi yönünde. Başkan, tutturmuş bir turizm projesidir gidiyor ama süper proje dediği şeyden haberimiz var, Çırmıhtı beton yığını olacak. İnanmayan o projelere bakar, bağlara bahçelere kaç tane villa dikilecek görür. Yeşil alan, rekreasyon alanı bahanesiyle bahçelerin mal sahiplerinden nasıl alınacağını görür. İnsanlarla bu kadar oynamaktan vaz geçin artık.
    %69
    %31
    Yanıtla