İzmir’de faaliyet gösteren Malatya Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği, Unutulan gelenekler arasında yer alan taziye evleri kültürünü yaşatmaya çalışıyor.
Hayırsever vatandaşların yardımları ile kurulan taziye çadırları, Sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergiliyor. Aktaş Köylüleri Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İsmet Soysal, Kuran’ı Kerim’den ayetlerin, ahiret hayatı ile ilgili Hadisi Şerifler'in okunduğu birlik beraberlik konulu dini sohbetlerin yapıldığı ve cenazenin hayrına verilen ikramlarında sunulduğu taziye çadırı geleneğini yaşatarak vatandaşların zor günlerinde yanlarında olduklarını, sadece hemşehrilerinin değil İzmirliler'in de cenazelerinde çadır kurduklarını söyledi.
Taziye çadırı geleneğini İzmir’de Malatya Arapgir Aktaş'lıların bir araya gelerek kurduğu hemşehri derneği çatısı altında, 2011 yılının Aralık ayında faaliyete geçirdiklerini ve mesafe gözetmeksizin her cenazeye hizmet vermeye devam ettiklerini ifade eden Soysal, şöyle konuştu: "Halkımızın çoğunluğunun yaşadığı şehir merkezlerinde ve bilhassa yoğun göç alan büyükşehirlerde geçim sıkıntısı, stres ve bir yığın problemler sebebiyle bizi biz yapan geleneklerimizden biri olan taziye evleri geleneği ne yazık ki yok olmak üzeredir. Betonlaşan şehirlerde küçük evlerde yoğun katılımlı taziyeler ve cenaze hayrına yapılan ikramlar ne yazık ki cenaze sahibini zor durumda bırakmaktadır. Dernek olarak çadırımızda, cenazenin ilk yemeğini hayırseverlerimiz sayesinde biz veriyoruz. Çadırımızı hem bu soruna çözüm sunmak, hem de geleneklerimizi genç nesillere aktarmak, birlik beraberliğimizi güçlendirmek amacıyla kurduk ve faydalı faaliyetlerde bulunmaya devam ediyoruz."
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.