Malatya Kent Konseyi bünyesinde çalışmalarını yürüten Şehir Gönülleri Meclisi ve Malatya İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Çalışma Grubu, Battalgazi ilçesi Orduzu Mahallesi sınırları içerisinde yapılmakta olan ve halk arasında TOKİ Gelincik Konutları olarak bilinen proje sahası ile ilgili sorunları değerlendirip, çözüm yollarını ilgili birimlere iletmek amacıyla gerçekleştirdiği ikinci toplantısında bir komisyon oluşturdu.
Malatya Kent Konseyi’nin çağrısı üzerine MASKİ Hizmet Binasında yapılan toplantıya Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Şehir Gönülleri Meclisi Başkanı Mehmet Karabay, Malatya İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Çalışma Grubu Temsilcisi Prof. Dr. Abdullah Korkmaz ile birlikte konu ile ilgili Malatya Büyükşehir Belediyesinden yetkililer, aralarında mimar, mühendis, kent planlayıcısı, harita mühendisi, arkeolog, sanat tarihçisi, İl Kültür Müdürlüğü yöneticileri, peyzaj mühendisleri ve sosyologların bulunduğu uzmanların yanı sıra konuya ilgi duyan STK temsilcileri de katıldı.
Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, proje sahasının adlandırılmasından kaynaklı yanlışları düzelterek “Orduzu’daki TOKİ Toplu Konut sahasının bulunduğu alan Gelincik Tepeleri olarak adlandırılıyorsa da burası yüzyıllardır Orduzulular arasında ve tapu kaydında “Margap Mevkii” olarak adlandırılmıştır. Orduzu Mahallesi Margap Mevkiinde 510 ada 79 nolu parsel sayılı taşınmaz 2365 dönümden büyük bir bölge olup tamamı volkanizma sonucu oluşmuş 16 milyon yaşında kayaçların bulunduğu, oldukça sağlam bir zemine sahip, tarıma elverişli olmayan, mülkiyeti devlete ait bir taşınmazdır. Bu taşınmazın yanında yine mülkiyeti devlete ait olan tamamen eski taş ocaklarından oluşan taşınmazlar ve bir kısmı geçmişte tuğla ocağı ve taş ocağı olarak kullanılmış özel mülk taşınmazlarla birlikte 3 bin dönüm civarındaki alan da Margap Mevkiinin sınırları içerisindedir” dedi.
Gelincik Tepesi’nin ise etrafı Margap Tepeleri ile çevrili yaklaşık 10 dönümlük 4186 parsel sayılı taşınmazın içerisinde kaldığını belirten Artan, “Gelincik Tepesi halk arasında gelin hikâyesinin geçtiği bir yer olup, Osmanlı ve Cumhuriyet yıllıklarında yer almış arkeolojik kazı alanıdır. 1930’lu yıllarda Fransızlar, 1960’lı yıllarda ise S. M. Puqlisi ve Alba Palmieri tarafından yönetilen İtalyan kazı heyetleri tarafından bu tepede arkeolojik kazılar yapılmış, buluntular Malatya Müzesine teslim edilmiş ve bilimsel kazı raporları yayımlanmıştır” dedi.
Yaklaşık 3 bin dönüm alanda yapılmakta olan Margap bölgesi toplu konut alanının proje bölgesinin depreme dayanıklı sağlam bir zeminde olduğunu vurgulayan Artan, nazım imar planlarında ve uygulama imar projelerinde Gelincik Tepesi’nin tarihi, kültürel ve jeolojik dokusunun yakın çevresi ile birlikte daha fazla korunması gerektiğini, belirtti.
Artan Gelincik Tepesi’nin yanında bulunan Tüllük Tepesi’nin bir volkan konisi olduğunu, volkan bacasında bulunan antik taş yapının halk arasında Cennet- Cehennem” olarak bilindiğini, bu alanın Sivas Anıtlar Kurulu tarafından Margap Manastırı olarak tescil edildiğini belirterek, Gelincik Tepesi ve Tüllük Tepesi ile birlikte Margap Göleti’nin bir bütün olarak mütalaa edilmesi gerektiğini, bu alanlara uyumlu yeşil alanlar, rekreasyon alanları, tabiat parkı vb. uygulamaların yer alması, bunu sağlamak için, bilimsel raporları ve teklifleri hazırlamak üzere komisyon kurulması gerektiğini söyledi.
Katılımcılar komisyon kurulması teklifi lehinde görüş bildirerek, proje sahasının avantaj ve dezavantajları üzerinde görüşlerini dile getirdiler.
Toplantı sonunda oluşturulan komisyonun üyeleri ve katılımcılar, toplu konut projesinin uygulandığı kısımlar dışında Margap Tepelerinin doğal ve tarihi yapısının korunması bu kısımlarda azami ölçüde yeşil alan, park, rekreasyon alanı ve tabiat parkı ihdas edilmesi için hazırlanacak imar alanlarında gerekli düzenlemelerin yapılması hususunda görüşlerini ifade ederek Malatya’nın tarihi mekanlarının korunup düzenlenmesi için çalışmalar yürüten Malatya Kent Konseyi’ne teşekkür ettiler.
Bülten- malatyahaber.com