Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Malatya Müdürlüğü'nün organizesiyle, Katma Değeri Yüksek Kayısı İşleme ve Paketleme Eğitimi verildi.
Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen Katma Değeri Yüksek Kayısı İşleme ve Paketleme Eğitimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Eğitmen Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Biyokimyası, Gıda İşleme ve Paketleme Uzmanı Prof. Dr. Fatih Yıldız verdi.
Profesör Yıldız'ın semineri başlamadan önce ABİGEM Malatya Müdürü Murat Ocak, programla ilgili bilgi sundu.
Prof. Dr. Yıldız, seminerinde, "ABİGEM'in programını uygulamak üzere buradayız. Bütün gün sürecek bir program yapacağız burada. Turu kayısı teknolojisi zaten Malatya'da yerleşmiş bir sanayi halindedir. Daha önceki yıllarda gördüğümüz zaman 80, 100, 150 milyon dolar olan yıllık kayısı girdisiyle şuanda 300 milyon doların üzerine çıkmıştır. Kuru kayısı konusunda zaten üretim ve ihracat devam etmektedir. Burada başka alternatifler nelerdir onları ele alacağız. Dünya ülkeleri kayısıyı nasıl istiyor,
onu ele alacağız" dedi.
Profesör Fatih Yıldız, kayısıdan elde edilen gelirin yıldan yıla arttığına dikkat çekip, "İyi bir organize, çalışma ve yeni teknolojilerin kullanımıyla kayısıdan elde edilen yıllık gelir daha da yükseltilebilir" ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Yıldız seminerinde, tarımsal biyoteknolojide gelişmeler, kayısı gıda güvenliği izlenebilirlik bilgi sistemi tasarımı ve uygulaması, kayısı işlemede klasik ve yeni proses yöntemleri, taze kayısı ve minimal işlenmiş kayısı üretim ve ambalajlanması, konserve kayısı üretiminde yenilikler, dondurulmuş meyve üretimi sistemi, kayısı pulpu, konsantresi, meyve-sebze tozu ve pul kayısı üretim yöntemi gibi konularda bilgi aktardı.