2008 yılında, belediye başkanı iken, üzerindeki ibadete açık cami ile birlikte hal binası arazisini satan AKP Milletvekili Adayı Cemal Akın, bu satıştan elde edilen 52. 5 milyon TL’ye (52.5 trilyon lira), 1974’de söz konusu halin yapılması için kamulaştırılan arsaların mirasçılarını da ortak eden Yargıtay’ın kararını değerlendirdi:
‘BİZ DOĞRUYU YAPTIK AMA YARGITAY BOZMUŞ!’
Malatya Belediyesi eski başkanı ve AKP Milletvekili Adayı Cemal Akın, Hollandalı ACT4 şirketine satılan eski hal binasının 52,5 milyonluk (52,5 trilyon) satış bedeline Yargıtay kararı ile eski mirasçıların ortak edilmesi konusunda ‘Bu Malatya yerel mahkemelerinin kararına katılmayan Yargıtay’ın kararı. Bizden kaynaklanan bir hata değildir’ diyerek kendini savundu.
AKIN YASA DIŞI SATIŞI SAVUNDU
Cemal Akın döneminde Malatya Belediyesi, eski hal binası arazisini üzerindeki cami ile birlikte, 12 Haziran seçimleri için yeniden aday gösterilmeyen AKP Malatya Milletvekili Mehmet Şahin aracılığı ile Hollandalı ACT 4 şirketine satmıştı. Hal binası ile birlikte ibadete açık cami de yıktırılarak üzerinde alışveriş merkezi yapılmak üzere hazır hale getirilmişti.
Ancak bu satış sürecinde Malatya Belediyesi’nin yasal bir zorunluluk olarak yapması gereken bir işlem vardı: 1974 yılında hal binası için arsaları kamulaştırılan vatandaşlara bu arazinin satışa çıkarıldığı ve 1974 yılında aldıkları istimlâk bedelini güncel değerleme ile geri ödemeleri halinde arsalarını geri alabileceklerini duyuran bir tebligat yapılmalıydı.
Ancak dava kaybetmekle ünlenen Malatya Belediyesi’nin Hukuk İşleri Servisi, Kamulaştırma Kanunu’nun 22. maddesindeki bu zorunluluğu dikkate almadan yasaya aykırı biçimde satış sürecini gerçekleştirince, 1974 yılında arsaları kamulaştırılan arsa sahiplerinin mirasçıları mahkemeye başvurarak tazminat davası açtı.
Mirasçıların 2009 yılında Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı tazminat davası 6 Nisan 2010 tarihinde esastan reddedildi.
Ancak davacılar yerel mahkemenin bu kararını temyiz için Yargıtay’a taşıyarak bozma talebinde bulundu. Yargıtay, davacıları haklı bularak Malatya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bozdu. Bozma kararında, söz konusu yerin 1974 yılında sebze hali yapılmak üzere kamulaştırıldığı, 2008 yılında ihtiyaç kalmadığı gerekçesiyle Belediye Meclisi’nce satılmasına karar verilmesine rağmen, Kamulaştırma Yasası’nın 22. maddesi uyarınca davacılara herhangi bir duyuruda bulunulmadığı belirtildi.
Yargıtay, Malatya Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün ‘Tashih-i Karar’ talebini de reddetti.
‘BİZ HATA YAPMADIK AMA YARGITAY BOZMUŞ’
Üzerindeki ibadete açık cami ile birlikte hal binası arazisini satan dönemin belediye başkanı ve şimdinin AKP Milletvekili adayı Cemal Akın ise arazinin satış sürecinde herhangi bir yanlışlık yapılmadığı konusunda ısrar etti.
Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Cemal Akın, “Bizim dönemimizde bu uygulama ister usulüne uygun bulalım ister bulmayalım, kanuni çerçevede yapıldı. Yargı kararının gereği neyse şimdiki idare ona göre bir değerlendirme yapacaktır” dedi.
Yargıtay’ın söz konusu kararını okumadığını, dosyanın da kendisinde olmadığını belirten Akın, bu yüzden kesin bir değerlendirmede bulunamayacağını, ancak satış sürecinde hatalı davranmadıklarını söyledi.
Akın şöyle konuştu:
“Şimdi bu konunu üzerinden zaman geçti. Hem zaman geçmesi nedeniyle hem de dosyanın bende olmaması nedeniyle bu konuyla ilgili değerlendirmeyi şu anda görevde olan başkana ve belediyenin hukuk müşavirliğine sormak lazım. Bahsettiğiniz haberi okumadım. Tam bilgim yok Ama anladığım kadarıyla yerel mahkemenin kararına katılmayan bir Yargıtay kararı var. Bu mahkemenin bir takdiridir. Ben bunu bizim dönemimizde yapılan bir hata olarak görmüyorum. O arsa üzerinde hakkı bulunan hissedarlar haklarını böyle kullanmış, belediye ise takdir hakkını böyle kullanmıştır. Bu bir hata değildir.”
AKP milletvekili adayı Cemal Akın, bundan sonraki sürecin Malatya Belediyesi’nin mevcut yönetimi tarafından yürütüleceğini ifade ederek, “Sonuçta kanunun gereği neyse yeni idare yapacaktır” diye konuştu.