SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Gereksiz' Bir Kayısı Polemiği!.

0
Güncellendi - 2021-08-22 21:32:24
'Gereksiz' Bir Kayısı Polemiği!.
A- A+ PAYLAŞ

Yemek eleştirmeni Vedat Milor'un Malatya kayısısının dünya çapındaki bilinirliğine rağmen "Iğdır kayısısı mı yoksa Malatya kayısısı mı? 3 aylık ciddi bir hazırlığı gerektirecek bir anket sorusu. Zamanı gelince ele alalım." tweetiyle başlattığı 'gereksiz' polemiği ciddiye alan birçok Malatyalı, sosyal medya üzerinde yaşanan ‘Kayısı nerenin’ tartışmasına "kayısı bizim" diyerek tepki gösterdi. AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, "Sayın Vedat Milor, ankete gerek yok. Sadece buradan soralım. Dünya kayısı başkenti neresi?"  mesajıyla Milor'a yanıt verdi.

Son günlerdeyse sosyal medyada üzerinde "Kayısı nerenin" tartışması yaşanırken, Malatyalılar ise diğer illerin kayısı sahiplenmeye çalıştığını belirterek, sert tepki gösterdi. Malatya kayısını tatmadan kimsenin karar vermemesini öneren Malatyalılar, kentte bulunan kayısı işletmeleri, kayısı fabrikaları, kayısının isminin verildiği ürünler ve kayısı heykelleriyse kayısının Malatya ile ne derece özdeşleştiğinin ortada olduğunu kaydetti.

"Kayısı Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli ve dünyaya ihraç ediliyor”

Kayısının Malatya toprağını seven ve dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğunu ifade eden Hakan Güler, “Farklı şehirlerimiz, farklı şeyleriyle ünlüdür. Iğdırlılar da şehrin girişine kayısı diyarı Iğdır’a hoşgeldiniz olsa da kayısı Malatya’nındır. Çünkü ezelden beri gelinen bir gelenek Malatya toprağını sevdiği için daha lezzetli daha dünyaya ihraç edilen bir ürün olduğu için Malatya’dan çıkıyor. Iğdır’ın coğrafi koşullara ile alakalı bölgeye göre biraz daha az yüksekliği sahip olduğu için kayısı yetişiyor ama tam kayısının şehridir diyemeyiz. Zaten lezzet bunu gösteriyor” dedi.

Kayısının Malatya’nın ürünü olduğunu belirten Mustafa Berktaş, “Malatya’nın kayısı diye bir cümlemiz var. Bu bize özgü bir şey şehrimizi simgeleyen bir şey. Kullandığımız birçok figür var, amblem var. Kayısı Malatya’nın diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Malatya’da kayısı ürünlerinin satıldığı işletmenin sahibi Gülay Sarıhan, “Kayısı Malatya’nın Iğdırlılara şöyle söylemek istiyorum. Malatya’nın kayısısını tatmadan karar vermelerini önermem” şeklinde konuştu.

“Iğdır kayısısını Malatya kayısısı diye satıyorlar”

Malatya’da kayısı ürünleri satışı yapılan işletmenin sahibi Mehmet Türkoğlu, kayısının Malatya’nın mı yoksa Iğdır’ın mı olduğuna kayısı rekoltesinin cevap verebileceğini belirterek, “Kayısı Malatya’nın Türkiye hatta dünya genelinde yetişen kayısının rekoltesine baksınlar en çok nerden çıkıyor. Delilli ispatlı her şey buradan bellidir. Yıllardır Iğdır’da kayısı yokken Malatya’da kayısı çıkıyordu. Yemek bir kenara bizim gibi kayısıyı üretsinler bir de kurutsunlar ona göre söylesinler. Kurutamıyor yaş piyasaya sürüyor Malatya kayısısı diye. Iğdır kayısısı diye satıldığı görülmemiş ki. Önce bir kayısı kurutsunlar. Sonra ne kadar ihracat yapıyorlar. Iğdır’dan kaç ton yurt dışına kayısı çıkıyor” şeklinde konuştu.

Her yıl Malatya’da kayısı alışverişi yaptığını belirten Hüseyin Karaca, “Afyon’dan geliyoruz. Uzun yıllardır buradan alış veriş yapıyoruz. Tabi ki Malatya kayısısı Türkiye’de ve dünyada tartışılmaz” dedi.

Malatyalılar, TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de 833 bin 398 ton yaş kayısı üretildiğini, yaş kayısı üretiminde ilk sırada 352 bin 50 ton ile Malatya'nın yer aldığını belirtti. Malatyalılar, aynı verilere Malatya’yı 170 bin 468 ton ile Mersin, 65 bin 477 ton ile Kahramanmaraş, 50 bin 786 ton ile Elazığ, 40 bin 207 ton ile Iğdır, 35 bin 941 ton ile Hatay, 16 bin 564 ton ile Antalya, 13 bin 413 ton ile Isparta, 8 bin 48 ton ile Kars, 7 bin 672 ton ile de Sivas izlediğini hatırlattı. Kayısı üretiminde zirvede yer alan Malatya, sahip olduğu yaklaşık 9 milyon dikili kayısı ağacıyla dünya kayısı başkenti olarak bilindiğini ifade eden Malatyalılar, Avrupa Birliği nezdinde de coğrafi işaret tescilli Malatya kayısısının, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini karşıladığını ve 115 ülkeye kuru kayısı ihraç edildiğini de vurguladı.

Öte yandan Malatya’da 2020-2021 kuru kayısı sezonunda 87 bin ton ihracat yapılırken 291 milyon Dolar gelir elde edildi.

malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Mehmet (3 yıl önce)
    Gereksiz adam, gereksiz şeylerle insanı meşgul eder. Domates doğramayı beceremeyen adzm, kendini bu ülkede "GURME" olarak tanıttı ve bir kısım çevreye de bunu yuttururdu. Yaptığı programda önüne konulan yemeğin içeriğini söylerken, aşçı hayır o malzemeler değil, diyerek birkaç kez dumura uğratmış ama bundan ders çıkarmamıştı... Adının önünde "Prof." yazmasının dayanılmaz hafifliği içerisinde şımarıklığını yapıyor! Malatya kayısısı, görünüm (ebad) olarak ığdır kaysısına göre küçük. Ancak lezzeti, aroması ve vitamin değeri "1" numaradır ve eşsizdir. Malatya kayısısında kendine özgü bazı özellikler vardır! Örneğin kaysı ballandığında kabuğunda kırmızılaşma oluşur. Kokusu, kendini hissetirir. Kabuğu incedir. Ve hem sulu hemde et dokusu liflidir. Iğdır kayısısı görünüm olarak iri fakat Malatya kayısısında olan ayırt edici belirgin diğer özellikler yoktur. Bu da gereksiz yere zevzeyen lapacı Vedat Milor'a kapak olsun...?
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Vedat efendi kendini gündemde tutmak için ortalığı karıştırmayı deniyor. Yaşından başından utanmadan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (3 yıl önce)
    Bu Vedat efendiyi akıllı biri bilirdim. Boşmuş...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet karaçorlu (3 yıl önce)
    İstanbulda haziran ayında malatya kayısısı diye satıyorlar kayısı satana malatyada kayısı çıkmadı daha niye malatya kayısısı diye satıyorsun ķayısı ığdırın malatya demesek satamıyoruz buyur burdan yak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aynen öyle. Iğdır kayısısını Malatya diye bilmeyenlere yutturuyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Taylor (3 yıl önce)
    Kaysıda sorunlarımız var; Yaş meyvenin iç ve dış pazrlanması,paketlenme ve ambalajlamada yetersizlik, kalite kontrol eksikliği,temizlik,çifçiye verilen destek, maliyet giderleri,tanıtım..
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz görgün (3 yıl önce)
    sıkıntı şu ığdır sofralık kayısı üretiyor malatya ise hem sofralık hem kurutmalık kayısı üretiyor malatya ve çevresinin toprak yapısı itibariyle yüksek miktarda potasyum bulunmakta buda çok lezzetli meyveler üretilmesini sağlıyor sadece kayısı değil vişne kiraz erik hertürlü meyve malatyada çok lezzetli olur. ığdır kayısısı sulu ama kuru meyve ve lif oranı düşük lezzetsiz. Boş muhabbet malatyanın ispatlayacak bi durumu yok ığdırlılar uğraşıp dursun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 45 Mustafa (3 yıl önce)
    Milor efendi tc vatantaşı olsaydı bu yorumu yapmazdı. Kaysı malatyadan malatyada kayısı sorulur. Stop
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    İstanbul da yasiyorum arada çarşı pazarda denk geliyor.. yanlış bilgiler verilmiş..adamlar ciddi ciddi igdir kayısı diye etiket vurup satıyor şahit oldum.. hatta malatya yazan etiket yok... buna bir anlamı veremedim.. konustugumda igdir kayisisi daha iri ve güzel diyorlar...
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Senin o pazarına malatya kayısısı kavuşmazn dünya kalitesi kayısı avrupa sofralarında tatlı,aroması çok yüksek ve bir çok derde deva olan meyvedir Malatya kayısısı boş polemikler yapıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu nerde oyleyse bana da bir soylesene yerini galiba dunyada iki istanbul var biri senin yasadigin digeri benim yasadigim istanbul
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Malatya kayısısı ile Iğdır kayısısıni kıyaslamak üzerine sacmasapan bir tartışma.Sanki Yunan şehri Iğdır.Oradaki birkaç cahil de aynı şekilde savunuyor ve ortaya bu garip konu çıkıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (3 yıl önce)
    Vedat Milor efendiye biri cevap verememiş mi? Dünya kayısı başkenti Malatya'dır, Türkiye'de coğrafi işaret belgesi alan tek şehir Malatya'dır, Amerika ve Rusya Malatya kayısısından başkasını kabul etmiyor, Türkiye'de en çok kayısı üretilen ve ihraç edilen şehir Malatya diye. Bu milor efendi hangi yüzle Malatya'ya gelecek çok merak ediyorum. Malatya'nın mahallesi olamayacak yerleri Malatya ile kıyaslamak senin ne haddine? Malatyalılar tepkisini koysun ve kayısımıza sahip çıksın.
    0
    0
    Yanıtla