SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Gıda Hijyeni Çok Önemli'

A- A+ PAYLAŞ

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Avrupa Takımı Üyesi Veteriner Hekim Semra Gürbüz, gıda risklerinin yüzde 90'ının hayvansal gıdalardan meydana geldiğini belirterek, "AB ülkelerine hayvansal ürün ihraç ederken, AB kriterlerine kesinlikle uyulması gerekmektedir. Bunun içinde öncelikle tarımsal işletmelerin gıda hijyenliğine çok önem vermek gerekiyor" dedi.

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Malatya Müdürlüğü'nün organizesi ile Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda, "AB'de hayvan sağlığı ve gıda güvenliği, Türkiye'nin uyumu" konulu seminer veren AB Türkiye Delegasyonu Avrupa takımı üyesi Veteriner Hekim Semra Gürbüz, hayvansal ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine nasıl ihracatı yapılacağı konusunda bilgiler aktardı. Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine hayvansal ürün ihraç edecekse, AB kriterlerine kesinlikle uyulması gerektiğini, yoksa ihraç edilecek ürünün geri gönderilme durumu olduğunu dile getiren Gürbüz, "İhraç edeceğiniz ürünün kontrolünden önce, üretim yaptığınız yeri denetliyorlar. Üretim yaptığınız yer denetiminden sonra olumlu rapor verilirse, ondan sonra ürününüz AB ülkesine girdiğinde kontrol edilir ve uygunluğu tespit edilir. Eğer ürün uygun değilse, yani ürün vize almazsa, bütün sınır noktalarına bildirilir ve o ürününüz hiçbir Avrupa ülkesine giremez artık. Bu nedenle, AB ülkelerine hayvansal ürün ihraç ederken, AB kriterlerine kesinlikle uyulması gerekmektedir. Bunun içinde öncelikle tarımsal işletmelerin gıda hijyenliğine çok önem vermek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Gıda risklerinin yüzde 90'ı hayvansal gıdalardan meydana gelir" diyen Gürbüz, "Avrupa ülkelerinde bir hayvan hastalığı ortaya çıkıp telef olan hayvanlar olursa, o işletmenin zararının yüzde 60'ı karşılanıyor. AB ülkelerinde hayvan hastalıkları yok değil. Ancak hastalık ortaya çıkınca hastalık kısa sürede kontrol altına alınıyor" şeklinde konuştu.

Semra Gürbüz'den sonra ise, AB Türkiye Delegasyonu AB Genel Sekreterliği'nde görevli Avrupa Takımı üyesi Gıda Mühendisi Nurseren Budak ise, "Avrupa Birliği uyum süreci, gıda güvenliği mevzuatı ve Türkiye'nin entegrasyonu" konulu seminerini sundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız