SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gizli Fiyat Artışlarının Tespiti İçin Ülke Genelinde Denetim Yapılacak

Gizli Fiyat Artışlarının Tespiti İçin Ülke Genelinde Denetim Yapılacak
A- A+ PAYLAŞ

Ticaret Bakanlığı, haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ülke genelinde inceleme ve denetimler gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespiti amacıyla 81 ilde ticaret müdürlüklerine talimat verirken denetimlere odaklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son zamanlarda gerek ulaşan başvurular gerekse sosyal medya mecrasında yer alan paylaşımlardan, satışa sunulan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltıldığının, buna karşın ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi nedeniyle tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediğinin, böylelikle ürünlerin birim fiyatlarında gizli artış yapıldığının gözlemlendiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu durumun, ilgili düzenlemelerde konuya ilişkin olarak "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları" hükmü kapsamında olduğu ifade edildi.

Haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla ülke genelinde inceleme ve denetimler gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında bu yönde değişiklik yapılmayan ürünlerin tespit edilip tutanağa bağlanması ve ispata yönelik bilgi ve belgelerin eklenerek Reklam Kurulunca değerlendirilmek üzere gönderilmesi konusunda 81 ildeki ticaret müdürlüklerine talimat verildiği bildirildi.

İdari para cezaları uygulanacak
Açıklamada, bu kapsamda, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne intikal eden konuya ilişkin tespit tutanakların incelenmesinin ardından, üretici-satıcı firmaların savunmalarının alınacağı ve mevzuatın amir hükmüne aykırı mahiyetteki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları uygulanacağı vurgulandı.

Mağduriyetlerin önüne geçmek için tüketicilere de çağrı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Satın alacakları ürünlerin ambalajlarının ve etiketlerinin dikkatle incelenmesi konusunda tüketicilerin de farkındalığa sahip olmasının önemli olduğu değerlendirilmekte olup, herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulamasıyla karşılaşılması halinde, Reklam Kuruluna veya ticaret il müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Tüketicilerimizi aldatıcı ve yanıltıcı olan söz konusu uygulamalar Ticaret Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Gerek illerden gelen şikayet başvuruları ve denetim tutanakları gerekse basına ve sosyal medya mecralarına yansıyan benzer faaliyetler titizlikle takip edilmekte olup, Bakanlığımıza ulaşan bu yöndeki uygulamalar hakkında inceleme ve değerlendirmeler devam edecektir."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Hakikat (8 ay önce)
    Hikaya,hikaye..siz devam edin anlatmaya.millet perişan.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • murat (8 ay önce)
    Ülkede ambalajda adet/gramaj standardı olmadığı için herkes hem açık hem gizli zammı birlikte yapıyor. Gramajlı ürünlerde gram azalıyor. Adetli üründe adet azalıyor. En basiti tuvalet kağıtlarında hem yaprak adedi 160'dan 130 lara düştü, yaprak boyutları milimetrik de olsa kısaldı. Bu firma için fahiş gizli zam demek. Fiyatlar zaten fahiş. Şampuan, sabun, deterjan akla ne gelirse. Sanayi bakanlığı mutlaka ambalajlı ürünlerde sabit gramaj/adet standardı getirmelidir. GETİRİR mi? O zaman bakan firmasında zarar eder! İşerine asla gelmez...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (8 ay önce)
    Babama nöroloji için devlet hastanesinden randevu bulmadık. (Özel bir) hastanesinden bulduk. Emekli için muayene fiyatı 785 tl dediler. 7500 tl emekli maaşı ile kıyaslayın nasıl geçinecek bu insanlar. Bu kadar muayene ücreti mi olur. Suriyelinin sağlık masrafını bizim cebimizden karşılayın, Biz de bu kadar muayene ücret ödeyelim. Nerede devletin katkı payı. Bu hükümete destek verenler bir açıklayın biz bu işin içinden nasıl çıkacğız?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (8 ay önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    Ülkemiz istila edilmek üzere hala birşey olmaz derdinde siyasetçiler terör bitirdik diyenler 20 milyon suriyeli afganlı pakistanliyi 15 yıl sonra pkk militanı olarak göreceğiz yanılırım insallah
    %88
    %12
    Yanıtla
  • işiniz gücünüz münafıklık, muhaliflik. neymiş randevu bulamamış hastaneden. her yer sağlık ocağı, şart mı hastaneye gitmen. ahan bugün gittim sağlık ocağına 1 dakka bile sürmedi. doktor reçetemi yazdı çıktım geldim. hastaneye gitmeye ne kadar meraklısınız.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Ben yaşadığım olayı anlattım. Ancak siz münafıklık yaparak kendinizi anlatmışsınız. Sağlık ocağında Nöroloji doktoru nerede var, söyle bizde bilelim. Sağlık ocaklarında sadece aile hekimleri var. Senin tuzun kuru belli. 7500 tl maaş alan emekliye 785 tl muayene ücretini makul görüyorsun öyle mi? Allah sizi ve sizin gibileri ıslah etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Senin gibi münafıkların yüzünden bu ülke bu halde. Gittiğin sağlık ocağında zeka testi yapan bir poliklinik var mıydı?
    0
    0
    Yanıtla