SON DAKİKA
SON DEPREMLER

“Gördüğümüz Manzara Gerçekten Malatya İçin Çok Üzücü”

“Gördüğümüz Manzara Gerçekten Malatya İçin Çok Üzücü”
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat günü Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında, Malatya da faaliyette bulunan Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyelerinin durumunu görmek ve onların sorunlarına çözüm bulmak üzere, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan ve İstanbul SMMMO başkanı Erol Demirel Malatya ya geldi.

TÜRMOB heyeti Malatya SMMMO Oda başkanı Serdar Böke ve yönetim kurulu üyeleri, önceki dönem Malatya SMMM oda başkanı YMM Mustafa Bahadır Altaş ve Nuh Boyraz ile çok sayıda meslek mensubu tarafından karşılandı.

Yakınca bölgesi Ankara yolu üzerinde bulunan Mali Müşavirler Konteyner İş merkezinde Malatya SMMMO üyeleri ile bir araya gelen TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu konuşmasında:"Değerli meslektaşlarım öncelikle aranızda olmaktan duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim.

Depremin ilk gününden itibaren hep sizlerin yanında olmaya gayret sarf ettik. Malatya ya depremin ilk günlerinde de gelmiştik tabi kış günüydü. Sizler ile bir araya gelme imkanımız olmadı fakat biz hep Serdar başkan ile o günden beri neler yapabiliri görüştük ve güzel bir dayanışma örneği göstererek en iyisini yapmaya çalıştık. Çalışma ortamının oluşturulmasında bu alan güzel bir yer olmuş. Bu konuda Serdar başkanı ve oda yöneticileri çok emek verdiler. Bugün bir nebzede de yüzümüz gülse de acımızdan dolayı içimiz kan ağlıyor.
Depremden dolayı kayıplarımız var kaybettiklerimize Allahtan rahmet ve sizlere başsağlığı ve sabır diliyorum." dedi.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu konuşmasının devamında: "Deprem unutuluyor ateş düştüğü yeri yakıyor. Biz bu acılar unutulmasın diye ciddi bir çaba içindeyiz. Yönetici kademesi ve siyasiler özellikle bürokraside unutmasın diye geçtiğimiz hafta deprem bölgesi ile ilgili bir kalkınma eylem planı oluşturduk ve yetkililer ulaştırdık bu kalkınma modelinin takipçisi olacağız. Bu konuda ilk temelin atılması konusunda verdiği emek ve destekleri içinde Bahadır Başkanımıza teşekkür ederiz. Mücbir sebep halinin uzatılması için çaba sarf etmekteyiz fakat üzülerek belirtmek isterim ki Ankara’dan Malatya ve Kahramanmaraş için olumsuz görüş beyan ediliyor. Bu konuda çok zorlanıyoruz Öncelikli beklentimiz mücbir sebebin uzatılmasıdır. Bizim siyasi ve bürokrasi ile yapmış olduğumuz tüm görüşmelerdeki ilk gündem maddemiz deprem bölgesinin sorunlarıdır. Meslek örgütü olarak biz deprem ile ilgili ilk günden bugüne kadar maddi ve manevi desteklerimizin yanında işyerlerini kaybeden meslek mensupları için büro ihtiyaçlarının karşılanması içinde her türlü gayreti göstermekteyiz. Bugün için ihtiyaç duyduğunuz malzemeler hazırlandı ve en kısa sürede sizlere ulaştırılacaktır. Tekrar geçmiş olsun Allah bir daha ülkemize ve bizlere böyle bir felaket ve acı yaşatmasın” dedi.

Malatya SMMMO Başkanı Serdar Böke ise konuşmasında “Depremin ilk gününden itibaren her zaman yanımızda olan genel başkanımıza, genel sekreterimize ve İstanbul oda başkanımız şahsında tüm oda başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler ile her zaman irtibat halinde oldular sorunlarımıza duyarsız kalmadılar. Depremin ilk haftasında sayın genel başkanımız yine gelmişti bugün tekrar aramızda ve bizlere destek için buradalar ben sizlerin huzurunda sayın genel başkanımıza, sayın genel sekreterimize ve İstanbul oda başkanımıza tekrar hoş geldiniz diyorum.” dedi

Malatya da ki Mali Müşavirler için hazırlanan Konteyner İş merkezinde incelemelerde bulunduktan sonra Malatya SMMMO Oda başkanı Serdar Böke ve yönetim kurulu üyeleri şehirde incelemeler yapan TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu karşılaştığı manzara ile şok oldu.

Kartaloğlu “Şunu içtenlikle söyle bilirim ki bu gördüğümüz manzara gerçekten Malatya için çok üzücü. Bölgede gördüğümüz durum bize Malatya’nın maddi kayıplarının tahmin edilenden çok fazla olduğunu gösteriyor. Şehrin yeniden ayağa kalkması için bizlerle birlikte tüm yönetim ve siyasi kadrolarının da caba sarf etmesi ve birlik beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Depremin açtığı yaraları ve yaptığı tahribatı yerinde görmeden ve bizzat burada yaşayanlarla istişare etmeden çözüm üretemeyiz.  Bu konuda hepimiz bir destek içinde olmayız. İstihdam teşviklerinden barınma sorununa kadar ticari hayatın canlanması için hep birlikte caba sarf etmeliyiz. İllerde odalarımız ve meslek mensuplarımızla birlikte Türmob olarak biz buna hazırız.” dedi

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • hüseyin inanmaz (5 ay önce)
    06 şubat 2023 yaşanın depremden dolayı ilimizde ağır hasara neden olduğu ilgili mercii ler tarafından bilinmektedir. Mücbir sebebin uzatılmaması durumunda, halen mali belgelerin düzenlenmesi açısından sıkıntı yaşayan vergi mükellefleri ve meslek mensupları bulunduğundan büyük bir sıkıntı yaşayacağımız bilmenizi isterim.Bu konuda bize yardımcı olmalarını millet vekillerimizden ve sivil toplum kuruluşlarından bekleriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • NURAY (5 ay önce)
    Malatya deprem sonrası bitik halde eğer vergiler beyannameler uzatılmazsa hem muhasebeci hem de mükellef çok zor durumda kalacak. Deprem illerine bakıldığında bina hasarı alan ne oturulacak ev nede çalışılacak ofis işyeri bulmak mümkün olmayan Malatya da mücbir sebep uzatılmaması büyük bir haksızlık olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALAİ MÜŞAVİR NURAY (5 ay önce)
    Malatyada hala bir ofimiz bulunmamakta ve işlerimiz hala aksamaktadır.malatyanın da mücbir sebeb uzatımına girmesi gerekli.neden malatya sanki depremden az etkilenen bir yer gibi gösteriliyor.daha oturulacak ev ofis olarak kullanılacak bina yok.. muhasebeciler olarak bizler çok mağduruz ve mücbir sebep uzatımına dahil edilmemeiz gerekli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahap (5 ay önce)
    Mücbir senet neden uzatılmaz vekiller uyuyormu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 ay önce)
    Malatya bu gidişle zor toparlanır, bu kışın nasıl geçeceği meçhul bunun için Hatay ve Adıyaman için düşünülen mücbir sebep süresinin uzatılması Malatya için de olmalı depremde en çok hasar alan illerin başında maalesef Malatya geliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nuran Karaoğlan (5 ay önce)
    Malatya ili için mücbir sebep nasıl yok denilebiliyor uzatılmıyor. Mücbir sebebin kalktığına karar veren kişiler birgün gelip Malatya'da yaya olarak dolaşsınlar nasıl huzurun ve çalışma şartlarını görsünler. Yıkımlar devam ediyor hala kalkmamış enkâzlar var ve yıkımı bekleyen binalar hala duruyor. Malatya'da hangi düzenlenme yapılmışta mücbir sebep uzatılmıyor. Tüm esnaf hala sokaklarda ve kış mevsimine giriyoruz herşey daha da zorlaşacak. Maliye Bakanlığındaki karar vermeye yetkili kişiler lütfen bizzat gelip yerinde esnaf ve mali müşavirleri ziyaret ederek sorunlarını dinleyerek karar versinler. Her nedense Malatya her konuda gözardı ediliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • AKS44 (5 ay önce)
    MÜCBİR SEBEP MUHAKKAK UZATILMALDIR.YOKSA ESNAF 1TL BİLE VERGİ SGK DURUMDA DEĞİL
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem (5 ay önce)
    Mücbir sebep hali işyerleri yapılıp esnafa teslim edilene kadar kesinlikle uzatılmalıdır. Kış aylarının da gelmesi ile beraber esnafın işleri zaten düşecek ve ödeme imkanı olmayacaktır. Esnafın üzerine vergi yükü binecek ve evinimi geçindirecek vergisinimi ödeyecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim (5 ay önce)
    Arada bir artçılarin korkuttuğu, elektrik kesintileri, internet kesintileri, şehir içindeki yıkım çalışmaları vs vs sebeplerin olduğu şehirde mücbir sebebi uzatmamak bu şehirden hiç bir haberinizin olmadığı ve bu şehri umursamadığınız apaçık ortada. Ayağa kalkmamiza değil, üzerimize basarak görmezden gelmeye devam edin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eyup Ayhan (5 ay önce)
    Malatya’nın içinde bulunduğu durumu ziyarete gelen herkesin içler acısı olarak yorumlamasına karşın sürekli bir düzelme eski haline dönmüş gibi göstermeye çalışmalarını anlamıyorum. Fulya Özdemir her dakika buraya mı gelsin. Şehir kalmamış ortada burda ayağa kaldırmak için mücadele eden bir halk var destek olacaklarına halen mücbir sebebi bitirip normalleştirmeye çalışıyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane (5 ay önce)
    Mücbir sebep' kavramı hukukun temel kavramlarından birisidir ve hukukun hemen hemen bütün dallarında uygulaması görülmektedir. 'Mücbir sebep' hukukta, bir sorumluluğun yerine getirilmesini veya bir hakkın veya hukuksal imkânın veya kanuni bir avantajın kullanılmasını veya talep edilmesini, kısmen veya tamamen, geçici veya daimi surette engelleyen, bu niteliği dolayısıyla sorumluluğu kaldıran veya yerine getirilmesini, süresini ve vadesini geciktiren veya sorumluluğun niteliğini değiştiren, bir hakkın veya hukuksal imkânın veya kanuni bir avantajın kullanılmasına ilişkin sürelerin yeniden tanınmasını, sürelerin uzatılmasını veya eski hale iade edilmesini gerekli ve zorunlu kılan, kişinin önceden beklemediği, öngöremeyeceği ve tahmin edemeyeceği, beklese ve tahmin etse bile, kişilerin alabilecekleri her türlü tedbirlere rağmen meydana gelmesini engelleyemeyeceği, kişilerin tedbir alma ve ihmalde bulunmama yükümlülüklerini aşan nitelikte ve ağırlıkta olan, dıştan (kişinin işletmesi dışından) gelen, olağanüstü, olağan dışı ve mutad ve devamlı olanın dışında gerçekleşen nitelikte bir olay, olgu veya durumdur... Malatya DEPREM sıkıntılarını göz önünde yaşarken mücbir sebebin dışına çıkartılmasını kabul edemeyiz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serdar Böke (5 ay önce)
    İlimiz Malatya da Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebebin uzatılmayacak olması halinde depremden büyük bir maddi yıkımla çıkan ve hala ekonomik olarak bir düzlüğe çıkamayan ticari hayatımız için telafisi olmayacak sıkıntılar doğuracaktır. Bu konuda ticaretle uğraşanlarımızın bağlı oldukları Tso, esnaf odaları ve diğer meslek odalarının hassasiyet göstererek kamuoyu yaratmaları yararlı olacaktır. Malatya da halkına siyaseten hizmet etmek isteyen siyasi temsilcilerin ve özellikle millet vekillerinin de duyarlı olmaları ileride kendilerinin yararına olacaktır. Saygılarımla.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat Mutlu (5 ay önce)
    Deprem olan illerde en fazla işyer leri yıkılan il MALATYA ve en fazla ofisleri yıkılan Mali Müşavir ler dir. Kasım ayındayız çoğunlukta Mali Müşavir ler ofis düzenine geçmediler, müşterilerine ulaşamayan meslek mensupları var. Bu olumsuz ve kısıtlı imkansızlıklar beyannamelerini OLUŞTURULUP gönderilmesi çok zor, yetiştiremeyeceğiz. Bu nedenle Malatya ilinde MÜCBİR SEBEP süresini en az bir yıl uzatılması zorunluluktur. Aksi taktirde Malatya esnafı, ticaret erbapları ve iş adamları beyanname vermemekte, Mali Müşavir ler de Beyannameleri onaylamam aktan büyük mağduriyet yaşayacaklar kesindir. İlgili kurumlar MÜCBİR SEBEP surelerini uzatımında MALATYA ilinde kapsam içerisine almaları çok önemlidir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Seher kamer (5 ay önce)
    Mücbir sebebin uzatılması şart. Calışma alanlarınıza henüz yerleşemedik. Beyanname verme süreleri uzatılmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muhasebeci (5 ay önce)
    Burdan yazmanın mutlaka faydası olur ancak bunları siyasilere anlatmalı çabalamalıyız sadece muhasebeciler değil tüm stk lar ve firmaların yapması lazım herkesin taşın altına elini koyması lazım görmüyorlarsa gözlerine sokarcasına anlatmak lazım ki sonuç alınsın yoksa vay halimize...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yahya (5 ay önce)
    deprem olur unutuluruz. muhalefeti sahada görürüz malatyanın gönül verdiği oy verdiği kimseyi ortada göremeyiz. muhasebeciler 10 ay sonra akıllarına gelir, çarşı yapılır biri hayrına klima takayım der zaaatın biri çıkar bizim ihtiyacımız yok iyiyiz der. soğuktan donuyoruz şimdi klimalar nerde? 1 ayın işi 26 günde zor yetişirken 10 ay sonra iş yeri verip (daha internet bugün çekildi ) (suyu çekemedik çünkü devletin bedava yapıp su saatine kadar taktığı iş yerine belediyemiz 3200 tl abone parası istiyor) )30 günde işlerin bitmesini bekleyip mücbir sebep tarihini uzatmıyorlar. bekleyin bekleyin belediye seçimleri yakın o zaman göreceksiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sinan (5 ay önce)
    Malatya ve Kahramanmaraş illerinide kapsayacak şekilde mücbir sebep uzatılmalıdır. Devletimizin bu konuda ilimizin fiziki ve ekonomik şartlarını görmezden gelmeyeceğini düşünüyorum. Öyle ümit ediyorum. Aksi ilimizde yeni mağduriyetler oluşturacaktır. Malatya ya 1 gün gelip 24 saat geçiren, şehrimizin halini görecektir. Mücbir sebep hali uzamazsa, bu konuda sorumluluk ilimizin siyasilerinde olacaktır. Saygılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • celild (5 ay önce)
    Nasıl yaşarsanız öyle yönetilirsiniz. Ekim ayında ofisi yıkılan meslek mensuplarına prefabrik işyeri tahsis et yerleşemeden mücbir sebep hali bitsin. 9-10 aylık muhasebe kayıtlarının gece gündüz çalışsan yetişmez. Personel yok. Olsa işyeri müsait değil. En önemlisi Ortada esnaf yok halen işyeri bulamamış yada konteyner veya prefabrik tahsis edilememiş olanda vergi al sigorta primi al. Memleket böyle bitmez füze atın yıkılsın bizde kurtulalım sizde. Ya biz çok kötümseriz yada yöneticiler kör.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (5 ay önce)
    Mücbir sebebin uzatilmamasi demek vergi ödevlerinin zamanında yerine getirilmemesi ve vergi SGK borçlarının bu kadar kotu ekonomik şartlarda odenememesi demektir.Bunun sonucunda hem meslek mensubunu hemde mükellefi bekleyen birçok karmaşa ve cezalar beklemektedir.Biran önce mücbir sebebin uzatılması gerekmektedir. Malatya bu kadar sahipsiz olmamalı!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (5 ay önce)
    Sayin Maliye Bakanınız Mehmet Şimşek ve mesai arkadaşları birlikte gelip ilimizi bir ziyaret etseler ne durumda olduğumuzu görürler. Ona gore KARAR verirler. Demek bizim durumumuzu anlatamadı veya anlatmadı birileri. Kesinlikle Malatya da mücbir sebeb uzatılmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman ŞAŞA (5 ay önce)
    Harap ve viran olmuş Malatya için Mucbir sebebin uzatılması zaruridir.31.07.023 de biten ve 30.11.023 de bitecek mucbir sebep dahil tüm yasaların uzatılması lazım, serbest meslek erbabınında esnaf olduğunu ve yasalardan faydalandırılmalı,... vekileriimizin parti gözetmeksizin bu konuya duyarlı olmaları lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ceyhun (5 ay önce)
    Malatya şehri bu haldeyken mücbir sebebin uzatılmaması şehirdeki esnaflar açısından çok kötü bir durum olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan (6 ay önce)
    Yerel yöneticilerin malatya yı sanki çok iyiymiş gibi gösterme çabalarının meyveleri bunlar. Mücbir sebepin sona ermesi demek SGK ödemelerinin başlaması demek, Bağkur ödemelerinin başlaması demek, vergi ödemelerinin başlaması demek. Gecikme cezaları demek. Kent yıkılmış esnaf 21 m 2(oda bulmuşsa) de ayakta durmaya çalışıyor, insanlar konteyner kentlerde, kış geldi ve biz vergi sigorta ödeyeceğiz… demek müstehakımız bu. Alkışlıyoruzzz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • selim (6 ay önce)
    Malatyamızın sürekli devre dışı kalması çok üzücü vekillerimizi ilgilenmeye davet ediyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ATİLLA (6 ay önce)
    Malatya sahipsiz üzülerek söylüyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ozkan (6 ay önce)
    şayet mücbir sebep uzatılmasın da malatya devre dışı bırakılırsa, o milletvekilleri sokakta yürüyemez hale gelirler bilgileri olsun. esnaf vergi ve sgk ödemelerini erteleyerek ayaklarının üzerinde durmaya çalışıyor
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mücbir sebep uzatilmazsa ekonomi anlamında vergi toplama anlamında büyük bir kayıp
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İnsanlar zor ayakta durmaya çalışıyor mücbir sebep uzatilmazsa Malatya biter
    %100
    %0
    Yanıtla