1999 yılında 40 dönümlük alanda kurulan İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi örnek bahçesinde yer alan yerli-yabancı 73 değişik kayısı türü ilgililere tanıtıldı.
73 adet yerli-yabancı kayısı türünün bulunduğu Araştırma ve Uygulama merkezi bahçesindeki tanıtım toplantısını İnönü Üniversitesi Öğretim görevlilerinden Doç. Dr. Bayram Murat Asmanın yaptı. Tanıtım toplantısına Vali Halil İbrahim Daşöz, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Tarımsal Üretimi Geliştirme Merkezi (TÜRGEM) Genel Müdürü Talat Şentürk, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal ile Müdürlük çalışanları katıldı.
Bahçede bulunan ağaçların gezilmesi ve Doç. Dr. Murat Asmanın bilgilendirilmesinden sonra bir konuşma yapan Vali Daşöz, Bahçeyi gördüğümüzde gerçekten heyecanlandık. Kayısıdaki çeşitliliği görünce çok mutlu olduk. Kayısı üretimi, çeşitlendirilmesi, aroması, yola dayanıklılığı her birisi ayrı bir önem arzetmekte. Yapılan bu çalışmalar da bu nedenlerle çok önemli. Önümüzdeki yıllarda geliştirilen bu türlerin şu an bulundukları tel örgülerden çıkarılarak bahçelere dönüştürülmesi halinde ilimiz ekonomisine büyük katkı yapacağına inanıyorum. diyerek yapılan çalışmanın Malatyanın ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.
TÜRGEM genel müdürü Şentürkde yaptığı kısa konuşmada yapılan çalışmaların gerek ülke gerekse de Malatyanın ekonomisine önemli katkılar sağlayacağından hiç kuşkusu olmadığını belirtti.
Doç.Dr. Bayram Murat Asma ise 2001 yılında başladığımız çalışmalar ağırlıklı olarak hasat dönemini uzatmak ve çeşitliliği artırmak üzerine oldu. Amacımız Türkiyenin kurutmalık kayısıda olduğu gibi sofralık kayısısında da söz sahibi olmaktır diyerek çalışmalarının amacını belirtti.
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal da Yapılan çalışmaların üreticiye-ekonomiye katkı sağlaması noktasında Tarım İl Müdürlüğü olarak elimizden gelen desteği vereceğiz dedi.