SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Göreceğim, O Zaman İnanacağım"

0
Güncellendi - 2016-06-27 02:24:24
A- A+ PAYLAŞ

Zirve Yayınevi’nde öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Suzanna Geske, artık umutla yaşamadığını ifade ederek, “Davanın bittiğini göreceğim o zaman inanacağım. Kaç defa Haziran’da biteceğini söylediler. Kaç Haziran oldu bende bilmiyorum” dedi.

Halen tutuklusu bulunmayan olayla ilgili mahkemenin çok uzun sürdüğünü ifade eden Geske, “9 yıl biraz uzun bir süre. Avukatlar arka taraftaki güçleri bulmak için çaba gösterdiler. Bunun için uzun süreceğini biliyordum. Yeni mahkeme başkanları, yasalar gibi durumlar nedeniyle çok daha uzun sürdü” diye konuştu.

Suzanna Geske, davanın 28 Haziran Salı günü biteceğinin söylendiğini belirterek, şunları söyledi: “Mahkeme Salı günü bitecekmiş, öyle söylüyorlar. Herkes öyle söylüyor ama ben gerçekten biterse öyle inanırım. Artık inanmak zor geliyor. Bakalım gerçek olacak mı?”

“DAVA BİTİNCE İNANACAĞIM”

Cinayetin arkasındaki güçlerin bulunamadığını kaydeden Geske, “5 katil şuanda evlerinde. Onlar için problem değil ama öbürleri, arkadaki güçler çok kötü. Onlar başka kişileri seçip, aynı işleri yaptırabilirler. Benim bir korkum yok. Kızlarımda da yok. Oğlum biraz daha hassas, bence erkek olduğundan kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.

Geske, artık umutla yaşamadığını ve ancak dava sonuçlandığında bittiğine inanacağını belirterek, şunları söyledi:

“Ben artık umutla yaşamıyorum. Davanın bittiğini göreceğim o zaman inanacağım. Kaç defa Haziran’da biteceğini söylediler. Kaç Haziran oldu bende bilmiyorum.  Davanın uzaması bizleri üzüyor. Aslında çabuk bitirebilirlerdi. Mahkeme heyeti değişiklikleri ya da yasa değişiklikleri olmasaydı bence uzun zaman önce bitebilirdi. Bu olayı derinden hissediyorum. O mezarın başında anma töreni yapıyoruz ama eşimin yokluğunu her gün hissediyorum. Mahkeme bitse de hiçbir şey aynısı olmaz. Bir anne olarak tek başıma 3 çocuk büyütüyorum. Bazı zamanlar bana zor geliyor. Hayatımız aynısı gibi olmaz.”

9 YILLIK DAVADA NELER OLDU?

Malatya’da, 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel adlı Hıristiyan misyonerler boğazları kesilerek öldürüldü.

2007 yılında meydana gelen cinayet sonrası asıl failler Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalandı. Yayınevinin bulunduğu üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece diğer zanlılarla birlikte tutuklandı.

4 Şubat 2009’da Emre Günaydın'ın olaydan yaklaşık 2 yıl sonra cezaevinde cumhuriyet savcısına verdiği ifade doğrultusunda, azmettirici olduğu iddiasıyla Varol Bülent Aral ile ifadelerde adı geçen ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki de tutuklandı.

Günaydın’ın ifadelerini geri alması üzerine serbest bırakılan Aral, 15 Ekim 2010’da 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 29. duruşmada yeniden tutuklandı.

Zirve Yayınevi cinayeti sonuçlanmak üzereyken, Mart 2011'de şimdi yurt dışında kaçak olan dönemin 'güçlü savcısı' Zekeriya Öz tarafından Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. 17 Mart 2011'de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger'in de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı, bir kısmı tutuklandı.

30 Mart 2011’de Ergenekon'da Zirve Yayınevi soruşturması kapsamında 6 ilde arama yapıldı. Bu kapsamda ilahiyatçı-yazar Prof. Dr. Zekeriya Beyaz’ın da evinde arama yapıldı. Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, 3 misyonerin öldürüldüğü Zirve Yayınevi Davası kapsamında tanık sıfatıyla ifade verdi.

CİNAYETİN OLDUĞU GÜN MALATYA’DA KONFERANS VERMİŞTİ

18 Ocak 2013’te Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 56. duruşmada ek iddianamede bir numaralı şüpheli olarak gösterilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon hakkında 'Silahlı terör örgütü yöneticisi' suçundan tutuklanmasına karar verildi. Tolon’un olayın olduğu gün Malatya İnönü Üniversitesi’nde ’21. Yüzyıl başlangıcında kuşatılmış Türkiye’ konulu konferans verdiği de tespit edilmişti.

TUTUKLU SANIK KALMADI

22 Mayıs 2009’da Zirve Yayınevinin eski çalışanı Hüseyin Yelki, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki 90. duruşmada tahliye edildi.

Olayın asıl sanığı olan ve 7 yıl tutuklu kalan Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım, hüküm verilmeden 5 yıllık tutukluluk süresini doldurdukları için "Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması hakkında Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklikler yapan 6526 sayılı yasa gereğince" 8 Mart 2014’te tahliye edilmiş ve sanıklara adli kontrol tedbirleri doğrultusunda elektronik kelepçe takılmıştı. Bu kapsamda, dava Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı.

Dava kapsamında, 'Silahlı terör örgütü yöneticisi' suçundan tutuklanan ve uzun süre cezaevinde kalan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, 10 Haziran 2014’te tahliye edildi.

24 Haziran 2014’te Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 94. duruşmada tutuklu sanıkların tahliye talebini değerlendiren mahkemeye heyeti verdiği ara kararda Malatya Askeri Cezaevinde tutuklu bulunan Astsubaylar Abdullah Atılgan, Murat Göktürk, uzman çavuşlar Mehmet Çolak ile Levent Ercan Gelegen'e denetimli serbestlik verilerek tahliye edilmesine karar vermişti.

Davanın 101. duruşmasında, 23 Ocak 2015’te tutuklu yargılanan sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, emekli Binbaşı Haydar Yeşil ile İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat tahliye edildi.

Davanın gizli tanığı İlker Çınar, HSYK Müfettişlerine verdiği ifadede, "Şunu açıkça söyleyebilirim ki Malatya’da meydana gelen Zirve Yayınevi cinayetinin işlenmesinde de Gülen cemaatinin rolü vardır. Bu konuda özellikle daha fazla açıklama yapmak istemiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu işin içinde Gülen cemaati kendisini bir şekilde bu işten sıyırdı. Cemaati de bu işten sıyıran Zekeriya Öz ve ekibidir. Tüm ihale Ergenekon’a kaldı. Bu tamamen Gülen cemaatinin Mehmet Ülger üzerinden uyguladığı bir operasyondur." iddiasında bulundu.

2 Haziran 2016’da Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 113. duruşmasında azmettirici olarak yargılanan Varol Bülent Aral’ın tahliyesine karar verildi. Böylece Zirve Yayınevi Davası’nda tutuklu sanık kalmadı.

5 SAVCI, 3 MAHKEME BAŞKANI DEĞİŞTİ

Zirve Yayınevi davasında 9 yıllık süreçte 3 mahkeme başkanı, 5’te savcı değişti.  Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, son yaptığı görevlendirme ile Zirve Davasının duruşma savcılığına Malatya Adliyesi’ne yeni atanan Cumhuriyet Savcısı Burhanettin Olğun’u atadı.

Zirve Yayınevi davası için savcılık tarafından dosyaya üçüncü kez mütalaa verildi. Cumhuriyet Savcısı, yeni mütalaada davaya sonradan eklenenlerin de bulunduğu 21 sanığın örgüt kapsamında beraatı istenirken,  5 sanığında cinayetten 3'er kez müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.  Ergenekon iddialarının hiçbiri mütalaada yer almazken, davanın gizli tanığı ve aynı zamanda sanığı olan İlker Çınar hakkında iftira suçu gerekçesiyle suç duyurusu yapılması talebinde bulunuldu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

suzannageske

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • berk (8 yıl önce)
    beni türk hakimlerine emanet edin gerisini unutun böyle dava olurmu. olan ölenlere ve yakınlarına oldu yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil kaya (8 yıl önce)
    Bitmez bu dava zor bence
    0
    0
    Yanıtla