Malatya 0-6 Yaş Çocuk Yuvası'nda çocuklara şiddet uygulandığı iddiasıyla toplam 9 bakıcı kadın hakkında açılan davanın ikinci duruşması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmada, tutuklu bulunan 2 bakıcı kadın da tahliye edildi.
Malatya Çocuk Yuvası'nda yapılan gizli çekimlerdeki şiddet görüntülerinin yayınlanmasının ardından Malatya 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde M.A., Y.G., N.D., Elif B., N.T., Şefika S., M.G., İ.Y. ve F.İ. adlı bakıcı kadınlar hakkındaki dosyanın görevsizlik kararı verilerek gönderildiği Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya cezaevindeki Elif B. ve Şefika S. ile tutuksuz yargılanan 7 bakıcı kadın ve tarafların avukatları katıldı.
Malatya Çocuk Yuvası'ndaki şiddet olayları iddiaları üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 7 bakıcı kadın tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Yapılan itirazlar sonucunda 5 kadın daha önce tahliye edilirken, cezaevinden tutuklu olarak getirilen Ş.S. ve E.B. adlı kadınlar ise hukuki konumları ve cezalandırılmaları istenilen yasa maddelerinin davadaki diğer sanıklarla farklı olmadığı gerekçesiyle şartsız olarak tahliye edildi.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada bakıcı kadınlar haklarındaki iddiaları kabul etmezken, duruşmada tanık olarak dinlenen, görüntüleri çeken stajyer Ümran S., yuvada çocuklara yapılanları neden medyaya verdiği konusunu, "Ben bu olayın şikayetini nereye yapacağımı bilmiyordum. Aklıma gelen yer medya kuruluşu oldu" diye açıkladı.
Ümran S., stajını bitmesine karşın neden yuvaya gittiği şeklindeki soruya ise, "Ben kurumda güvenlik önlemi olmadığı ve her an ziyaret yapılabildiği için stajım bitmesine rağmen yurda girdim, görüntülerin tamamı gündüz kayıt edilmiştir" diye cevap verdi. Ümran S., görüntüleri 3 hafta boyunca hafta sonları çektiğini söyledi.
Sanık avukatlarından Sibel Esen ise, mahkemeye verdiği savunmada, yurtta gizli çekim yapan Ümran S.'nin hukuk dışı hareket ettiğini ileri sürerek, "Bu görüntüler delil değildir. Kurum yasasına ve bağlı yönetmeliğine aykırı biçimde kuruma izinsiz girilerek görüntü çekilmiştir. Kişiler arasındaki görüntüler gizli olarak çekilemez" ifadelerini kaydetti.
Mahkeme heyeti mahkemeye gelmeyen tanıklar için zorla getirme yazısı yazılmasına, kurum müdürü ve görevlilerinin tanık olarak mahkemeye çağrılmasına, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, kadınların yapılan ihale sonucu hizmet alımı yapan firma elemanları oldukları anlaşıldığından, bu kadınların kimler tarafından bakıcı annelik olarak görevlendirildiğinin sorulmasına, yurttaki kadrolu personel sayısı ve sıfatlarının sorulmasına, yurtta çekilen görüntülerin bilirkişi tarafından çözümlenmesine ve yaşları küçük olan çocuklardan ve aralarında Tayyip Erdoğan I. adlı çocuğun da bulunduğu 6 çocuğa vekil tayin edilmesi için Malatya Barosu'na yazı yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti duruşmayı 30 Haziran 2006 tarihine erteledi.
Sanıklar hakkında, 5237 sayılı TCK'nin 96/2-a, 53 ve 63. maddelerinin uygulanması isteniyor. Bu madde her sanık için, karıştığı her olay nedeniyle 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası içeriyor. Sanıklardan Şefika S, Naciye T, Müjgan K, Elif B. ve Fatma İ.'nin bu suçu 17 çocuğa karşı işledikleri için 17'şer kez hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Buna göre, bu kadınlar için 136'şar yılı bulan hapis cezası isteniyor. Yine sanıklardan İnsaf Y. ve Yıldız G.'nin 15'er çocuk için toplam 120'şer yıla, Nezaket D. ve Melahat A.'nın da 8'er çocuk için 64'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları öngörülüyor. Kadınlar için istenen hapis cezasının toplamının bin 48 yıl olduğu belirtildi.