İl Genel Meclisi'nin toplantısında, Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nin 2008 yılı programı görüşülüp kabul edildi.
İl Özel İdaresi Salonu'nda Abdurrahman Atay'ın başkanlığında düzenlenen İl Genel Meclisi toplantısında ilk olarak Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut konuşarak, 2008 yılı faaliyet raporunu okudu. Bulut, bu yıl okulların onarımı için 440 bin YTL para ayrıldığını belirtti.
İlçelerde kapalı olan okulların durumu hakkında 52 müfettişin görevlendirildiğini ve 15 Mart'a kadar rapor sunacaklarını dile getiren Bulut, "Atıl şekilde bekleyen okullar rapora göre, onarılıp ya ana okuluna dönüştürülecek, ya yeniden eğitime açılacak veya muhtarlığa devredilecek. Veya ihtiyacı olan olursa satacağız" dedi.
İlçelerdeki bazı meclis üyeleri de, ilçelere Anadolu Lisesi yapılmaması nedeniyle ilçeden merkeze göç olduğunu belirterek, ilçelere Anadolu Lisesi talep ettiler. Milli Eğitim Müdürü Bulut ise arsa ve bina sorunu çözülürse ve talep de olursa o ilçeye Anadolu Lisesi açılabileceğini bildirdi.
Merkezdeki Fen Lisesi'ne 14 derslikli ek bina yapılma kararının çıktığını aktaran Mehmet Bulut, eğitim seviyesiyle ilgili de şu bilgileri verdi:
"Ana okulu oranını yüzde 31'e çıkardık. Ortaöğretim Kurumlar Sınavı'nda (OKS) 30. sıraya yükseldik. Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sayısalda 18. il, diğer alanlarda 31. ve 38.sıraya yükseldik. Kısacası eğitim göstergemiz iyi yönde gelişiyor."
Bu arada, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Kazgan da, kendilerine ait 2008 yılı yatırım bütçesini okudu.
Rakamlara geçmeden önce, "Küreselleşme ile ortaya çıkan, uluslararası rekabetin sertleşmesi, iletişim ve bilgi işlem teknolojilerindeki ilerlemeler, insan hakları ve demokrasi alanındaki gelişmeler, buna paralel olarak temel hak ve özgürlüklerin önem kazanması gibi çok yönlü değişim dinamikleri, bütün ülkeleri ve yönetim sistemlerini büyük ölçüde etkilemiş ve değişime zorlamıştır" ifadelerini kullanan Ali Kazgan, daha sonra şöyle konuştu:
"Bu yaklaşım, Türk Kamu Yönetiminin kronikleşmiş sorunlarına çözüm bulabilmek için Cumhuriyet dönemi boyunca sürdürülen değişim taleplerini de yeniden gündeme getirmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak, Merkezi İdare ile Mahalli İdarelerin görev, yetki ve sorumluluklarının yeni bir anlayışla belirlenmesi amacıyla Türk Kamu Yönetim sisteminde önemli adımlar atılmıştır. Böylece, merkeziyetçi, kırtasiyeci, bürokratik, hiyerarşik ve hantal olmakla suçlanan Kamu Yönetiminde yeni bir yapılanmaya gidilmiştir. Bu yeni yapılanmanın temel amacı; katılımcı, saydam, hesap verebilir, insan odaklı bir yönetim anlayışını geliştirmek, böylece kamu hizmetlerinin etkin, süratli, kaliteli ve verimli bir şekilde sunumunu sağlamaktır.
Ancak, halkın değişim talepleri de dikkate alınarak gerçekleştirilen bu yeni kamu yönetimi anlayışı, yönetimin sorunlarına çözüm bulacak sihirli formüller içermemektedir. Değişimin haklılığı; halka en yakın kurumlar olarak nitelenen yerinden yönetim kuruluşlarınca, insan odaklı ve güven veren bir hizmet anlayışıyla tüm toplum kesimlerinin yaygın ve açık desteklerinin kazanılmasına bağlıdır. Uzun soluklu ve çok yönlü bir mücadeleyi gerektiren bu yolda hepimize düşen en önemli görev, popülizmden uzak bir anlayışla kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanarak halkın istek ve beklentilerini karşılamaktır."
Stratejik planların büyük önem taşıdığını ve yol gösterici olduğuna dikkat çeken Kazgan, "Çünkü stratejik planlar; bugünkü mevcut durumu analiz eden, bu analizlerden yola çıkarak gelecekte ulaşılmak istenen durumu ortaya koyan. geleceğe yönelik yapılması gereken yatırımları ve hizmetleri katılımcılık ilkesine göre belirleyen, bu yatırım ve hizmet ihtiyacını kaynaklarına ve önceliklerine göre düzenleyen planlardır" dedi.
Kazgan, yatırım çalışmalarıyla ilgili ise şu bilgileri verdi:
"2007 mali yılı sonu itibariyle cari harcamalar 41 milyon 135 bin 375 YTL, yatırım harcamaları 28 milyon 539 bin 164 YTL, transfer harcamaları 19 milyon 7 bin 49 YTL. olmak üzere toplam harcama miktarı 88 milyon 681 bin 588 YTL olarak gerçekleşmiştir.