SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Güçlendirme Kredisi'ndeki Belirsizlik Tepki Yaratıyor

'Güçlendirme Kredisi'ndeki Belirsizlik Tepki Yaratıyor
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde konutları orta hasar alan hak sahipleri 1 yılı aşkın süredir yaşadıkları sorun ve sıkıntıların çözümünü bekliyor. Bu sorunların başında da, AFAD'ın güçlendirebileceğine dair rapor ve karar alan binalara vereceği belirtilen krediyle ilgili belirsizlik geliyor.

Orta hasarlı bina sahipleri, uzun bir çaba sonrasında binaları için gerekli analiz ve güçlendirme projelerini yapmaları, ardından ilgili belediyeden bürokratik birçok sorunların ardından aldıkları 'Güçlendirme Ruhsatı'  ile binalarını güçlendirme çalışmasına başlarken karşılarına bu kezde 'Güçlendirme Kredisi' sorunu çıkıyor.

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için AFAD tarafından verilecek olan Güçlendirme Kredisi için ilgililerden bu konuda net bir açıklama yapılmazken  bir an önce konutlarına kavuşmak isteyen depremzedeler kendi olanakları ile  güçlendirme çalışmalarına başlamak zorunda kaldılar.

Ancak güçlendirme bedellerinin daire başına yaklaşık 450 bin ila 500 bin TL arasında olması nedeniyle depremzedelerin bir çoğunun bu bedeli  hemen karşılamalarının mümkün olmaması güçlendirme çalışmalarında aksamalara  yol açıyor.

100 konutun yer aldığı bir sitede 60-70 kişi güçlendirme bedeli öderken, bu bedeli ekonomik olanakları yetersiz diğer sakinlerin vatandaşların ödeyememesi, doğal olarak binaların güçlendirme çalışmalarının aksamasına ve  uzamasına neden oluyor.

Güçlendirme kredisinin ne zaman ve miktarı konusunda AFAD ilgililerine yöneltilen sorularda kesin bilgi verilmemesi, depremzedelerin içinde bulundukları sıkıntılarını artırırken, Malatya milletvekillerinin bu konuda gerekli girişimleri yapması gerektiği ifade ediliyor.

Depremzede vatandaşlar, 360 bin TL dolayında olması öngörülen güçlendirme kredisindebelirsizlik sürerken, ‘Yerinde Dönüşüm’ için depremzedelere verileceği belirtilen 750 bin TL hibe, 750 Bin TL  kredinin nasıl ödeneceğini merak ediyorlar.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya'dan genel görünüm (Onur KAYAHAN)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Kemal (4 ay önce)
    Bazıları bilmiyor ki çoğu kişi destek ve kredi alabilmek için Az hasarlı komutlarını ağır hasarlı çevirdi ve bin pişman oldu. Çünkü zaten hasarsız ise gerek yok ama kredi ve hibe belirsiz olduğunda bu kez arsalar boş kaldı. Dilerim hak etmeyenler hakkını alamaz. Orta hasarlı konusunda ben hiçbir şekilde destek verilmemesi gerektiğini düşünüyorum çünkü orta hasarlı olup güçlendirme yerine hibe güvenerek evlerini ağır hasarlı çevirenler sonra hakkı olmayanı alarak orta hasarlı hibe ve kredi haklarını almış oldular. Başka bir durum da bazıları yerinde dönüşümde kredi ve hibe verileceğini söylemeye devam ediyor ancak alan oldu mu bilmiyorum bana göre müteahhit firmalar ile ödemeyi yapacaklar çok sorun yaşayacaklar bu yüzden de inşaatların yarım kalabileceğini düşünüyorum. Herkese hak ettiğini vermiş olsalardı özellikle gayrimenkul az hasarlı veya hasarsız binaları ağır hasarlı yapanlara kredi ve hibe verilmeseydi bunlar olmazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Güçlendirme raporlarını alındı şu an Güçlendirme çalışması yapılıyor ama güçlendirme parasi alamadık buradan mağdur olduk firmaya para veremiyoruz böyle giderse icralık olacağım buradan afat in ödeme yapmasını bekliyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hataylı (6 ay önce)
    Yorumları okudumda bazı arkadaşlar üniversiteden onay alınıyor imza atılıyor bilime saygı falan demiş. Yalnız atladıkları bir şey var benim eşimde üniversitede akedemisyen ve hatayda bizim dairemizde orta hasarlı. eşim bizzat tanıdığı için imza atan onay veren yetkili bey ile ki oda hoca bizzat onunla görüştü. Bize söylediği aynen şu ben olsam asla hiç bir binayı güçlendirmem bana sorarsan güçlendireceksiniz de oturmayın. Prosedür bu şekilde olduğu için güçlendirmeye imza atmak zorundalar. Ama asla kendi şahsi fikirleri olarak onaylamıyorlar. Biz analizler dışında başka şehirde yaşayan inşaat mühendisi profesörlere yaşanılan afette yetkili yüksek inşaat mühendislerine tek kişi ile sınırlı kalmamak için ki en yetkili de o ona rağmen sorduk soruşturduk hepsi aynı şeyi söyledi. Güçlendirmeyi hiç bir şekilde tavsiye etmiyorlar ve bir tanesi direk yama dedi başka bir şey değil …ki akıl var mantık var güçlendirme bir çözüm olsaydı olası İstanbul depremi için geri dönüşüme değil güçlendirmeye giderdi devlet daha az maliyetle bütün binaları hallederdi vatandaşıda ikna etmesi daha az maliyetli olduğu için daha kolay olurdu. Ayrıca çevre şehircilik bakanımız da 40 yıldır bu işin içindeyim bana sorarsanız güçlendirmeyin dedi orta hasarlı binalar için konuşmasını yaparken…Şimdi bizim binamızda muallakta… çoğunluk güçlendirilmesinden yana bu çoğunluğun da hep başka evi dükkanı vb var… onların aç gözlülüğü yüzünden başkaları mağdur oluyor. Kara Kara düşünüyoruz başkasına nasıl satarız diye vebal alırmıyız bir şey olur mu diye çünkü oturmayacağız oturamayız… devlet buna başka bir çözüm bulmalı…
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Daha fazla saçmalamayın bence
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emre (8 ay önce)
    Orta hasarlı binamızı güçlendirdik ve hatta doğal gazımızı bile açtırdık fakat henüz bahsi geçen güçlendirme kredisinden bir kuruş bile alamadık. Güçlendirme bittiği için yüklenici firma ile bazı daire sahipleri arasında ciddi sorunlar çıkmak üzere. Ödeme gücü olmayan komşularımız icralık olacaklar böyle giderse. Bu işin biraz hızlandırılması lazım artık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (8 ay önce)
    Çok şükür güçlendirme ile ilgili bir yazınız okudum yazarımızın eline diline sağlık teşekkürler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Kernek (8 ay önce)
    Malatyalı ve eskiden Reisi seven birisi olarak düşünüyorum da ben mi akilsizmisim,yoksa dini değerlerimizden mi anlamadım. Kandirilmisiz. İnanın son iki yılda gördüğüm yaşadığım kişilerden uzaklaştım ve kendimi sorgular oldum. Eskiden cemaat vatan millet iman din hep onceligimdi. Şimdi de hamdolsun önceliğim. Tek çıkardığım şey cemaatler. Allah'ım bize yeter. Gurban olduğum bize merhamet versin. Ak Parti'ye o kadar oy verdim. Şimdi bir daha mı tövbe. Nisan da herkes elim kirilsaydi vermiyeydim diyecek. Yazık degilmi kardesim milletle oynamaya. Peygamber efendimiz Kabe'nin anahtarini bir müşrike verdi..niye! İşin ehli olması için. Peki bakın Malatya'ya belediye başkanı kayipti şimdi iyice kayıp. Veli Ağbaba kazansın, diyecekki beni aday etmediler ki kazanayım diyecek, Ak parti kazansa kendini nimetten sayacak. Ne yazı ne tura hep dik geliyor. Peki bu memlekete niye dik gelmiyor. Onu da siz biliyorsunuz. Biz Malatyalilardan olmaz
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet can (8 ay önce)
    Milletin tek derdi de bu zaten nikahı kiyilanlar da bile Malatyalı değil
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (8 ay önce)
    Kasa boş ne ile verecekler seçimden sonra ekonomiyi görün halk in bankalardaki dolarları bile bozdular sönmedi dolar in ateşi asıl sıkılaşma seçimden sonra
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (8 ay önce)
    Temelsiz binaya elli tane güçlendirme de yapsan bir halta yaramaz. Bingöl depremi için kendinize ve ailenize tabut hazırlıyorsunuz
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Güçlendirmeye git bi bak öyle konuş hasarsız gibi oluyor,kulaktan dolma bilgilerle yorum yapmayın bi çok insan sağlam binasını yıktırdı sandı devlet herkese ev yapacak şimdide kafalarına vuruyorlar
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Arif (8 ay önce)
    Değerli Editör. Çok önemli bir yaraya parmak bastınız. Bir vatandaş olarak ben de aynı dertten muzdaribim. Karşımızda bir muhatap yok. Bu konuda bilgisi olan hiç bir yetkili de yok. Ne siyasiler ne vekiller nede Afad ve Çevre Şehircilik yetkilileri . Tam bir belirsizlik. Vatandaşı kaderi ile baş başa bıraktılar. İşi almak isteyen Güçlendirme firmaları yarısı peşin geri kalanı iş bitiminde olmak üzere en fazla 60-70 gün vadeli (2 taksitte ödenmesi koşulu ile teklif veriyorlar). Biran önce şu krediyi verseler de 13 aydır çektiğimiz göçebe hayatından kurtulalım. 35 yıl çalışmış zorla bir ev sahibi olmuşum. Ne 35 yıl daha çalışacak ömrüm, nede kredi olmaz ise ödeyecek param var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlt4463 (8 ay önce)
    Malatyamız mualesef depremde yüzyılın afetini yaşamıştır. Allah bir daha göstermesin. Güçlendirme olayına kesinlikle karşıyım. Ağır hasar alan veya Orta hasar alan yerlerde mal sahipleri veya hak sahibi olamayanların dayatması ile bu tür bir yola giriliyor. Genel olarak güçlendirme maliyeti yüksek olacağı ve bu işte bir rant oluştuğu için, maliyet sapmaları nedeniyle yapılacak masrafların bir değeri yok. Zaten bazıları yapıp satalım mantığında olduğundan normal satış değerinde satılamayacağı için sonradan insanları kandırmanın bir anlamı veya nabalını almaya gerek yok. En iyisi yerinde dönüşümdür. Kredileri ilgili BAKANLIK yerinde dönüşüme çekerse hibe ve kredi tutarı artacaktır. Hala güçlendireyim diyen zihniyete de ALLAH akıl -fikir versin diyorum...Saygılar..
    %21
    %79
    Yanıtla
  • GÖKHAN (8 ay önce)
    Herşey içinde bir belirsizlik , bir umursamazlık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (8 ay önce)
    Hasar tespitleri uydurma yapılması, çoğu binaya cift aski kodu çıkması, hak sahipliği başvuru surecindeki karışıklıklar ve bahsettiğiniz konu olmak üzere düzgün bir iş göremedik.Bu millet kendine kendi eliyle yazık ediyor.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Tatlı rüyalar (8 ay önce)
    Seçim bir geçsin, siz asıl o zaman görün belirsizliği. Ne yerinde dönüşüm, ne toki ne de güçlendirme kredisi… nasılsa millet konteyner yaşamına da alıştı. Sonraki seçime kadar böyle idare ederiz. Seçim gelirken yeni masalları dinleriz. Masallarla uyumaya alıştık zaten
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Hakkı (8 ay önce)
    Aklı olan Malatya'da bir dakika bile durmaz. Gidin başka şehire işinize gücünüze bakın kardeşim. Bir seneden fazla oldu gram ilerleme yok hep aynı laflar boş sözler.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Öğretmen (8 ay önce)
    Güçlendirme kredisi Hatay da Maraş ta Adıyaman da ödemeler yapılmışken neden Malatya da halen yapılmıyor bu kadar mı sahipsiz malatya o bir tane Avukat Vekilimiz olsaydı hakkımızı arardı
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hatay da güçlendirme kredisi hiç Bi yerde verilmedi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hatayı bilemem ama Maraş ve Adıyamanda kimseye tek kuruş ödeme yapılmadı kimse bilgi bile verilmiyor nerden uyduruyorsunuz kardeşim böyle şeyleri.bilip bilmeden neden konuşuyorsunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (8 ay önce)
    Depremin üzerinden 13 ay geçti be insafsızlar! Verilen sözleri niye tutmuyorsunuz? Evlilik kredisi, gençlere bedava internet... gibi sırf seçime yönelik samimiyetten çok çok uzak menfaat sebebi bir sürü SÖZDE hizmet versiyorsunuz da neden Afad orta hasar yönetmelik de yer alan güçlendirme kredisini vermiyorsunuz? Nedir bu Orta hasar sahiplerinin sizden çektiği?! Allah sizleri de darda kor inşallah!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Sabır (8 ay önce)
    Belediyenin bir an önce güçlendirme ruhsatlarını onaylaması gerekiyor. Başkanlar tekrar aday olamayınca belediyedeki tüm işler durmuş durumda buna yetkilerin çözüm bulması gerekiyor. Kredi belirsizliği ayrı bir sorun ya sabır.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • İlhan (8 ay önce)
    AFAD, Kızılay eskiden ne kadar insanlar güvenirdi. Ama şimdi ne hale getirdiler. Deprem zamanı Kızılay'ın çadır satmasını unutamıyorum. Liyaketsiz kadrolarla yönetiliyoruz. Oyun seçimin kaderindir ..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Erkan (8 ay önce)
    Seçime kadar dayanın sonrasında 4 sene seçim yok . Kasada zerre para yok hele bir seçim geçsin bırak krediyi vergi üstüne vergi , vergi üstüne vergi daha da çok vergi dönemi başlayacak. Malatya köy kalmaya devam mi tamam mı diyecek
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Yorum (8 ay önce)
    Son zamanlarda bir şey dikkatimi çekti. Orta hasarlı binayı güçlendirip satacaklar diye bir söylem gelişti. Halbuki GÜÇLENDİRİLEN EVİNİ SANA SATAN YOK, ZORLA AL DİYEN YOK. Adamlar güçlendirmişse sana ne ? Güçlendirmişse üniversite hocalarının mühendislik bilgisi dahilinde yapmış. Senin gibi kahve köşelerinde saçmalayanlardan duydukları ile bir şey yapılmamış. Bunu diyenlerin derdi, güçlendirilen binayı satın alacak veya kiralayacak olanlar değil kesinlikle. Onun derdi, yıkılmasını umduğu, beklediği , muhtemelen bir yakınının ! , tanıdığının, dostunun ! , arkadaşının ! Orta hasarlı binasının, evinin güçlendirilerek yıkılmayacak olması. Halbuki deprem tarihinden bu güne kadar oranın yıkılmasını ümit ediyordu.hayalleri suya düştü.hasedin daniskası.içten içe kıskançlık besliyor. Rabbim cümlemizi hasetçinin hasedinden korusun. Deprem felaketinden de muhafaza eylesin.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Sıkıntı yaşayan yerler örneğin Bostanbaşı zemin çok kötü istediğin kadar güçlendirme yap faydası olurmu sence ?bi aklınıza başınıza alın canınız sağ çıkdı evlerden halen malın derdindesiniz çağa çoluğunu düşün kendini düşünmüsen Allah akıl fikir versin
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Bilip, bilmeden konuşmayın,benim ev bostanbaşında.önce az hasar verildi.itiraz sonucu ortaya döndü.Performas analizi yapıldı, zemin etüdünde 5.5 metreden sonra kayaya denk geldi.Kolonlarda kılcal çatlak bile yok çok şükür, güçlendirme çalışmaları devam ediyor.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bu kadar net yazdığına göre jeoloji mühendisin galiba
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Malatya'da en sağlam zemin, Kernek ve başharık bölgesinden sonra, Bostanbaşı, Tecde ve Yakınca çıktı. Bu bölgelerde depremde yıkılan iki bina var, biri yarı yıkıldı ( Asur ) tamamen yıkılan da, içeriden yeni çıkan malum müteahhit in yaptığı bina. Sizlerin sıkıntısı, bu bölgelerde ev alan arkadaş, akraba vs çekemiyor olmanız. Bu şehir için ne yazık ki, alnımıza yapıştırılan hasetlik, istememezlik sözü, depremden sonra artık tamamen ayyuka çıktı. Gerçekten de öyle miyiz acaba ?
    %84
    %16
    Yanıtla
  • bostanbaşı mı? güldürmeyin adamı Allah aşkına. Benim evde bostanbaşında bağımsız 3 yere sonda vuruldu gözümün önünde 18-20 ve 21 metre de su çıktı. Bostanbaşı artık bitti bunun herkes farkında, tabi birden fazla dairesi olanlar halen bostanbaşını cilalama peşinde. Bırakın bu işleri. Gerçekler acıdır ve önlem alınmaz ise acıtır.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Doğru söylüyorlar satacaklar… kimse oturacak diye güçlendirmiyor hepsinin ikinci üçüncü evi var devletten para alamayacak diye güçlendiriyor. Satarken bu bina orta hasarlı diyecek misiniz alıcıya ben size söyleyeyim yüzde yüzü söylemeyecek kimi kandırıyosunuz söylersede bir kişi bile, bile bile satın almaz orta hasarlı binayı millet aptal mı ? Bir sürü yeni bina yapılacak yeni deprem yönetmenliğine göre. Depreme daha dayanıklı devlet kontrollü binalar. Bunlar kiralanacak satılacak vb…Adam niye gelip orta hasarlı olduğunu bildiği binayı alsın onlar varken.ancak satıcı söylemezse kandırılırsa alır… Boş konuşuyorsunuz. Görünen köy kılavuz istemez. Ve ya şöyle sorayım evi hasarlı adam devletten sıfır ve depreme dayanıklı bina yani toki almak varken , üstelik iki yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi desteği ile… neden toki almak, sıfır bina sahibi olmak yerine hasarlı, üzerine güçlendirme için ve ekstradan tadilat içinde para ödeyeceği , yüzde yüz güvenilir mi belli olmayan üstelik uğraş gerektiren dairesini güçlendirsin başka çıkarı yoksa…ki iki yıl sonra faizsiz taksitle ödeyeceği kredi enflasyon yüzünden güçlendirmeden bile çok daha ucuza gelecek. Şimdi ödeyeceği 2000 tl ile 2 yıl sonra ödeyeceği 2000 tl belki de o zamana göre eriğin bir kilo fiyatı olacak…
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Misafir (8 ay önce)
    Devlete en az maliyeti olan binalar Orta hasarlı binalar. Devlet maksimum 320 bin TL vercek. Yıkılıp yeniden yapılsa bunun hibe + kredi toplam bir buçuk milyon verecek.tam beş katı. O yüzden orta hasarlıların ödemesi çok acil şekilde yapılmalıdır.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Garip (8 ay önce)
    gerçekten güzel bir konuyu gündeme taşıdınız. 1 yıl 1 ay geçti halen bir çok sıkıntı devam ediyor. evim malatyada orta hasarlı. 3 kat ve dükan. mütahid ile 250 bin tl sözleşme yapıldı. 5 marta tamire başlıyor. afadın kredisi belirsiz. kredisi en düşük bankaya gittim sordum ödeme tablosu aldım. 240.000 tl kredi 36 ay vade geri ödenecek 630.000 tl. aylık 17.000 tl taksit. ne yapayım ne edeyim kime ağlıyayım, kim derdime derman olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem (8 ay önce)
    Düzensizlik tam kaos içeriyor.kaotik bir yaklaşım ve saygısız bir hava bütün devlet işleyişine hakim.daha ne sıkıntılı haller var.konut rezerv alanı ilan edilen yerlerde yaşanabilir bir alan yapmayacaklar.elbet yerinde evin yapılabilmesi iyi bir çalışma gözüküyor ancak gel gelelim işleyişe.tam bir rant ve talan hakim.1 yılda 1.1 trilyon para deprem bölgesine aktarılmış.tam tamına 2,5 milyon değerinde 440 bin konut yapılacak paranın karşılığında 100 bin konut bile yapılamadı.tamam bir kısmı esnaf desteği,bir kısmı belediye bütçelerine,bir kısmı milletin iaşesine.iyi de devasa para çarçur olup gitmiş.en elzem olan barınma yeri yapılacağına para savrulmuş.şimdi konut rezerv alanlarının alt yapısı zaten mevcut.yerinde yapılacak 85m2 konutlara ne diye 2 milyon verilsin ki.zaten milyonun çöp olduğu ve kaos içerisinde bir yaşam sürdüğümüz ülkemizde alt yapısı mevcut olan yerlere, nihayetinde bir kere yapılacak,adam akıllı bir konut yapalım.niye desinler ki saraylar ve malikaneler de yaşıyanlar ne anlar milletim halinden.zaten sağlamlık dışında hiç bir kalitesi olmayan evlerde unutmamak gerek ki insanlar ömür yaşayacak.eğer bu toplum da hizmet hizmet ve Allah için yapılıyor olsaydı ölümü gösterip sıtmaya razı ederler miydi.sonrası ah memleket havaları.işte güçlendirme yapılacak konutlarımızı bilimsel olarak güçlendirmek varken zamanı kahretiler.şimdi de 4 kişinin yaşayamayacağı evleri yapıp milyonlara satma derdinde olan anlayış sosyal devlet anlayışı değil bedel ödetme anlayışı olabilir.neyin bedeli derseniz haramilerin kursak bedeli.
    %100
    %0
    Yanıtla