SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Güçlendirme Kriterlerine Uymayan Binalara Ruhsat Verilmeyecek"

'Güçlendirme Kriterlerine Uymayan Binalara Ruhsat Verilmeyecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisinin Haziran ayı toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığı’nda Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısı mazeret dilekçelerinin okunmasıyla gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler oylanarak karara bağlandı, bazı maddeler bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelenirken, Bazı maddeler de ilgili komisyonlara havale edildi.

Gündem maddeleri arasında yer alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Fahri Hemşerilik Beratı verilmesi yönündeki teklif Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oylanarak kabul edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a verilen fahri hemşerilik beratıyla alakalı konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Şehrimize, insanımıza, hemşerilerimize yapmış olduğumuz yardım ve çalışmalarla ilgili veriyoruz hemşerilik beratını. Hakikaten Kültür ve Turizm Bakanımız depremin ilk gününden itibaren koordinasyon konusunda Malatya’da görevlendirilmiş olup ve Malatya’nın yaralarının sarılması noktasında gece-gündüz 24 saat çalıştığı gibi bakanlığımızın ve hükümetimizin imkânlarının Malatya’ ya aktarılması noktasında büyük gayretler göstermiştir. Şahsi anlamda da kendine ait mal varlığıyla buraya yapılan konteyner kentlerin kurulması, iç müştemilatının ve tefrişatının yapılması konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZI BİR AN EVVEL KALICI KONUTLARA YERLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ ”

Haziran ayı meclis toplantısı sırasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, önceki gün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantıyla alakalı açıklamalarda bulundu. Başkan Gürkan, “Değerli arkadaşlar biliyorsunuz 6 Şubat’ta bir deprem vuku buldu. Kıyametin provası dediğimiz bin yılın felaketi dediğimiz bir afetle karşılaştık. 11 ilin içinde bulunduğu ilimizde bu felaketten büyük oranda etkilendi. Tabii depremde Büyükşehir Belediyesi olarak yoğun bir çaba gösterdik. Koordinasyon merkezinin nerede ve nasıl olacağını, lojistik merkezin neresi olacağını ve vatandaşımızın aç, açıkta kalmaması için neler yapılacağını ‘Acil Eylem Planı’ muhaceresi içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük. Depremden sonra geçici yerlere yerleştirdiğimiz vatandaşlarımızı bir an evvel kalıcı konutlara yerleştirmek için çalışıyoruz. Dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızda, bakanımızın nezaretinde depremden en fazla etkilenen 4 il, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Sürecin nasıl devam edeceği konusunda düşüncelerimizi, sahada karşılaştığımız sorunları, bizlerle birlikte diğer illerin belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ifade ettiler. Malatya’mızın sorunlarını şu şekilde ifade ettik. Birincisi bütüncül planın muhakkak yapılması, bürokrat uygulamaların bütüncül plana uygulanabilecek çerçeve içerisinde yapılması, lokal planların devletin belirlediği kriterler muhaceresi içerisinde olması, yatay mimari, seyrekleştirme, yerinde dönüşüm, kültürel kimliğe, geçmişe, hafızaya, belleğe sahip çıkmak ve şehrimizin omurgasını, demografik yapısını bozmadan çalışmalarımızı yapacağımızı ifade ettik. Bu ifademiz, hükümetimizin nezdinde muteberdir.

“GÜÇLENDİRME KRİTERLERİNE UYMAYAN BİNALARA RUHSAT VERİLMEYECEK”

En çok merak edilen konulardan birisi de orta hasarlı evlerin ne olacağı konusudur. Onlarla ilgili durumu sorduğumuzda, bize verilen cevap şu oldu. Orta hasarlı evlerle ilgili yapılan incelemeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının teknik elemanları bir yere orta hasarlı demişse, bunlarla ilgili bir format belirlenmiş ve uygunluk kriterleri ile ölçülecektir. Yani evin kolonu nasıl, bodrumu var mı? Buna benzer kriterlere uygun olan orta hasarlı binalar güçlendirmeye uygunsa, güçlendirme yapılabileceği söylendi. Kriterlere uymayan orta hasarlı binalara da güçlendirme ile ilgili ruhsat verilmesine yanaşmayacağız. Bunu öncelikle ilçe belediyelerimizin kontrol ekibi ve Büyükşehir Belediyemizin kontrol ekibi takip edecektir. Bir de vatandaşımızın istediği gibi yerinde dönüşüm ile ilgili bizim vermiş olduğumuz raporda, şöyle bir teklif getirdik. Dedik ki, ‘Nasıl ki devletin belirlediği uydu kentlere yapılan evlerde ödeme kolaylığı sağlanıyorsa, yerinde dönüşüm yapacağız ve bu ödeme kolaylığını sitelere de uygulayalım.’ Bu konu orada makul karşılandı. Bu konunun bakanlar kurulunda görüşüleceğini düşünüyorum. O nedenle belediyelerimize ve belediyelerimizin imar bölümüne büyük işler düşüyor. 

Bize verilen tapu zemin artı beş kat şeklindedir. Sitelerimizle ilgili sağlam olanlara dokunmayacağız. Öbürleriyle ilgili de seyrekleştirme ve yatay mimari uygulanacak, binanın hacmini eşit tutmak şartıyla siteleri yapacağız. Bu dediğimi Bostanbaşı ve diğer bölgelerde kısmen çözme durumumuz olabilir ama şehir merkezinde bitişik nizam olayını çözme noktasında çalışmalarımızı yapacağız” şeklinde konuştu.

Ayrıca şehir merkezi yapımının planıyla alakalı olarak da konuşan Başkan Gürkan, çarşı merkezinin yapımı ile ilgili müellif firmanın yetkilisi ile görüştüğünü ve önümüzdeki günlerde firmanın Malatya’da bir sunum yapacağını belirtti. Başkan Gürkan, firma yetkilileri tarafından Malatya’da gerçekleşecek şehir merkezi planı sunumuna sivil toplum örgütlerinin bütün paydaşlarının da davet edileceğini söyledi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Yeşilevler (1 yıl önce)
    Bu iş belediyeye kaldıysa yandık, yeşilevler sitesini belediye yaptı 12.blok zaten ruhsatı siz vermediniz yıllarca bizi oyalayıp mağdur ettiniz, Malatya belediyesi olarak, ruhsatı olmayan bina orta hasarda kaldı neye göre güçlendirme yapılacak..............
    0
    0
    Yanıtla
  • İLYAS (1 yıl önce)
    Herşeyden önce ilçe belediyelerinde kalifiye mühendis var mı? Bu sitelerdeki kriterleri bilen ehil insanlar atansın. Başka türlü sıkıntı olacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Merdo (1 yıl önce)
    Bildiğim bir şey var o da Malatya sahipsiz. şehir böyle kalır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)
    Çok ilginç bir karar!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (1 yıl önce)
    Yok böyle bir şey hani orta hasarlilar yıkılacak ti şimdi yok kriteri tutmayan felan filan nasıl olsa secim bitti kateteri tutmayan ne olacak peki devlet ev verecek mi o da belirsiz siz ruhsat vermeyiz diyip işin içinde çıkıyorsunuz evim 40 yıllık orta hasarlı konteynır daha verilmedi ki bu şekil mi 1 yıl içinde ev vereceniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sahipsiz (1 yıl önce)
    Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay ilinde Afet Koordinasyon Merkezi'nde şöyle açıklamada bulunmuştur"Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri zemin artı 3 ya da 4 katı geçmeyecek. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan yapılacak. Yerleşim yerlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara doğru kaydırarak, zemin sıvılaşmalarının yol açtığı felaketlerden uzak tutmak istiyoruz" demiştir.Bilginize...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Dün dündür, bugün bugündür.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cahide (1 yıl önce)
    Belediye başkanı yanına gidiyoruz kabul edilmiyor randevu veriyorlar insanları kandırıyorlar az hasarlı ağır hasarlıya ağır hasarlıyı az hasarlıya çevre şehirden gelenler tam incelemrden göz kararıyla bazı bina çıkarları peşinde olanlara göre karar verdiler haksızlıklar çok oldu tekrar incelenmesi lazım birde yeri pahalı olanla olmuyan hadi tokiye gidiniz haksızlıklar oluyor malatyalılar çözüm bulunsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Ben anlamıyorum arkadaş. Cumhurbaşkanı da çevre bakanı da çıkıp bizzat kameralar önünde “orta hasarlıları “risk alıp” güçlendirmeyeceğiz, onları da yıkıp yeniden yapacağız” diye açıklama yaptılar. Görüntüleri bile duruyor. Orta hasarlılara güçlendirme yapmanın riskli olduğunu kendi ağızlarıyla bile söylemelerine rağmen neden ısrarla güçlendirme diye inat ediliyor! Biz güçlendirme falan istemiyoruz, yerinde dönüşüm istiyoruz! Anlatamıyor muyuz? Kimse bize bedava da yapsın demiyoruz, TOKİ’de nasılsa biz de öyle borçlanmayı kabul ediyoruz. Bu kararı almak, bu işi yapmak neden bu kadar zor geliyor, ben anlamıyorum!
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Seçim bitti paşam.onlar seçim yatırımları seçim için verilmiş sözlerdi.inandınızmı yoksa...şimdi gerçekler ile yüzleşme zamanı..hep söyledim gene söylüyorum,çok kişi mağdur olacak çokk...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasbi (1 yıl önce)
    Önce şu bostanbaşına "Tehlikelidir, Girilmez" yazılarını asın.... Sonrada tüm binalara birkaç dinamit lokumu yerleştirin, şehrin tüm belediye başkanları törenle butona bassın binalar havaya uçsun ve yıkım başlasın..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kim yapacak onu.orada onlarca müteahhitin yüzlerce dairesi var.adamlar güçlendirme yapıp satacak o daireleri hiç yıkarlarmı.saf olmayalım.adınada milli servet dedin mi olay biter...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Merkezdeki evimiz hasarlı girmeye korkuyoruz. Köydeki evimiz ağır hasarlı kısmen yıkıldı. İkizcede 2 parça arazimiz var ankara asfaltı kenarında, belediye rant ve tilkice hesaplar uğruna yıllardır imar vermiyor. Tapulu arazimize bırakın evimizi yapalım hayırınızda yardımınızda sizin olsun
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatya lıyım (1 yıl önce)
    Daha şimdiden rant başlamış. Güçlendirme amaçlı Kontrol için çağırıyoruz ev başı bin TL istiyorlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • temhem (1 yıl önce)
    Bizim ev de orta hasarlı ve gerekli tadilatları yaptırıp kullanmaya niyetlendik ama performans testi, karot testi, 2 tane 20 metre derinlikte sondaj yapılmak suretiyle zemin etüdü vs yaptırmamız gerektiği söylendi. Bunların maliyeti de ortalama 100bin TL civarı tutuyor. Şimdi biz bu testleri lisanslı yapı denetim firmalarına yaptıracak mıyız, yoksa yeni bir karar mı beklemeliyiz. Netlik yok, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yapılacak testlerde güçlendirme gerekli denilirse bu hususta kredilendirme yapılacak mı, yapılacaksa limiti ne olacak vs gibi çok bilinmeyenli denklemlerle uğraşıyoruz. Biri net ibarelerle yol gösterebilir mi artık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 2018 Deprem Yönetmeliğine göre yani bu Kanundur, Orta hasar almış binaya performans analizi yaptırılmaz, siz güçlendirme analizi yaptıracaksınız... Bunun için de daha fazla para ödemeniz gerekiyor... Yaklaşık sadece güçlendirme projesi için en az 400.000Tl ödemeniz gerekebilir... Bence sayın Cumhurbaşkanımız, aynı zamanda Reisimiz orta hasarlı binalarda yıkılsın demişti...
    %56
    %44
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Başkan çok talihsiz bir açıklama olmuş.. Güçlendirme kriterlerine uymayan binalara zaten belediyenin ruhsat vermemesi gerekiyor. Sanki "aslında verebiliriz ancak, vermeyeceğiz" gibi olmuş. Bu açıklamayı düzeltmeniz gerekir. Hiç olmamış. Böyle önemli ve hassas bir konuda insanların içine şüphe düşüren bir açıklama olmuş.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahap (1 yıl önce)
    Ovaya doğru verilecek her yeni imar yeni bir felakete hizmet edecektir. Topsöğüt, şahnahan, Kuzey çevre yolu güzergahı vs. Buralar verimli tarım arazileri olarak kalmalıdır mutlaka. Beydağlarına doğru imar verilmelidir. Zemini sağlam olan bu bölgenin tarım imkanları da oldukça sınırlıdır. Yimpaş bölgesinden başlayarak Konağın yukarı taraflarına kadar olan sağlam zeminli bölgede yeni bir şehir kurulmalıdır. Bu aks kadim şehir merkezine de yakındır.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Kutalmış (1 yıl önce)
    Verirsiniz ,verirsiniz canım kardeşim verirsiniz.Nasıl ki ağır hasardan orta hasara,hafif hasara çevirttirdiyseniz, nasıl ki Bostanbaşı,Fahri Kayahana zemin etüdü yaptırmadan onbeş kat ruhsat verdiyseniz şimdi orta hasarlara göstermelik güçlendirme yaptırarak yine yolunuza bakarsınız.Ya iki defa ağır hasar verilen binaya itirazla orta hasar raporu veriliyor,bina durduk yere kendinimi tamir ediyor.Buna sebep olanlar nasıl can vereceksiniz çok merak ediyorum.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Kriterler neler örneğin benim binamin bir tarafı yığma bir tarafı bodrum ve yapım hatası verildi ben ne yapmam gerek
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (1 yıl önce)
    Güçlendirme yapın da tekrar büyük bir deprem olduğunda nice insanlar ölsün o binalarda değil mi!!! 5 kat ve üzeri binaya güçlendirme yapsan ne fayda Yıkın hemşerim yıkın hasar almış bütün binaları yıkın yeniden yapın!!!!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kadir (1 yıl önce)
    Vallahi muazzam bir bilimsel açıklama daha duyduk, bilim seviyemiz bir tık daha üst seviyeye çıktı. Neymiş efendim güçlendirme kıriterlere uymayan binalara ruhsat vermiyecez.. verilebiliyor ama vermiyecez anlamına mı geliyor yoksa biz ruhsat vermiyecez ama siz oturuyorsanız oturun anlmına mı geliyor? Lütfen siz yetkililer ağzınızdan çıkana dikkat edin, orta hasar falan yok dediniz önüne gelen ağır hasar verdi, vazgeçtiniz şimdi ağır hasarlar ortaya döndü ama kimin içine sinebilir bu durum? Herkesi inşaattan anlayan mı uzman mı sanıyorsunuz. Yapmayın gözünüzü seveyim vallahi bunaldık
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    "Güçlendirme kriterlerine uyulmayan binalara ruhsat verilmeyecek" doğru. Zaten vermemeniz gerek. Ama bunu nasıl, ne kadar doğru uygulaya bileceksiniz. Kritik/önemli bir ayrıntı: güçlendirmeyi uygulama aşamasında takip edebilecek misiniz: bu kalite güvencenin bir prosedürü: buna uyulmadığı zaman ruhsat vermediğinizde ki tabii ki veremezsiniz, kazanmış mı olacağız. O kadar zaman ve kaynak kaybedilmiş olacak. Ayrıca normal inşaat kültürümüzde eksiklikler varken kültürümüzde olmayan güçlendirmeye gerçeğinden fazla yönelmek çok da akılcı görünmüyor. Yeniden yapmak daha akılcı gibi.
    %96
    %4
    Yanıtla