SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Güçlendirme'de Görev Alacak Mühendislere 5 Yıllık Tecrübe Şartı

'Güçlendirme'de Görev Alacak Mühendislere 5 Yıllık Tecrübe Şartı
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinde hasar gören ve güçlendirilmesine izin verilen yüksek katlı binaların güçlendirilmesinde görev alacak olanlar için; ilgili alanda yüksek lisans yapmış olup en az bir binanın güçlendirme projesini yapmış olan asgari 5 yıl mesleki tecrübeyi haiz inşaat mühendis şartı da getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, “Özellik Arz Eden Binaların Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

-Yüksekliği 51.50 metre olan binalar için yönetmelik uygulama tarihi değişti

Buna göre; Özellik Arz Eden Binaların Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmetlerine Dair Yönetmeliğin Yükseklik tehlikeli kullanım alanı 30 bin metrekareyi geçen binalar ile yüksekliği 51.50 metreyi veya inşaat alanı 50 bin metrekareyi geçen konut harici tüm binalar için uygulama tarihi 1 Ocak 2025 tarihi olarak, yapı yüksekliği 51.50 metreyi geçen konut amaçlı binalar için uygulama tarihi 1 Ocak 2026 tarihi olarak değiştirildi.

-Görev alacak olan uzman için en az 5 yıl mesleki tecrübe şartı

Değişikliğe göre, deprem bölgesindeki yüksek katlı binaların güçlendirilmesinde görev alacak olan uzman kişiler için, “İlgili alanda yüksek lisans yapmış olup en az bir binanın güçlendirme projesini yapmış olan asgari 5 yıl mesleki tecrübeyi haiz inşaat mühendisleri” şartı ile 15 Aralık 2012 tarihli “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği”ndeki 6. Maddesindeki 2 fıkrası olan, “Riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasında görev alacak mühendislerin, ilgili meslek odalarına üyeliklerinin devam ediyor olması, mesleklerinde fiilen en az beş yıl çalışmış olmaları ve bu hususları belgelendirmeleri gerekir. Lisans başvurusunda bu belgelerden başka herhangi bir belge istenmez.” şartı getirildi.

İlgili değişiklik maddesi şöyle:

“D-1.4.2- 6/2/2023 tarihinde vuku bulan depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında hasarlı olarak tespit edilen yapıların ıslahı amacıyla D.1.4.1’e göre yapılacak uygulamalarda, BYS≥3 olan binalar için; ilgili alanda yüksek lisans yapmış olup en az bir binanın güçlendirme projesini yapmış olan asgari 5 yıl mesleki tecrübeyi haiz inşaat mühendislerinden veya 15/12/2012 tarihli ve 28498 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayan inşaat mühendislerinden, Bakanlıktan izin alınmaksızın geçici sicil ile hizmet alınabilir.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Cero (1 yıl önce)
    Daha önce hemen hemen hiçbir örneği olmayan bina güçlendirme konusunda beş yıl tecrübesi olan mühendisi nerden bulacaksınız? Tabi bu sizin sadece diploması olan akrabalarınız veya siyasi dava dosalarınız olunca onlar tatbiki yapı güçlendirme mühendisliği tecrübesini nefes aldıkları havadan kapmış olabilirler. Ben Türkiye de deprem konusunda ve bina güçlendirme konusunda tecrübeli herhangi bir mühendis olduğuna da inanmıyorum şahsen. Siz en iyisi birkaç mühendisi Japonya gibi bir ülkeden getirtin. Eğer bizde böyle tecrübeli mühendisler olsaydı zaten binaların hesapları doğru yapılmış olurdu ve depremde bu binalar böyle zarar da görmezdi
    0
    0
    Yanıtla
  • ekrem (1 yıl önce)
    güçlendirme firmalarının kalitesiz malzeme kullandığı ve zaten binalar adam olmaz diyerek usulsüzlük yaptığına yönelik çok ciddi iddialar dolaşmakta, öyle ki vicdanen durumdan rahatsız olan işçiler başka firmaya geçtiğini ifade ediyor, onda da durum aynı. bu konunun araştırılması gerekir
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert van (1 yıl önce)
    her sokak bir güçlendirme firması açılmış Malatya bir sonraki depremde en az 25 bin vefat olur boyacı,kaysıcı,simitci,... herkes GÜÇLENDİRME FİRMASI AÇMIŞ.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MLT4463 (1 yıl önce)
    Güçlendirme işlemi doğru ve yerinde bilimsel sonuca göre yapılırsa olabilir. Ancak Bakanlığın çıkardığı 5 yıl mesleki tecrübeyi haiz inşaat mühendislerinden veya 15/12/2012 tarihli ve 28498 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6306 Sayılı Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şartları sağlayan inşaat mühendislerinden, Bakanlıktan izin alınmaksızın geçici sicil ile hizmet alınabilir.” yönetmeliği tam uygulanırsa...ŞİMDİ geçmiş yıllarda da gördük bu tür sorumluluğu alacak olanlar kesinlikle ciddi değiller. Adamlar parayı kaptı mı tamam iki alt işverene işi verip kaçıyor. Sorumluyu bulamıyorsun. Özellikle Yeşilyurt Belediyesinde yaşananlara bakarsak her türlü filim fırıldak Kamu zırhı giydirilmiş şekil ile vatandaşın önüne set çekilip medyada susturularak gerçek suçlu gizleniyor. Bunu niye yazdık, GÜÇLENDİRME ciddi yapılırsa güzel yalnız ciddiyetsiz işlemlerden zincirleme herkesin kanun önünde hesap vermesinin yolu açılmalı ve eğer sonraki dönemde ölümlü depremlerde kusuru olanlar kesinlikle bir kanun çıkarılarak ; ABD-de olduğu gibi elek. Sandalye ile test edilmeli veya İRAN'da olduğu gibi. İp üzerinde dans ettirilmelidir . İbret-i alem için. Ancak iş bu şekilde bir standart gelebilir. AKSİ HALDE GÜÇLENDİRME BEYHUDE BİR İŞLEMDİR. Para tuzağından başka bir şey değildir. Ülkemizin Cumhurbaşkanı Geçmiş ay'larda ORTA HASAR-AZ HASAR dahil yıkılması gerekiyor demişti.21.11.2023 de çıkan yönetmelik ORTA HASAR olan bizleri ipten aldı çok şükür.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Güçlendirme işlemi bile bile intihardır
    %49
    %51
    Yanıtla
  • Neden intihar olsun bu söylediğinin bilimsel bir dayanağı var mı?
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Evet güçlendirme yapılır hemide alası. Size katılıyorum. Yalnız bir şartla. En üstteki Mimar ından tut en son amelesini kadar .hatta denetleyen,kontrol eden hepsi. Türk olmamak kaydı ile .Malzemeler bile bu ülkede olmayacak ne olur ne olmaz. güven bitmiştir bu ülkede.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doğru ve mühendislik kurallarına göre güçlendirilen herbina yeni yapılacak veya hasarsız diye dokunulmamış her binadan daha sağlam olur. OYSA Kİ Bilgi sahibi olunmadan fikir sahibi olununca binalar boş yere yıkılır ve yandaş müteahhite ve rant sağlanır bu hükümetin yaptığı gibi… MİLLETTE BÖYLECE YILLARCA KONTEYNER KENTLERDE SÜRÜNÜR DURUR
    %72
    %28
    Yanıtla