SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Gün Kurusu Kayısıda Fiyatlar Tavan Yaptı

0
Güncellendi - 2019-11-15 20:23:18
Gün Kurusu Kayısıda Fiyatlar Tavan Yaptı
A- A+ PAYLAŞ

Bu yılın ilk 9 ayında 204 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatının yapıldığı Malatya’da, natürel kayısı olarak adlandırılan gün kurusu kayısıda fiyatlar tavan yaptı.

Dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 80’inden fazlasının gerçekleştirildiği Malatya’da yılın ilk 9 ayında 80 bin ton kuru kayısı çeşitli ülkelere ihraç edildi. Kente 204 milyon dolar gelir getiren kayısı üreticiyi de sevindirirken, Malatya Şire Pazarındaki kayısıcı esnafları da kayısı satışlarından memnun olduklarını söylediler.

Esnaf Kadir Açıkgöz, Malatya’da kayısı satışlarının bu yıl pirim yaptığını belirterek özellikle gün kurusu kayısıda yaşanan artışın bu yıl üreticiyi de memnun ettiğini dile getirdi. İhraç ürünlerinden olan sarı kayısının fiyatlarının ise normal seyrinde gittiğini belirten Açıkgöz, “Ancak özellikle doğal kayısı yemek isteyen vatandaşlara bu fiyat biraz yüksek geliyor” dedi.

Geçen yıl 25 TL’ye satılan kayısının bu yıl 30 TL’den satıldığını gün kurusu kayısının ise 35 TL’den 40 TL’ye yükseldiğini söyleyen Açıkgöz, sindirim sistemine sağladığı faydalar nedeniyle doktorların da tüm hastalara natürel kayısı tavsiye etmesinin de satışları arttırdığına dikkat çekti.

Bir diğer esnaf Tuğrul Saruhan’da bu yıl gün kurusu olarak bilinen natürel kayısının az üretilmesi nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu dile getirerek “Üreticiden kalitesine göre 26 TL’ye alıyoruz. En yüksek kaliteyi ise üreticiden 32 TL’ye kadar alıyoruz ancak bu tür kayısılar daha çok stokçudan temin ediliyor” şeklinde konuştu.

Malatyalıların genelde kayısı almadığını da ifade eden Saruhan, “Malatyalıların yüzde 80’i kendisine kayısı çok almazlar, ancak bir yere gideceği zaman il dışına hediye olarak alıyorlar. Bizim müşterilerimiz genelde il dışından gelenler burada misafir olarak yaşayanlar” ifadelerine yer verdi.

Sardar Karataş isimli esnafta gün kurusu kayısının 40 TL olduğunu belirterek fiyatların her geçen yıl arttığını söyledi. Bir diğer esnaf Yurtseven Temelli de kayısı satışlarının gayet güzel olduğunu söyleyerek bu yıl gün kurusu kayısının rağbet gördüğünü dile getirdi.

İha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Malatya Kayısı Fiyat Pahalılığı (3 yıl önce)
    esnaf 30 _40 tl kaysi satiyor hepsi tabiki kar deği…. kirasi var…iscisi var….ssk var…oda aidati belediye aidati ambalaji var..hamballigi var…bagkuru var… damga …kdv…vergi… muhasebeyi de ekleyelim defter tastigi ekle….isci stopaji…muhasebe stopaji…kira stopaji…
    0
    0
    Yanıtla
  • Şire pazarı (4 yıl önce)
    O 40 tl ye satılan kayısılar jumbo kayısı olmayabilir.O kayısılar dağ kayısısı olduğu için onun tadı şiresi başka oluyor.Ovanın kayısısı dağın kayısısını tutmuyor.Fakat siz tadına değil de ebatına baktığınız için daha çok konuşursunuz.O 40 tl lik kayısılar PİYASADA GÖREMEYECEĞINİZ KAYISILARDIR.
    0
    0
    Yanıtla
  • torpil (4 yıl önce)
    kayısının fiyatının artması için kayısı dikiminin durdurulması gerekir fazla uretirse fiyat düşer az uretirsen fiyat artar ...takmissiniz kafayı kaysiya kazanmiyorsa bırakın ...köylü isen ineğini besle sebzeni ek tavugunu besle yok artık ...köylü yumurtayı şehirden alır ekmegini şehirden alir peynirini şehirden alir ....vs...gübre su kadar olmuş diyorsun ineğini besle gübresinin kullan...organik olur ....artık tek urunle geçim yok...arazi var çalışan yok...herşey bahane...o arazilerimiz alternatif 2. 3.4. Urun ne yapabilirim diye araştırma yok...köylü şehirli oldu çalışır mı sizce bana bunları yazdım diye küfür edenler olacak doğrusu bu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bişey bildiğin yok boşboş konuşuyorsun
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Şire pazarında çiftçinin alın terini çalan kaysı simsarlarını yok etmediğiniz sürece çiftçi kazanamaz. Kaysıyı ilaçlan, budayan, sulayan emeğini çeken çiftçi bu simsarların kazandığının çeyreğini kazanamıyor. Simsarlar hazır gelmiş kaysıyı hiç bir emek çekmeden çiftçinin elinden çok ucuza alıyor. 50 Metre ilerde iki üç katına satıyor. Bu düzen yıkılıp, simsarlar ortadan kaldırılıp, çiftçi para kazandırılmazsa kaysıcılık her geçen gün azalacaktır. Şehrin belediye başkanı, valisi ve diğer yöneticileri görevinizi yapınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (4 yıl önce)
    1 yıl emek veren köylü 9 liraya maliyeti olan kayısıyı zar zor 10 liraya sattı bu sene ama bu şire pazarındaki bazı uyanıklar 10 liraya aldığını 40 liraya satarak(o da su basma yöntemiyle 1 kg 2 kg yaparak) vatandaşı yoldular.çok acil olarak üreticilerimiz birlik olmalı organize hareket etmeli piyasayı da bu ürünü yetiştiren üretici olarak belirlemelidır.bu kafa ile devam edilirse bir dakika bile bahçede güneş yüzü görmeyen uyanıklar üreticinin sırtından köşeyi dönmeye devam ederler.
    0
    0
    Yanıtla
  • esnaftim eskiden (4 yıl önce)
    esnaf 30 _40 tl kaysi satiyor hepsi kar degil.... kirasi var...iscisi var....ssk var...oda aidati belediye aidati ambalaji var..hamballigi var...bagkuru var... damga ...kdv...vergi... muhasebeyi de ekleyelim defter tastigi ekle....isci stopaji...muhasebe stopaji...kira stopaji...aklima gelenler okuyun da esnafin uzerindeki yuku gorun sonra halinize sukur edesiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gübre ilaç kükürt budama kasa branda su elektrik mazot işçilik islim serme toplama patik kurutma depolama çapa sürme ot dolu don fırtına dolandırıcı esnaf bunlarda köylünün uğraştığı yüklerden birkaçı ve sonuç 1 yıl emek veren köylü piyasadaki cambazlarin kazandığının %10 nu bile kazanamıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • sezgin (4 yıl önce)
    Hangi ureticiden 26-32 TLarasi kaysi alıyorsunuz ? % 60-70 kar etmeden satmiyorsunuz ....Birde suya basıp % 30 da suyu millete satıyorsunuz sonuç yüzde yüz kar ..Allah ıslah etsin hepinizi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali (4 yıl önce)
    Üretici de normal kayısı 180 lik 10 TL haberiniz olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • kayısıcı (4 yıl önce)
    Allahtan korkun birdefada köylüyü haber yapın artmışmi diye nasıl artmış köylüden başka herkes kazanıyor. meyvelerin için de en zor hasat kayısı 5 6 işlemden geçiyor o sıcakta o emeklerle üretiliyor köylüde alınan fiyata bakın ital ettiğiniz fiyata bakın bide maliyete bakın biraz insaf yaw. istediği gibi fiyat biçiyorlar devletin acilen taban fiyat uygulaması yapması lazım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Şaban Serezli (4 yıl önce)
    Zekat veren var mı zekat?
    0
    0
    Yanıtla
  • KAYA (4 yıl önce)
    Biz çiftçiler neden bu fiyatları göremiyoruz. bu fiyatlar malatya pazarındamı , başka yerdemi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayisibazaar (4 yıl önce)KAYA isimli kullanıcı yorumuna
    Uzayda kardeş. Şire pazarinda jumbo denen aslinda jumbo olmayan kayisilar 40 tlden satiliyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Köylü (4 yıl önce)
    Ya milletin aklıyla alay etmeyin kayısı konusunda üreticiden 10 liraya aldıklarını millete 40 liraya iteliyorlar kayısı ile ilgili haber yapacaksanız gidin köylüyle üreticiyle konuşun piyasadaki açgözlülerle değil.
    0
    0
    Yanıtla