İl Genel Meclisi'nde kayısı ile ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal (fotoğraftaki), Malatya'dan halen günde 50-60 il'e ortalama 40 kamyon, yurt dışına da yine ortalama 9 TIR'la yaş kayısı sevkedildiğini söyledi.. Güldal, ayrıca halk arasında sert böcek olarak bilinen Capnodis adlı böceğin Malatya kayısısı için gelecekte büyük bir tehlike oluşturduğunu da anlattı.
YAŞ KAYISI..
Yaş kayısı ile ilgili olarak çalışmaların sürdüğünü ve şu anda Malatya'da günlük 9 TIR'ın yurt dışına yaş kayısı taşıdığını söyleyen Güldal, Malatya'da ayrıca günlük 50 - 60 ile yaklaşık 40 kamyon yaş kayısı taşındığı bilgisini aldıklarını ifade etti.
Güldal, yaş kayısının pazarlanmasında hasat şeklinin çok önemli olduğunu belirterek, vatandaşların yaş kayısıyı "elle toplama" şeklinde hasat etmesi gerektiğini kaydetti.
KAYISININ GELECEĞİ İÇİN TEHLİKE..
Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, gelecekte kayısı için halk arasında sert böcek olarak bilinen Capnodis'in büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi.
Güldal, "Capnodis adlı böcek Akçadağ, Doğanşehir, Kale ve Darende bölgesinde kayısı bahçelerine çok ciddi zararlar veriyor. Bu böcekle mücadele çok zor, çok dikkat istiyor. Yılda 4 dönem ilaçla mücadele edilmesi gerekiyor. Ancak kökünü kesemiyoruz, büyümesini önlemeye çalışıyoruz. Ancak mutlaka önünü kesmemiz lazımdır. Çünkü kayısı için büyük bir tehlikedir" dedi.
ORGANİK TARIM..
Malatya'da organik tarımın gelişme sağladığını ve şu anda 16 hektar alanda organik kayısı şetiştiriciliği yapıldığını belirten Güldal, "Malatyalı 180 organik tarım yapan vatandaşımız bir araya gelerek yakında Organik Tarım Derneği'ni kuracaklar" diye konuştu.
Bu arada, İl Genel Meclisi'nde Tarım İl Müdürlüğü'nün 2006 yılı yatırıp projeleride görüşüldü. Tarım İl Müdürlüğü'nün 2006 yılındaki toplam 14 projesinin 1 milyon 365 bin YTL tutarında olduğu aktarıldı.