İSTANBUL Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğu Anadolu Fay Hattının çok tehlikeli olduğunu belirterek, Her an büyük bir tehlike olabilir orada. Hazırlıklarımızı şimdiden yapmamızda sonrası için büyük yarar olur dedi.
Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi işbirliğinde üniversitede düzenlenen konferansta, Türkiyedeki depremleri ve bugünkü durumu anlattı. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremlerden sonra yaşananları slayt gösterileriyle anlatan Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, Türkiyenin her tarafında büyük deprem olabileceğini söyledi.
Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, Kuzey Anadolu Fayı kadar bilgi sahibi olunmayan Doğu Anadolu Fay Hattının sorunlu faylardan birisi olduğunu kaydederek, şu uyarılarda bulundu:
Doğu Anadolu Fayı çok tehlikeli bir fay. Her an büyük bir tehlike olabilir orada. Onun için hazırlıklarımızı şimdiden yapmamızda sonrası için büyük yarar olur. Doğu Anadolu Fayı kırılmış gibi görülüyor. Çok hareketli. Keban Barajı orada. Depremler etkili olursa çok büyük sorunlar olur burada. Biz sorduk, bizim barajımız taş gibi dediler. Cevap öyle geldi. İyi dedik biz de.
Türkiyenin çok ciddi depremlerle karşı karşıya olan bir ülke olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, Erzincan depremi, Dinar depremi, Adana-Ceyhan depremi, arkasından 17 Ağustos ve 12 Kasım Düzce depremleri. Biz o zaman farkına vardık bazı şeylerin dedi.
Olası bir depremin ardından panik yapılmaması gerektiğini anlatan Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, Depremden korkmayan bence taş olur. Ama panik istemiyoruz. Korkmak serbest. Panik yok. Çünkü depremden sonra birçok insana yardım edeceğiz. Aklı başında olan insanlarla yardım edeceğiz diye konuştu.