Malatya İnönü Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencileri ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) genç üyeleri, Diyarbakır Güneşevi Eğitim ve Uygulama Parkı'na gelerek enerji ve ekoloji, enerji mimarlığı gibi pek çok konuda uygulamalı sunuma katıldılar.
İnönü Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Köseoğlu'nun başkanlığındaki 40 öğrenci, EMO Malatya İl Temsilcisi Yusuf İnan, genç EMO üyeleri ile birlikte Diyarbakır'a gelerek enerji mimarlığı ilkelerine göre dizayn edilen Türkiye'nin ilk Güneşevi Eğitim ve Uygulama Parkı'nı gezdi. Kendine Yetebilen Teknolojiler Programı kurucusu Gültekin Aydeniz, öğrencilere dünyada gittikçe önemli hale gelen enerji tasarrufu ve ekolojik denge hakkında bilgi verdi. Öğrencilere Güneşevi'nin kurulum amacı, yapım aşamaları, belirlenen hedefler ve bu hedeflere ne derece ulaşıldığını görsel bir sunum eşliğinde açıklayan Aydeniz, ev içerisinde iklimlendirme, enerji üretimi, arıtma ve otomasyon gibi önemli temel ihtiyaçları ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde karşılamak amacıyla ne tür sistemler kullanıldığı ve bu sistemlerin çalışma prensipleri ile ilgili bilgiler aktardı.
Güneşevi'nde yiyecek pişirmek ve gıda kurutmak için kullanılan ocak, fırın ve kurutucunun çalışma prensipleri hakkında da bilgi veren Aydeniz, bunların aslında çok karmaşık yapılar olmadığı söyleyerek, "Enerji Mimarlığı" olarak adlandırılan çevreye duyarlı mimari yöntemi, bu tarzda kullanılan izolasyon ve yapı malzemeleri hakkında da bilgi sundu. Öğrencileri koordine eden Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Köseoğlu, öğrencilerin bizzat görerek böyle bir deneyim yaşamasının, onların ufkunu genişletmek ve tasarıma yönelik çalışmalarını cesaretlendirmek açısından önemli olduğunu söylerek, "Özellikle Güneşevi'ndeki bazı sistemlerin basit bir şekilde, temel doğa kanunlarından ilham alınarak tasarlanmış olmaları ve gelişen dünyada artan taleplere bağlı olarak bu konuda yapılabilecek çok şey olduğunun farkına varmaları onlar için itici güç olacaktır. Bu açıdan bu tür bir geziyi küçük gruplar halinde olmak üzere tüm öğrencilere önerebilirim. Sonuçta gelişen teknolojiye ve sanayileşmeye bağlı olarak çevre kirliliğinin ve ekolojik dengeyi bozucu faktörlerin bu kadar arttığı günümüz koşullarında, yaşamın her aşamasında mümkün olduğu kadar güneş enerjisi gibi doğal kaynaklardan faydalanmak, yeni nesillere daha temiz bir dünya bırakmak adına kaçınılmazdır" dedi.
Köseoğlu kendilerine bu imkanı tanıyan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Malatya ve Diyarbakır EMO yetkililerine teşekkür etti.
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.