Güvenlik-İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Çetin Tatar ile güvenlikçiler, Malatya Devlet Hastanesi'nde 28 Haziran’da iki özel güvenlik görevlisinin bıçaklı saldırıya uğramasını protesto etti.
Malatya Devlet Hastanesi önünde gerçekleştirilen eyleme Güvenlik-İş Sendikası üyesi birçok özel güvenlikçi katıldı. Güvenlik-İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Çetin Tatar, burada yaptığı açıklamada, 28 Haziran tarihinde gerçekleştirilen saldırıyı kınadıklarını belirtti. Saldırının, hastanede tedavi hizmeti alan bir hasta yakını tarafından gerçekleştirildiğini anımsatan Tatar, “Bilindiği üzere son dönemde hastanelerimizde görev yapan sağlık personeline yönelik ve onları korumaya çalışan özel güvenlik görevlilerine, hizmet ettikleri hasta ve hasta yakınları tarafından şiddet uygulanmaktadır. Son olarak 28 Haziran tarihinde Malatya Devlet Hastanesi'nde görev yapan M.Y ve A.T. servis katından gelen beyaz kod çağrısı üzerine servise çıkarak, görevli hemşirenin gösterdiği hasta yakını olan şahsı servisten uzaklaştırmak istemiş, ancak hasta yakını şahıs özel güvenlik görevlileri M.Y. ve A.T. saldırmıştır. Yapılan saldırı sonucu özel güvenlik görevlisi M.Y. kesici ve delici alet kullanılması sonucu başı ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Beyin kanaması geçirdiği için de yoğun bakıma alınmıştır. Diğer yaralı özel güvenlik görevlisi, A .T'nin ise tedavisi yapılarak durumu iyileştirilmiştir. Halkımızın unutmaması gereken hastanelerde görevli özel güvenlik görevlisi arkadaşlar sizlerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile hastanelerde görev yapmakta. Güvenlik deyince aklımıza kardeşimiz, ağabeyimiz, komşumuz gelmeli ve mesleklerine saygı duyulmalı. Özel güvenlik görevlileri görev yaptığı bölgelerde halkın huzuru ve güveni için toplumun her alanında görevini en iyi şekilde yaparken, kendini bilmez ve kural tanımaz zihniyetler Malatya Devlet Hastanesi'nde ortaya çıkmıştır. Canı pahasına görevini yapan, hasta ve hasta yakınları için görev yapan meslektaşlarımıza saldırmışlardır” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev yapan meslektaşlarına yapılan bu hain saldırının ilk olmadığını söyleyen Tatar, “Saldırı ilk değildir ama sonlandırmak veya azaltmak yetkili makamlarımızın ellerindedir. 5188 sayılı kanunun baştan ele alınıp, özel güvenlik görevlisi arkadaşlarımızın yetkileri artırılmalı ve güvenlik görevlilerine yapılan saldırılar sonucunda saldırganlara en ağır cezalar verilerek, caydırıcılığın arttırılmalıdır. Şiddet olaylarında önemli olan uygulanan yaptırımların camianın vicdanın rahatlatmasıdır. Bu bağlamda en hızlı sonuç olayların basit darp olaylarından çıkartılması yönüne Meclis'den kanunlar çıkarılmalı, şiddet uygulayanlara özellikle uygulamalı cezalar verilmesi ve bu cezaların basında geniş yer bulmasının sağlanması gerekiyor. Mantıklı zamanlarda yayınlanacak kamu spotları da bu konuda bilincin oluşması noktasında sonuç verebilir. Bu açıdan özel güvenlik personelinin mevcut yasa ile yetersiz kalması nedeni ile görev alanı içerisinde olaylara müdahale sırasında kanuni yetkilerinin genişletilmesi gerekmektedir. Özellikle hastanelerde yardımcı sağlık personeli istihdamı artırılarak özellikle acil servislerde hasta yakınlarının bulunmasının önüne geçilebilir. İş sağlığı ve güvenliği yasası gereğince çalışanların güvenliği ve işçi sağlığını korumak yöneticilerin görev ve sorumluluğundadır” şeklinde konuştu.
iha