Malatya Belediyesi tarafından; Kız Meslek Lisesi ile Sıtmapınarı kavşaklarında yaptırılan ve tali caddelere yönelik araç trafiğinin İnönü Caddesi'nin altından akmasını hedefleyen alt geçitler, "gayri resmi" olarak fiilen devreye girerken, gerek alt geçitler gerekse çevresi ile ilgili yeterli düzenleme olmadığı için, güvenli trafik sorununun bulunduğu öne sürülüyor.
SESSİZ SEDASIZ DEVREYE GİRDİ..
Yapımına 25 Ağustos 2005'de Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un katılımıyla başlanan, 90 gün içerisinde bitirileceği iddia edilen, ancak yapımına başlandıktan yaklaşık 6 ay sonra, "sessiz sedasız" devreye giren alt geçitler, gerekli düzenleme yapılmadığı için bulundukları bölgede trafikle ilgili yeni sorunlar yaratıyor.
Özellikle Kız Meslek Lisesi kavşağındaki geçidin yapımı sırasındaki içmesuyu kesintilerinin neden olduğu şehir içme suyunun kirlenmesinin ardından Kasım ayında binlerce kişinin hastalandığı ciddi boyutlu salgın hastalığın yaşanmasına yolaçan alt geçitlerin, bu olay nedeniyle "törenle" hizmete sokulmasının tercih edilmediği öne sürülüyor.
AÇILMADAN 1 ÖLÜ, 2 YARALISI VAR..
Alt geçitlerden Kız Meslek Lisesi kavşağında olan, resmen trafiğe açılmadan, iki ayrı kaza yaşanmıştı.
O dönemde zaman zaman araç geçişlerine tanık olunduğu için, birçok sürücünün de geçmeyi denediği bu alt geçitten 28 Şubat akşamı saat 20.00 sıralarında 44 KV 129 plakalı motosikletiyle geçmeye çalışan B.Ç., geçit içerisindeki toprak yığınına çarparak yaralanmıştı. B.Ç.'nin kaldırıldığı hastanede bir süre sonra öldüğü bildirilmişti.
Kız Meslek Lisesi kavşağındaki alt geçitte ikinci kaza, ilkinden 10 gün sonra meydana gelmiş, saat 18.30 sıralarında bisikletle geçitten geçmeye çalışan 17 yaşlarındaki M.Ç. ve G.Ç. de, yine toprak yığınına çarparak yaralanmışlardı.
TRAFİK KARMA KARIŞIK..
Alt geçitlerin, "kendiliğinden" devreye girmesinin ardından bulundukları bölgede trafikle ilgili sorunlar devam ediyor.
Tali caddeler arasındaki trafik akışını "kısmen" rahatlamış gözükürken, gerek geçit giriş çıkışlarındaki oto parklarının ve hatta minibüs-otobüs duraklarının faaliyetinin devam etmesi, gerekse yeterli işaretleme- levhalandırma yapılmaması, bisiklet-yaya- motosiklet gibi araçlarla ilgili kısıtlama levhalarının konulmaması, geçit giriş çıkışlarının yanlarında ana caddelere bağlanan yolların darlığı, bu yollardan gelen araçlarla, alt geçitlerden çıkan araçların birbirini görememeleri ve buna dayalı olarak sık sık tehlike yaşanması, yaya geçişleri ile ilgili düzenleme olmaması ve bugüne kadar bu duruma seyirci kalınması, alt geçitlerin "işletilmesi ile ilgili ciddi sorun" olduğunu gösteriyor.