SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hak Sahipleri Endişe Etmesin, Çok Daha Güzeline Kavuşacaklar"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da ticaretin kalbinin attığı ve 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkım yaşayan bölgeler yeniden ayağa kaldırılacak.

Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya'da 20 bin civarında iş yeri yıkıldı, binlercesinde ise ağır hasar oluştu.

AFAD öncülüğünde devlet ve özel sektör el birliğiyle yaraların sarılmaya çalışıldığı kentte, iş yerleri yıkılan ve zarar gören esnaf için de çalışmalar yürütülüyor.

Esnafın eski günlerine dönmesi ve ekonominin yeniden canlanması için kent merkezinde afetzede esnaf için konteynerlerden geçici iş yerleri kurulurken, kalıcı iş yerleri için de proje hazırlandı.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, AA muhabirine, depremden en çok etkilenen şehirler arasında Malatya'nın da bulunduğunu, kentte büyük yıkım yaşandığını söyledi.

Şahin, kentte sadece evlerin değil iş yerlerinin de zarar gördüğünü anlatarak, şöyle devam etti:

"Özellikle Malatya'nın merkezi Akpınar dediğimiz alan ticaretin kalbidir, tamamen yıkıldı diyebiliriz. İş yerlerimiz için de yoğun bir hazırlık sürecimiz devam ediyor. İlk etapta geçici iş yerleri yaparak esnafın sıkıntılarını bir nebze olsun hafifletmeyi amaçladık. Bu kapsamda 3 bin 500 konteyner ve geçici iş yerleri yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bu çalışmalarda da yüzde 80-90 seviyelerindeyiz. Vatandaşlarımız buralardan hem ticari olarak hizmet alıyorlar hem de esnafımız gelir temin ediyor. 20 bin civarında iş yerini kaybettiğimiz için en kısa zamanda kalıcı iş yerlerine kavuşmamız lazım."

- "Şehrin kalbi yeniden inşa ediliyor"

Vali Şahin, bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Emlak Konut Genel Müdürlüğünün kent merkezindeki iş yerleri için çalışma yaptığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akpınar Bölgesi'ne özel bir proje hazırlanıyor. Çünkü orası özel bir yer. Yeni bir şehir yeni bir ticari aks burada üretiliyor. Şehrin kalbi yeniden inşa ediliyor. O yüzden çok önemli, çok kıymetli ve aceleye gelmemesi gereken, çok titiz bir şekilde çalışılması gereken bir proje. Akpınar bölgesindeki ticari aks hazır olduğunda zannediyorum bu yaz ihale edilir. Tek ya da iki katlı kalıcı iş yerleri olacağı için çabuk olacağını düşünüyorum. Malatya, Akpınar'ın da tamamlanmasıyla küllerinden yeniden doğacaktır."

- "Modern bir çarşı oluşturacak"

Kent merkezinde yıkılan ve şu an büyük bir boşluk olan bölgeye yeniden aynı iş yerlerini inşa edeceklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Yeniden iş yerlerini oraya yapacağız. Buradan vatandaşlarımızın kafasında bazı sorular var. Ona da cevap vermek lazım. Esnafımıza şunu söyleyelim ada ada çalışıyoruz. Dolayısıyla herkes kendi adasında yerleşecek ve adalar da bulunduğu yerlerden pek fazla oynamayacak. Hiç oynamayacak çünkü yollar düzenlenecek, yeşil alanlar üretilecek belki bir küçük meydan daha oluşturulacak. Dolayısıyla orada modern bir çarşı oluşturacağı için ona göre planlanacak ama ada ada olacağı için esnafımız esas itibarıyla kendi sektörlerindeki yerlerinden ayrılmayacaklar ve metrekarelerinde de çok bir büyük bir kayıp olmayacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili hazırlıklar devam ediyor. Hak sahiplerimiz endişe etmesin, çok daha güzel iş yerlerine inşallah kavuşacaklar."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Ahmet (1 yıl önce)
    Yolları ne kadar genişletirseniz genişletin çözüm değil.Trafik akışkan olması için yeterli otopark olacak iki gidiş iki dönüş su gibi akar.Çok şeritli yollarda yayaların karşıya geçişi ışıkta bekleme süresi sola sağa dönüşler vs.problem olur. Olmazsa olmaz ise Trafikte denetim. İkinci sıraya 4lüleri yakıp giden arabayı içinde oturan olsa bile çekip götüreceksin. Yere kırmızı çizgi çizecek çizgiyi taşan arabayı götürüp cezasını yazacaksın.Bak o zaman trafik su gibi akıyormu akmıyormu?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Bir konuya açıklık getirelim eskiden oralar evdi sonra altları dükkan oldu .... Peki 4 katlı bir binanın sadece altı dükkan üstü ev ..o ev sahipleri nereye gidecek ?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Saboraj (1 yıl önce)
    Dükkanlar yıkılınca göbek atıp sevinen ve kadeh kaldıran hasüt malatyalılar. Herkese kendi yerinde yapilacak ışte. Çatlayin patlayın sımdi
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ottoman Empire (1 yıl önce)Saboraj isimli kullanıcı yorumuna
    Zaten millette senin cahilce kullandığın türkçeni cekemiyordu.hasüt ne demek ?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sizin dilinizle yazdım. Tabi ki haset olduğunu biliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Sayın Valim,öncelikle 40 dereceyi bulan bu sıcaklıkta siyasetçilere eşlik edeceğinize çadırlarda perme perişan olan insanlara sahip çıkın.Vatandaşlara konteyner vermeden çadırlardan kovalıyorlar...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Vatandaş kimin umrunda ...
    %50
    %50
    Yanıtla
  • esnaf (1 yıl önce)
    sayın valim ve sevgili mimarlar odası başkanı. kuyumcular çarşısının yıkılmasını istiyorsunuz. öncelikle esnafın zararların telafi edilmesi gerektiğini sizlerde biliyorsunuz. bu alanlar şehrin göbeği ve metresi 1.500.000-2.000.000₺, bu konuşmaları yapmadan önce keşke malatyanın %60ında yıkılan binaların her birinin altına atılan sorumlu mimar ve mühendisin imzasının hesabını izah edebilseniz. 4 metreden su çıkan yerlerden 12-13 katlı binalar diktiniz bunun eğitimini görmemiş insanlar bile bu şekilde bir alanın kullanılmaması gerektiğini bilir ? planladığınız çarşı projesinin maliyetinin 200.000.000$'ı bulacağını en iyi siz biliyorsunuz. bu paralara yazık değil mi ? malatyanın tek sorunu senelerdir hizmet veren kuyumcular çarşısı mı ?
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Kuzey çevre yolu güzergahında arazi toplayanlar buralarda imar için bastırıyor. Şehrin kuzeyindeki verimli ovalar yumuşak zeminli. Bölgeye imar vermek her anlamda bir cinayet sayılır. Şehrin güneyinde Beydağı eteklerine yeni bir merkez kurmak gerekiyor. Konak- Yukarı Banazı -Karagöz arasındaki bölge bu anlamda çok ideal. Horata çayının etrafındaki yeşil alan korunup geri kalan bölgelerde yeni bir merkez kurulabilir. Buralarda zemin çok sağlam. Tarım ve hayvancılık yok denecek kadar az. Zaten insanlar imarsız arazilerde yoğun bir şekilde evlerini yapmaya başladılar. Sonradan imar affı vermek yerine şimdiden bilinçli bir şehir planı yapılsın bur bir an önce.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • tolga tekin (1 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    şehrin kuzey bölgesi fay hatlarının uzağında zemin bakımından malatyanın en sağlam bölgesi ..yanlış bilgi vermeyiniz.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Nevzat44 (1 yıl önce)
    Taşıt trafiğinin olmadığı,geniş bir meydana sahip ve şehir kültürünün markamhaline getirildiği özgün bir planlama yapılabilirdi lakin yine olmadı.Bu hususlarda Malatya 81 ilin en vizyonsuz kenti etiketinden yine kurtulamamıştır.Tarihi fırsattı,yazık oldu.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • gürkan (1 yıl önce)
    Bir zamanlar Kayseri şehir merkezi kale civarında kümelenmişti. Dar sokaklar, üst üste istiflenmiş dükkânlar, çarpık mahalleler ve sokaklar… Yangın olur itfaiye giremez, su patlağı, elektrik kesintisi bitmez; yollar tozlu, her yer çöpten geçilmezmiş. Sonra Deli Osman (Osman Kavuncu) 1950-57 iki dönem belediye reisi olur. Deli Osman bu şartlarda hiçbir iş yapılamayacağını anlamıştır. Hayatının en büyük riskini alarak eski şehrin olduğu kale civarını kepçelerle dozerlerle silip süpürür. Kendisine çok tepki olur hatta dayak bile atmışlar ama yılmamış. Yeniden imar planları yaparak bu günkü kayserinin alt yapısını kurmuştur. Bu çalışmaları yaparken kapasitesiz, güdük yerel elemanlar ve idarecilerle değil; bizzat bakanlık uzmanları ve uluslar arası modern şehircilik üzerine çalışan teknik kadrolarla Kayseri’yi Türkiye’nin en modern şehri yapmıştır. O günleri bilenler hala deli Osman’a minnetle dua ederler.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Çok doğru 81, 85 arası orada okudum bizede öyle birisi lazım bizimki depremle zaten yıkıldı şehri asırlar sonrasını düşünerek planlamak gerekir ama gördüğüm kadar eski plan olacak tek fark yeni binalarla birlikte.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • zafer (1 yıl önce)
    ne yerinde dönüşümü! al sana fırsat, 4 şerit gidiş geliş yollar açsana, park yeşil alan açsana.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Yazık gerçekten, her şey eski yerine eskisi gibi yapılacak. Ada ada korunacakmış hak sahiplerinin yerleri. Keşke kimsenin itiraz edemeyeceği bir karar alınıp meydanıyla, parkıyla, yeşil alanıyla yepyeni bir şehir kurma anlayışıyla hareket edilseydi.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Peder44 (1 yıl önce)
    Pederin de orada dükkanı var. İstediği oldu. Kendisine dedim. Aynı şekilde yapılırsa 1 TL'lik alışveriş yapmam. Esnaf kim ki esnafa soruyorsunuz? Alışmış adam düzene.Ne anlar Sehircilikten. Yanlış işler. Oralar aile yerleri değil. Eşimi sokmam o metruk çarşıya. Yapılmasa daha iyi. Akpınar olmamalı. Orada ev olmamalı. Kaçak telefonculara ruhsat verilmemeli. Fuzuli ile çevreyolu bağlantısı sağlanmalı. Fuzuli genişletilmeli. İnönü genişletilmeli. Kışla İstanbul pasajı hizzasina kadar genişletilmeli. Yeşil sinemanın olduğu cadde mucelliye kadar geniş olmalı. Kuyumcular için kapalı çarşı yapılmalı. Ayakkabıcılar için de yapılmalı. Niyazi Misri'de sanayi parçacıkları kaldırılmalı. Tesisatçı boyacı için yeni sanayi çevresinde yer yapılmalı. Şehir içinde banka olmamalı. İş Bankası, Ziraat, Vakıf başka yere aktarılmalı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • New malatya (1 yıl önce)
    Yüzyılın fırsatı geri tepildi yani. Halbuki içinden tramvay geçen, geniş yolları, otoparkları, parkları , büyük meydanları olan cıvıl cıvıl yeni Malatya inşa edilebilirdi yine eski düzen bi kaç söz sahibi kişinin lafıyla hareket edilmiş anlaşılan aynı tas aynı hamam!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hayatında tek kitap okumamış bir dükkanı ile var olan cahiller sağolsun şehir belki makus tarihini yirtabilir depremin olumsuzluğu şehre avantaj olabilirdi ama ne oldu yine dapdar beton yığını hindistan karışımı bir şehir olarak kurulacak beton yığını dapdar bir Eskişehir'e Konya'ya Kayseri'ye Adana'ya bakın ne şehir planları ile kurulmuş Malatya şehir merkezi köyden farksız değildi kim bilir işi gücü rant olan vizyon yoksunu siyasetçiler ne rantlara şehre ihanet etti yine
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Eşek arabası neyimize yetmiyor bu Ufuk ve vizyonla siz kalkmış tramway vs bahsediyorsujuz...
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Sn. Vali size Ingiltere'den yaziyorum. Halep Cad. Kavaklibag Mah. No:42a da kolon kesmisler bizm haberimiz olmadi annem Fadime Ucuzcu'yu enkaz altinda kaybettik, kiz kardesim sag cikti ve dukkan sahipleri kiz kardesime savciliga sikayet ettigimiz icin kufrederek mesaj atarak rahatsiz ediyorlar. Simdi bina istirak halinde musterek mulkiyet uzerinde 6 daire 1 dukkan var. Dairelerin ve dukkanin ayri ayri tapulari yoktur. Ben bu kolon kesenlerle mal ortagi olmak istemiyorum. Kolon kesenlere de devletin kesesinden yardim yapilmasini istemiyorum.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Böyle durumlarda kolon kesildiği ortadaysa kolon kesenin sorumluluğu ortadan kalkmaz. Müşterek mülkiyet olması da bu durumu değiştirmez. Dükkanı kullananların kolon kestiği açıkça ortadaysa hem cezai hem de maddi tazminat açısından sorumlu olurlar. Ben öyle düşüniyorum.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm diye şehri yine beton yığını ruhsuz ve dapdar yaptılar halbuki Malatya için yüzyılin fırsatiydi şehri yüzyılık planlama ile kurmak ama vizyondan bir gram anlamayan cahil esnaflar dükkanım dükkanım derdine düştü bunların tek derdi Kendi dükkanı yoksa şehir vs umrunda değil şehir güzel vizyon ile kurulsa doğunun değil Türkiye'nin en güzel şehri olurdu Genis meydanları yeşil alanları ve geniş yolları ile yüzyıla hitap edecek şekilde kurulmalı yoksa şehre ihanet olur
    %87
    %13
    Yanıtla