SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Hak ve Özgürlükler İçin Yeni Anayasa Şart"

0
Güncellendi - 2016-04-15 17:44:40
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesinin kültürel etkinlikler kapsamında düzenlediği “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konferansına konuşması olarak katılan Avukat Halit Çokan, kısmi değişiklikler için değil, köklü bir sistem değişimi için Yeni Anayasa yapılması gerektiğini, çift başlı yönetim anlayışından bir an önce başkanlık sistemine geçilmesinin zorunlu hale geldiğini söyledi.

Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, AKP Kadın Kolları Başkanı Aynur Oğuzhan, AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Emin Yalçınkaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, STK Temsilcileri, yargı mensupları ve vatandaşlar katıldı.

POLAT, “YENİ ANAYASA’NIN TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ AYDINLATACAĞINA İNANIYORUM”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Maalesef biz 1982 Anayasası ile yönetiliyoruz, bu büyük bir ayıptır. 1980’li yıllarda ülkede yaşanan askeri ihtilaldan sonra Türkiye’de bütün sistemin durması, anayasanın rafa kaldırılması, meclisin fesh edilerek, hükümet düşmesiyle birlikte ülkemiz iki yıl boyunca askeri yönetimler tarafından yönetilmişti.  O dönem Amerika Başkanının “Bizim çocuklar görevlerini yerine getirdi” sözü bizim için utanılacak bir durumdur. Böyle bir kadronun yaptığı darbe anayasasıyla yönetiliyoruz. Öyle bir anayasa ki her gelen bir delik açmış, yamalı bohçaya dönüşmüş. Yeni Anayasa için gerçekten çok geç kaldık, darbe anayasasının hızlı bir şekilde değişmesi, sivil, hak ve özgürlüklerin en üst seviyede içinde barındıracak Yeni Anayasa’nın Türkiye’nin geleceğini aydınlatacağına inanıyorum” dedi.

KAHTALI, “ÜLKE GÜNDEMİMİZİN EN SICAK GÜNDEMİ”

AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı ise, ülke gündemin en sıcak konularından “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konusunda düzenlenen konferanstan dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a ve böylesine önemli bir konuda hassasiyet gösterip şehir şehir dolaşarak bilgilerini vatandaşlarla paylaşan Avukat Halit Çokan’a teşekkür etti.

Avukat Halit Çokan’ın üç ana başlık altında gerçekleştirdiği sunumu yaklaşık iki saat sürdü. Yeni Anayasa, Başkanlık Sistemi ve Parlamenter Sistemin eksikliklerini içeren geniş detaylı sunumunu Malatyalılarla paylaşan Avukat Halit Çokan, insan hak ve özgürlüklerinin tam manasıyla yaşanması için Yeni Anayasa yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ İÇİN YENİ ANAYASA’YA İHTİYACI VAR”

1982 Anayasası ve parlamenter sistemin eksikliklerini ve doğurduğu olumsuzlukların Türkiye’nin ilerlemesine en büyük engel teşkil ettiğini iddia eden Avukat Çokan, “Türkiye sadece kısmi değişiklikler için değil, köklü bir sistem değişimi için Yeni Anayasa yapmalıdır. 1982 Anayasasıyla yönetilmek demokratik ve çağdaş olduğunu, dünyayla yarıştığını iddia eden bu ülkeye yakışmıyor. Ayrıca bu anayasa toplumsal uzlaşma ve belli bir konsensüs neticesinde kabul edilmiş değildir ve bu anayasa bir çok soruna kaynaklık teşkil etmektedir. Bu anayasanın değiştirilmemesi durumunda bizim demokratik bakımından, bugüne kadar yakaladığımız kazanımları sürdürmemiz mümkün değildir, çünkü şu anda fiili bir durumla yönetiliyoruz. Her bakımdan içinde sorunlar barındıran bu anayasayı zaman zaman görmezden gelerek memleket yönetilmeye çalışıyor. Ülkemizin yaşadığı birçok sorunun temelinde 1982 anayasası yer almaktadır” dedi.

Yeni Anayasa ve Başkanlık sisteminin Türkiye’nin demokratikleşmesine eş değer olduğunu ifade eden Avukat Çokan “20.inci yüzyılın başında ülkede parlamenter sisteme benzer bir sistem kuruluyken aslında demokratik siyaseti dışlayan, vesayet odaklarını memlekette söz sahibi yapmaya çalışan ancak görünüşte demokratik enstrümanlarla bu vesayet sistemini karartmaya/kapatmaya çalışan bir sistemle yönetiliyoruz. Bunun sonucunda devlet ile millet yabancılaşırken, siyasi istikrar, demokrasi ve ekonomik alanlarında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırken, güvenlik anlamında dışa bağımlılığımız söz konusu oldu. Bu tip önemli sıkıntıların bertaraf edilmesi için siyasetin merkezine yerleşmiş, millete yabancı, vesayet odaklarının ortadan kaldırılıp, demokratik anlayışı siyasetin merkezine yerleştirip siyasetin toplumun merkezini esas alarak politik süreci yürütmesini sağlamak gerekiyor. Bu değişimi yapamadığımız sürece şu andaki sorunları ömür boyu çözemeyiz. Bunu da Yeni Anayasa yaparak çözüme kavuşturabiliriz. Katıldığım bütün panellerde şunu çok net ifade ediyorum ki; Yeni anayasa insan hak ve özgürlükleri için şarttır. Yeni Türkiye’nin en büyük teminatı Yeni Anayasa olacaktır” diye konuştu.

“DEMOKRATİK VE SİYASİ İSTİKRAR İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ”

a4Siyasal istikrar için başkanlık sisteminin kaçınılmaz olduğunu, dünyada söz sahibi olma hedefinde olan Türkiye’nin bu saatten sonra istikrarsız hükümetlerle kaybedecek zamanı olmadığını sözlerine ekleyen Avukat Çokan, Başkanlık sisteminin birçok aksaklığı ve olumsuzluğu ortadan kaldıracağını iddia etti.

Türkiye’de sistem karmaşasının hüküm sürdüğünü, bu anlayışın kriz yaratmaya müsait olduğunu,“çift başlı” yönetim anlayışıyla daha fazla yol almalarının mümkün olmadığını belirten Avukat Halit Çokan, “Türkiye’nin kendi iç demokrasisinin sağlıklı işlemesi için Başkanlık sistemine geçmesi zorunlu hale gelmiştir. Mevcut sistemde siyasi istikrardan söz etmek mümkün değil. Seçimle başa gelen hükümetin bile acaba kaç yıl görevde kalacağı belli değil. Siyasi gelişmelere baktığımız zaman bunun çok acı örneklerini görüyoruz, siyasi belirsizlik nedeniyle yaşanan kutuplaşmalar, karar mekanizmalarının doğru işlememesi, Cumhurbaşkanlarıyla Başbakanların arasında yaşanan tartışmalar, fırlatılan anayasa kitapçıklarının doğurduğu ekonomik sıkıntılar ve akabinde hükümetlerin yıkılması, bankaların batması, bu örnekleri çoğaltabiliriz.  Türkiye’nin artık istikrarsız hükümetlerle kaybedecek zamanı kalmamıştır. Türkiye’nin dünyada söz sahibi olmasını engelleyen, insanlarımızın hak ve hürriyetlerini kısıtlayıcı durumu içinde barındıran, her açıdan bizi ciddi sıkıntılar içine sokak ana unsur; parlamenter sistemdir. Birçok ülkenin siyasi istikrar ve demokratik istikrarı yakalamasının altında Başkanlık sistemiyle yönetilmesi vardır. Şu anki var olan sistemde halk olarak Başbakanı seçme hakkımız yok, ne yazık ki. Başkanlık sisteminde Başbakanı direk olarak halk seçeceği için demokrasi ve siyasal istikrar daha fazla hâkim olacak” dedi.

Başbakanı milletin seçmesinin en doğru seçim metodu olduğunu sözlerine ekleyen Avukat Çokan, Başkanlık Sisteminin otoriter bir sistem olarak takdim edilmesini kabul etmediğini ifade ederken şunları söyledi; “Kısa süreli hükümetlerin başarılı olma imkânı yoktur. Siyasi istikrarın önündeki engellerden en önemlisi parlamenter sistemdir. Vesayet kurumları, aklına uymayan hükümet olduğu zaman çeşitli yöntemlerle hükümet oluşumlarını engelliyorlar. Başkanlık sistemi, parlamenter sisteme göre siyasi ve demokratik istikrarı sağlamaya daha elverişlidir, daha avantajlıdır. Başkanlık sisteminde, çok partili koalisyon ve pazarlıklarının, siyasi parti enflasyonunun önüne geçmiş oluyorsunuz. Bu sistemde, milletvekili pazarlıkları da ortadan kalkacağı için temiz bir siyaseti anlayışı da ülkemizde daha fazla yer kaplayacaktır” dedi.

Programın sonunda katılımcıların sorularını samimi bir şekilde yanıtlayan Çokan’a, AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı YEKSAM öğrencileri tarafından yaptırılan “elif-vav tablosu, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ve AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Yalçınkaya ise kayısı paketi hediye etti.

Bülten

a5

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • ömer (8 yıl önce)
    ikide bir aynı sakız çiğneyince çeneniz demi yorulmuyor.mevcut hak ve özgürlüklerdeki ihlaller su götürmez bir geçek iken "hak ve özgürlükler için anayasa şart" cümlesine üç örnek veremiyorsunuz.şeffaflık,sayıştay bunun neresinde duruyor?hangi haklar olacak?Malum mesele ise kastettiğiniz zaten fiili olarak 10 yıldan fazladır uygulanıyor.sistem zaten hayat a geçmiş durumda.(başkanlık>)
    0
    0
    Yanıtla