Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yalçın, sağlık hakkının en kutsal hak olduğunu belirterek, “Şehrin batı yakasındaki halkımız şehrin doğu yakasındaki kardeşleri için duyarlı olmalı ve bu davetimize destek vermelidir” dedi.
Malatya Belediyesi yanında düzenlenen Aspuzu’da Ramazan Geceleri programında konuşan Tabip Odası Başkanı Doktor Ali Yalçın, “Sağlık insana bahşedilen en büyük nimet olduğu gibi sağlığı korumak da insanın en büyük sorumluluğudur. Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre bir insan ruhen, maddeden ve soysal çevre olarak tam bir iyilik haline sahipse sağlıklıdır. Sağlık hizmetine kolayca erişim ve sağlığın muhafazası dünyada öncelenen bir durum olmakla beraber yeryüzündeki haksız gelir paylaşımında Emperyalist Batı’nın hayatın her alanındaki haksız rekabeti ve doymak bilmeyen iştahı yüzünden yeryüzünde onurlu yaşamak hakkı olan bir çok insan, özellikle Afrika kıtasının çoğu ülkelerinde yaşam mücadelesi veren insan, açlığın pençesinde kıvranmaktadır. Aç kalan insanın onurunu çalmakla kalmayan emperyalist batı mantığı onun ortalama yaşam süresini de kısaltarak gittikçe azgınlaşmaktadır. Bizler insanın sağlık hakkının sadece ülkemizde değil tüm dünyada , gücümüz nispetinde savunucusu olmalıyız. Sağlığını dış faktörlerden dolayı kaybeden insanın yanında olmalıyız. Basit hastalıklardan dolayı tedavi olup kurtulabilecekken ilaçsızlıktan ölen insanın yardımına koşmak ne ise ülkemizde sağlık hizmetine erişimi kısıtlayan olumsuzluklarla mücadele etmek de odur“ dedi.
“Mesela biz Malatya Tabip Odası olarak TOKİ’ye verilen her iki hastanemizden birinin, şehrin doğu yakasında kalan Devlet Hastanesinin yerinde kalmasını sağlık hakkının savunulması açısından dile getiriyoruz. Büyükşehir olan ilimizde şehrin ikiye bölünmesi halinde 60-70 yıldır sağlık hizmeti alışkanlığı olarak hastanesine giden bu insanların, ki sayısal olarak 200-250 bin insandan bahsediyoruz, ilk etapta sağlık sorunlarını kolayca çözebileceği hastanesinden mahrum kalmasının onun sağlık hakkına bir haksızlık olarak düşünüyoruz. Yakında merkez nüfusu 500 bini bulacak olan merkez nüfusumuzun bir tek hastaneye yönlendirilerek soluksuz bırakılması anlamına gelen bu duruma çareler önermeliyiz” diyen Yalçın, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bu yüzden sizler, bizler hepimiz bu hastanenin tekrara Sağlık Bakanlığında kalması için gündem oluşturmalıyız. Bu hastane kalması halinde, revize edilebilir, bu mekanda il sekreterliğine ve yeni kurulacak ilçe sağlık müdürlüğüne yer tahsisi yapılabilir, şehrin fizik tedavi hastanesi , göğüs hastalıkları hastanesi burada olabilir, en azından acil bir ihtiyaç arz edecek poliklinik binası hizmet vermeye devam edebilir. Kısacası şehrin yarısının sağlık hizmetine kolayca erişim hakkı korunmuş olur. Şehrin batı yakasındaki halkımız şehrin doğu yakasındaki kardeşleri için duyarlı olmalı ve bu davetimize destek vermelidir. Belki biraz zordur ama Allah bu mübarek ayda zor olanı tercih etmemizi, mahrum kalacak olan kardeşlerimizi düşünmemizi bizden istemektedir.”