Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti. Bu kabulle birlikte, yıllar önce “faili meçhul” dosya olarak zaman aşımı yüzünden kapanan Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve yakınlarının ölümüne yol açan bombalı suikastte yeniden soruşturulacak..
EVREN VE ŞAHİNKAYA’YA HAPİS İSTEMİ..
İddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.
HAMİDO DOSYASI YENİDEN AÇILACAK..
Hazırlanan iddianamede, 12 Eylül darbesine giden süreçte, ülkeyi anarşi ve terör olaylarıyla kaosa sürükleyen olaylara da yer verilerek, bu olayların şüpheli yönleri de dile getirildi.
17 Nisan 1978’de, Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun adına gönderilen, kendisinin yanı sıra gelini ve 2 torununun ölümüyle sonuçlanan bombalı paketle suikast olayı da, ihtilale gerekçe olaylardan biri olarak gösterildi.
Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteklediği bağımsız aday Hamit Fendoğlu, belediye başkanlığına seçildikten 5 ay sonra, adına Ankara’dan gönderilen paketi Kanalboyu’ndaki evinde açmak isterken, paketteki bomba infilak etmişti. Hamido ve 3 yakınının öldüğü bu olayın ardından Malatya’da 1 hafta süreyle toplumsal olaylar meydana gelmiş, çok sayıda işyeri ve konut tahrip edilirken, çıkan olaylar sırasında 3’ü lise, 1’i de üniversite öğrencisi olmak üzere 4 kişi yaşamını yitirmişti.
Olaylar devam ettiği sırada “Cami bombalandı”, “Suya zehir katıldı” iddiaları, çıkan toplumsal olayları daha da körüklemişti. Daha sonra Kahramanmaraş olaylarında da görülen, Alevi ve Sünni vatandaşları karşı karşıya getirme amaçlı bu provokasyon girişimleri, özel yetkili savcının iddianamesinin gerekçeleri arasında yeraldı.
Tarihi değerlendirmelerin yer aldığı iddianamede, darbeye giden süreçte yaşanan olayların “devlet içinde örgütlenmiş illegal güçlerin planlaması ve iştiraki olmadan yapılamayacağı”, “şüphelilerin darbe yapmak için bir yıl şartların oluşmasını bekledikleri, darbe için fırsat kolladıkları”kaydedildi.
Çok profesyonel ellerce hazırlanan bombalı suikastle ilgili olarak, açıldığı belirtilen soruşturmalardan hiçbir sonuç çıkmamış, dosya faili meçhul olarak 1998 yılında 20 yıllık zaman aşımına uğrayarak kapanmıştı.
12 Eylül darbesine zemin oluşturan olaylardan biri olarak gösterilen Hamido olaylarının dosyasının yeniden açılacak olması bu olayla ilgili “derin bağlantıların ortaya çıkarılması” açısından önemli olarak nitelendiriliyor.
ARŞİV KUPÜR: Hamido ve yakınlarının öldürüldüğü suikastle ilgili haberin yeraldığı 18 Nisan 1978 tarihli GÖRÜŞ Gazetesi