MALATYA'NIN TANITIM YÜZÜYDÜ.. Yetiştirdiği safkan Arap atları ile sadece Türkiye'de değil, dünya ölçeğinde de Malatya'nın tanıtımına büyük katkı sunan ve bu yönüyle yerel, ulusal ve uluslararası yayın yapan televizyonların gözde çekim mekanlarından biri olan Sultansuyu Harası'nın, kapılarını tüm dünyaya kapattığı, yöneticilerinin ulusal medyanın, hara ile ilgili çekim yapma isteklerini kaba bir dille reddettiği öğrenildi.
Yerleşkesindeki tarihi ve kültürel miras niteliğindeki binaların, 24 Ocak 2020 depreminde ağır hasar gördüğünü iddia eden, ancak bu binalarda en ufak bir hasar görüntüsü ortaya koyamayan Sultansuyu Tarım İşletmesi Yönetimi, sipariş ve parayla hazırlatılan bir raporla, erken Cumhuriyet dönemi mimarisi özelliklerini taşıyan binalar için yıkım kararı almıştı.
Yıkım projesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan 20 milyon TL ödenek alan Sultansuyu Tarım İşletmesi- Harası Müdürü Mustafa Kasap'ın; geçtiğimiz hafta içinde Malatya'ya gelerek, Malatya'nın tanıtımı için birçok mekanda çekim yapan Haberturk TV ekibinin Sultansuyu Harası'nda çekim yapma talebini, herhangi bir gerekçe göstermeden reddettiği, tanıtım amaçlı bir programla ilgili olarak böyle bir durumun ilk kez yaşandığı öğrenildi.
'HASARLI OLMAYAN' BİNALARI MI GİZLEMEK İÇİN Mİ?
On yıllardır Malatya'nın tanıtım ve turizm yüzü olma işlevini de üstlenen Sultansuyu Harası'nın, son iki yıla kadar, sadece medyaya değil, bütün vatandaşlara açık olan mekanlarının adeta dünyaya kapatılması bazı soru işaretleninin de bir kez daha gündeme gelmesine yol açtı.
Malatya'nın tarihi, kültürel, turistik mekanlarını tanıtmak üzere Malatya'ya gelen Haberturk TV - Senin Şehrin Programı yapımcı ve sunucularının Sultansuyu Harası'na girmesine izin verilmemesinin, 'gerçeği yansıtmayan' sipariş raporla ağır hasarlıymış gibi gösterilen, gerçekte ağır hasarı olmayan tarihi binaların gerçek durumunun ortaya çıkması endişesinden kaynaklandığı ileri sürülüyor.
O KADAR TEPKİYE, GÖRÜNTÜYLE YANIT VEREMEDİLER!
24 Ocak 2020'de Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen depremden yaklaşık 10 ay sonra harekete geçilerek, halen çalışılmakta ve sağlam olan 80 yıllık binalar için 'siparişle' ağır hasarlı raporu verilmesi ve bu konudaki tüm tartışmalara rağmen, Sultansuyu Harası yöneticilerinin, 'ağır hasarlı' olduklarını iddia ettikleri binaların bu durumunu yansıtacak bir görüntü paylaşmaması ve suskun kalması, sadece sipariş raporlarla kendini savunması dikkat çekmişti. Sultansuyu Harası ile ilgili 'ağır hasar' raporuyla önce yıkım, sonra da yeniden inşa girişimi, 27 bin dönüm arazisi olan haranın bölünüp- parçalanması ve sonra da özelleştirilerek elden çıkarılmasına yönelik hazırlıkların ilk aşaması olarak görülüyor.
Depremden aylar sonra, aniden binalarının 'ağır hasarlı' olduğu iddiasıyla ortaya çıkıp, sipariş raporlarla mevcut binaların yıkımı sürecini başlatan hara yönetimi, aylardır çalışılan ve kullanılan binaların bu durumunun malatyahaber.com'da gündeme getirilmesinin ardından, 'göstermelik' konteyner ofis ve lojmanlara geçmişlerdi.
Ancak bu duruma, başta AKP'li siyasiler olmak üzere yerel yöneticilerin ve bir-ikisi dışında STK'ların tepkisiz kalmaları da, Malatya tarihi ve kültürel hafızası açısından önemli bir yapı olan haranın tarihi dokusunun yok edilmesine seyirci olmaları manidar bulunuyor.
Elazığlı Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı TİGEM Eski Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, Sultansuyu'ndaki yıkım ve yeniden yapım projesi için 20 milyon TL ödenek çıkarılmasını sağlamıştı.
Bakan Yardımcısı Işıkgece'nin, yıkım projesinin Malatya kamuoyunda yarattığı tepki karşısında, "Bu Malatyalılar beni tanımıyor; bu proje öyle ya da böyle yapılcak" şeklinde konuştuğu iddia edilmişti.
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Haranın, siparişle hazırlatılan 'ağır hasarlı' raporlarıyla yıktırılacak sağlam binalarından ikisi
FOTO: TİGEM Genel Müdürü iken, haranın yöneticileriyle birlikte yıkım sürecini başlatan daha sonra da Bakan Yardımcısı yapılan Ayşe Ayşin Işıkgece