Malatya'nın Hekimhan İlçesi Hasançelebi bölgesinde bulunan demir madeni cevherinden dünya standartları üzerinde demir peleti üretildiği bildirildi. Yaşanan bu gelişme karşısında, Hasançelebi kasabasına 300 milyon dolarlık yatırımla bin 500 kişilik istihdamı sağlayacak Pelet Tesisleri'nin kuruluşunun da hızlandırılacağı belirtildi.
"ORTAK AKIL, DOĞRU KARAR.."
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis toplantısı odanın salonunda yapıldı. Toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, TSO Başkanı Mücahit Fındıklı ve Hasaçelebi Belediye başkanı Şerif Yıldırım ile meclis üyeleri katıldı.
Vali Halil İbrahim Daşöz, iş adamlarına dünyada ki acımasız rekabete karşı güçlerini daha da birleştirme çağrısında bulunarak, "Ortak akılla daha doğru karalar vereceğiz, daha doğru uygulamalar yapacağız. Aldığımız kararların, yaptığımız işlerin sadece hukuksal meşruiyeti değil, bilimsel ve sosyal meşruiyeti de artmış olacak. Hepimizin bir birimizin desteğine ihtiyacı var" dedi.
Toplantıda konuşan TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, Türkiye'de ki büyümenin Anadolu'daki orta kesime çok ciddi anlamda yansımadığını belirterek, tekstilde yaşanan yabancı ülkelere göç olayının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sağlanacak yeni imkanlarla önlenebileceğini söyledi. Fındıklı, Türkiye'de ihracatın sahibinin olduğunu ancak ithalatın sahibinin olmadığını belirterek, özellikle ara mal üretimi yapan firmaların yanlış ithalat nedeniyle olumsuz yönden etkilendiğini kaydetti.
Mevcut ekonomik paketin bir 3 yıl daha devam edemeyeceğini ve sürdürülmesi halinde de piyasaların olumsuz etkileneceğini belirten TSO Başkanı Mücahit Fındıklı, "Üretim, istihdam ve yatırıma dönük yeni bir 3 yıllık ekonomik paket hazırlanmalı. Aksi takdirde bazı sektörlerimizi kaybedebiliriz" diye konuştu.
HASANÇELEBİ BAŞKANININ PELET MÜJDESİ..
Toplantıya katılan Hasançelebi Belediye Başkanı Şerif Yıldırım ise, yaşadıkları bir gelişme hakkında müjde vererek, "Tüm baskılara rağmen, Hasançelebi yataklarından Divriği Pelet Tesisleri'ne taşınan 4 bin tonluk üretimde kullanılarak bin ton dünya standartlarında pelet üretildi. Dünyada fırına sürülen cevherden yüzde 14.5 oranında başarı sağlanması süper başarı kabul ediliyor, oysa Hasançelebi maden cevherinden yüzde 25 oranında başarı sağlandı. Üretilen pelet kalitesi ve rezerv zenginliği ile Hasançelebi madenleri dünya maden literatürüne girdi" şeklinde bilgi verdi.
Hasançelebi'ye yaptırılacak olan Cevher Zenginleştirme ve Pelet Tesisleri'nin toplam maliyetinin 300 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu ve direk olarak bin 500 kişinin istihdam edileceğini söyleyen Yıldırım, Pelet Tesisleri ile ilgili yatırım hakkında Erdemir tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyuna bir açıklamanın yapılacağını kaydetti.
PELETLEME NEDİR?
Peletlemenin Tanımı:. Tanenin diğer küçük taneler üzerinde yuvarlanarak büyüyüp bir araya getirilmesi şeklinde aglomerasyon (küçük parçacıkların -partikül- özelliklerini kaybetmeden birbirleri ile birleşmesi yoluyla daha büyük boyutta sert ve katı parçacıkların oluşturulması)işlemi.