SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bina Tadilatı ve Yeni Bina Yapımında Uygulanacak 31 Maddelik Önlem..

Bina Tadilatı ve Yeni Bina Yapımında Uygulanacak 31 Maddelik Önlem..
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediyesi tarafından 6 Şubat depremlerinde hasar alan binalarda yapılacak tadilat ve yeni yapılacak binalarda uygulanacak olan tedbirlerle ilgili olarak hazırlanan ve meclisin hafta içerisinde yapılan toplantısında onaylanan şartnamenin 31 maddesinde ayrıntılı düzenlemeler yer alıyor.

Battalgazi Belediye Meclisi’nin Eylül ayı oturumunda Battalgazi Belediyle sınırları içinde 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hasar alan yapıların tadilatları ve yeni yapılacak binalarla ilgili ek tedbirler getirildi. 

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “İlçemiz Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar aldı. 6 Şubat depremleri sonrasında az hasarlı ve orta hasarlı binalarda tadilat işleri yapılırken bu tadilatlar bizim belirlediğimiz katı kurallara göre yapılacak. İnsanımızı riske atmak istemiyoruz. Kirişlerden kolanlara ve diğer yapılacak tadilatlara kadar daha katı kararlar aldık meclisimizde. Yeni yapılacak binalarla ilgili de ek tedbirler getirdik. İlçemizde daha dayanıklı yapılar olacak. Depreme daha dayanaklı ve güçlü olacağız” ifadelerini kaydetmişti.

İşte o 31 madde

Battalgazi Belediye Meclisi’nin kabul ettiği,  meydana gelen depremler neticesinde ilgili kanun ve mevzuat hükümlerine ek olarak statik açıdan deprem ivme ve periyotları konusunda en iyi yapı tasarımlarını yapabilmeyi zorunlu kılma adına uygulanacak olan 31 maddede şunlar yer alıyor:

"1)-Yerinde dökme betonarme uygulanacak yapı tasarımında döşeme tipi plak seçilen katlarda kiriş açıklığı 7 metreden fazla olmayacak.

2)-Tasarımda merdiven donatıları boyuna minimum Q14 enine minimum Q10 verilecektir, yapıların kullanım yoğunluğu baz alınarak boyutlandırılacaktır.  

3)-Bina içerisinde yük dolandırılmadan en kısa yoldan mesnetlere–düşey taşıyıcı yapı elemanlarına (kolon-deprem perdeleri) aktarılacak, aynı kirişe birden fazla saplama kiriş yapılmayacak saplama kiriş donatı uygulama kurallarına dikkat edilecektir.  

4)-Yapıda temelden çatıya kadar düşeyde taşıyıcı elamanlarda kesit değişimi yapılmayacak (kolon –deprem perdeleri) kolonlardaki donatı sayısı; sistemi kurtaran en yüksek sayıdaki donatı sayısı üzerinden sabitlenecek. (min –max donatı pursantaj kurallarıda dikkate alınarak)

5)-Yapı tasarımında kullanılan kiriş boyutu 25*60 seçilen kirişlerde gövde veya pilye donatısı kullanılacak.  

6)-Yerinde dökme ve prefabrik uygulanacak tüm yapılarda tasarım hesaplarında kullanılacak beton sınıfı minimum C30/37 seçilecektir.

7)-Betonarme uygulanacak yapı tasarımında yapının dış çerçevesi kirişlerle kapalı bir düzlem oluşturulacak şekilde tasarlanacaktır.

8)-Tüm yapılarda   çözülecek statik sistem tasarımlarında bina önem katsayısı 1,2 alınacaktır.

9)-Bitişik nizamlarda temele ampatman yapılamayacağından max temel zemin gerilmesini aşmayacak şekilde çözümler bulunacaktır. (4 cephe kirişli radye, uygun temel kalınlığı yada bina yükünün hafifletilmesi vs.)

10)-Yapının toprak altında kalan bölümünün yüksekliği tasarımda kullanılan ilgili statik proje paket programına tanımlanacak, gömülme derinliği yeterliliği konusunda yapının deprem devrilme kontrolü program destekli teyit edilecektir. (Aplikasyon kot farkı ve yapıya etkiyen yanal zemin itkisi sisteme tanımlanacaktır), subasman vizesi aşamasında yapı denetim tesviye kotlarını kontrol edecektir.  

11)-Hasar almış asansör deprem perdelerinin onarılması konusunda Statik tasarımda sistemi kurtaracak kesitler ön planda tutulup asansör kapasite şartname sınırı aranmayacaktır.  

12)-Zemin etüd rapolarında ZD, ZE, ZF gibi zemin sınıflarının bulunduğu zeminlerde zemin iyileştirilmesi yapılacaktır. (  opsiyonel  ) Güçlendirilmiş  zeminde kullanılacak sistem tasarımı  ( temel –üst yapı vs.) ilgili mevzuat (TDY 2018- T500-TS498 ve belediyemizce alınan kararlar dahil ) proje müellifi insiyatifindedir .

13)-Bodrum kat subasman perdelerinde uygulanacak boyuna donatılar 1.0-1.5 metreye yüksekliğe kadar   Q8, 2.0-2.5 metreye kadar Q10, 2.5 metre yükseklikten sonrası Q12 verilecektir.  

14)-İstinat duvarı statik tasarımlarında  yapı genelde betonarme  çözülecek şekilde (taş duvar program hesabı yaygın olmadığından )  3.0 metrede bir  kademeli olarak tasarlanıp , zamana bağlı duvarın statik  yapısına zarar verecek  su birikintisi vs. drane edebilecek  -uzaklaştıracak  barbakan vs. detaylar projede gösterilip yerinde uygulansın  , yapının  güvenle taşıyabileceği max yükleme –duvar eğimi –devrilme moment kontrolleri vs  ilgili mevzuat ve şartnameler baz alınarak rapolarıyla sunulsun.

15)-Deprem perdelerinde gövde boyuna donatıları min Q12 ‘lik verilsin, temelden çatıya kadar donatı ve kesit değişimi yapılmasın (kritik perde yüksekliği)

16)-Oluşabilecek deprem kaynaklı yapıdaki eksenel kuvvetlerin yapıda hasara neden olmasını engelleyebilmek amaçlı; kirişlerdeki sistem sürekliliğini sağlamak amacıyla mimari duvar tasarımları, bina boyunca X-Y doğrultusunda yapıda sürekliliği ayarlanacak şekilde mimari tasarıma özen gösterilecektir.

17)-Yapıdaki deprem perdeleri için; Ekte verilecek taslakta yapı içerisinde statik tasarımda kullanılacak DEPREM PERDELERİNİN DAĞILIM YERİ- YÖNÜ –SAYISI esas alınacaktır.

18)-Yapı içerisinde tasarımda kullanılacak kat diyaframı döşemelerinde farklı döşeme tipi uygulanmasından kaçınılacaktır.  (aynı katta asmolen –plak  -kaset –mantar  döşeme  tipi )

19)-Asansör kule katın sistem ile beraber karkas çözümüne özen gösterilecek. ( mimari projede kule kat tasarımı konusuna özen gösterilecektir.)  

20)-Yapıda kullanılacak mütemadi (sürekli) temellerde, temel kirişlerinde pilye veya gövde donatısı –çift etriye kullanımına özen gösterilecektir  

21)-Performans analizleri ve güçlendirme statik projelerinde üniversitelerin mühendislik fakültelerinin İnşaat Mühendisliği bölümü mezunu olup, mekanik veya yapı anabilim dallarında alanında yetkinliğe sahip kişilerin ve üniversitelerin –dekanlıkların danışmanlık onayından sonra tarafımızca kabul edilecektir.

22)-Dört kat ve üzeri yapımına yeni başlanacak tüm binalarda bodrum yapılması zorunludur.  

23)-Hasar tespitleri sonucunda onarım-güçlendirme statik proje tasarımlarında TDY 2018 –Bölüm 15 kuralları esas alınacaktır.  

24)-Yapı temel don derinliği belirlenirken; Yapı dört köşesindeki en düşük tabi zemin kotundan (TZK) 80 cm inildikten sonra, ilgili kot temel üst kotu olarak belirlenecektir. (kot farkı fazla  olan  eğimli arazilerde tesviye kotlarıda  dikkate alınarak belirlenecek  temel üst kotu belediyemiz insiyatifindedir)

25)-Statik proje tasarımında aks aralığı–sayısı, kolon–deprem perde sayısı ve yönü mimari projeden farklı olan, zemin değerleri onaylı zemin etüdünden farklı olan, eksik ve onaysız evrakları bulunan statik proje inceleme -onaylama başvuruları iade edilecektir.  

26)-Statik Proje İnceleme–onaylama başvuruları yapıldıktan sonra program datası tarafımıza iletilmeyen projeler incelemeye alınmayacaktır.

27)-Bodrumsuz subasman katta dolgu olan binalarda dolgu malzemesi, mıcır–iri daneli çakıl–yük ve basınç altında sıkışmayan dolgu malzemesi kullanılacak şekilde statik projelerde ilgili kat yanına not düşülecektir. (Farklı sebeplerden zamana bağlı oluşacak üniform olmayan lokal çökmelerin önüne geçebilmek için)  

28)-Kullanılan yapı malzemesi betonarme (beton+demir) plastik şekil değişimine (kalıcı şekil değişikliğine) daha yatkın rijit malzemedir. Tasarımda kullanılan sünek yapı davranışında daha fazla deforme olup yapıda tasarımında kullanılan özelliğini kaybedeceğinden genel itibariyle rijitliğin artırılmasına özen gösterilmelidir. Sistem tasarlanırken seçilen yapı malzemesinin yapının stabil ve deprem durumundaki davranışları göz önüne alınarak değerlendirme yapılacaktır.  

29)-Yapı tasarımında son depremlere göre deprem ivme etkisinden kaynaklı katsayı (zemin değerleri ilgili peryot vs.)  seçimleri özenle yapılacaktır.  

30)-Statik proje tadilatlarında; Tadilat konu içeriği statik sistemi zayıflatmaya yönelik (kolon-kiriş-deprem perdesi yatay düşey taşıyıcı elemanların sistemden kaldırması, sistemdeki yapı elemanlarında donatı azaltımı, beton sınıfının düşürülmesi vs.)  yapılacak tadilat projelerine  izin verilmeyecektir .

31)-Geoteknik raporu istenen yapılar; Mikro bölgeleme etüt raporu değerlendirmeleri neticesinde;
• Önemli Alan ( Ö.A.) 2.1.a ‘ da kalan  5 kat ve üzeri  tüm yapılar,
• Önemli Alan ( Ö.A .)  2.3.a  ( ÖA.2.3-a) ve  Ö.A .2.3.b  tüm yapılar,
• Önemli Alan (  Ö.A.)  5.2.a tüm yapılar,
• Önemli Alan ( Ö.A. )  5.1. tüm yapılar."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

37 yorum yapılmış

  • Derdo (1 yıl önce)
    Bizim uzun dönem askerlik yaptığımızda hep eski içişleri bakanı yöntemi geçerli idi siz gerekeni yapın yarğı kararı ardından gelir usülü ,yani gece nöbete karşılaşılan şüpheli şahıslara önce dur çekişlecek sonra parola bilirse sorun yok ateş etmeye gerek yok riskli durumlarla kulağımıza fısıldanan önce ateş edin sonra parola .
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediyesi hala uyuyor. İnsanların evi yok sizi bekliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yeşilyurt (1 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Yeşilyurt Belediyesi bu kararları ağustos ayında aldı bence bir belediyeye uğrayın belki de onlarda sizi bekliyordur.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    31 madde nin acaba kacta kaci gercek olacak yarin şunun adami bunun adami diye torpil yapacaksiniz battalgazi belediyesi hic bir seyde samimi değilsiniz toki ve emlak konut da hariç mutahitlere güvenmiyorum 2 ci konu 40 defa battalgazi belediyesi büyük şehir belediyesini müracat ettim telefonla yeni battalgazi devlet hastanesinin orda binam ağır hasarlı hastane kaldırımı boş ken konteynır eczaneler getirip ağır hasarlı bina nin altına koydunuz üstelik otubus durağını kapatıyor diye iyice bina nin dibi ne dayadınız herkes de biliyor debremler bitmiyor yarın yıkılırsa kim nebalini verecek büyükşehir mesaj attmiş biz bakmiyoruz valilik izni ile koyuyorlar nasıl bir mantık anlamadık binamızı biran önce yiktirip inşaat yapalım ancak konteynirlerle çevrili
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Batandaş (1 yıl önce)
    Hiçbir bilgi sahibi olunmadan cehaletle fikir sahibi olununca , bir de devletin görevlendirdiği afadın bilgisiz donanımsız mühendisleri sayesinde yıkılmaması gereken, güçlendirilerek emniyetle oturulabilecek binaları sırf yandaşa rant çıksın diye yıkıyorlar. Bu insanların bir daha sahip olamayacakları malları cehalet ve rant hırsıyla yok ediliyor
    %50
    %50
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)
    kimse bilerek hiç bişeye göz yummadı yummazda bugüne kadar şartlar neyi gerektiryosa o yapıldı fazlası dahil şu saatten sonra şartlar bu kuralları gerektiryor ve kararlar alındı uygulanacak ŞARTLARIN GEREKTİRDİĞİ NE VARSA UYGULAMAK ZAMANINDADA ŞİMDİDE aptallık , liyakatsizlik , hainlikle bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorum , o zamanki tasarımlar hesaplar katsayılar onu gerektiryodu fazlası yapıldı ki , şuanda yeni yapılan binalar ayakta tasarımdan daha iyisi yapıldı , ha şuandada gelen ivmeler vs. hepsi değişti yapılan güncellemeler vs. hep bunun üzerine ağzı olan konuşur bilip bilmeden herkes sallar kim neyi tutturabilirse .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (1 yıl önce)
    Kurallarınız hepsi bu ülkedeki her şey gibi göstermelik. Ahbaplarınız ve sisyasi güç sahipleri zorlayınca hatırını kıramaz yine kıvırmaya başlarsınız. Daha önce de daire bağışlayana belirlenenin üstünde yüksek kat imarı verenler kimlerdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Cero isimli kullanıcı yorumuna
    bu kurallar mevzuata destek amaçlı alındı şuanda yeni yönetmelik henüz çıkmadı göstermelik olan ne var burada çok merak ediyorum ? şükür kimse zorlamıyor mevzuata yönetmeliğe uymayan hiçbir evrağı onaylamadık onaylamıyoruzda , bulunduğumuz yönetim ve personel olarak kimseye söylediğiniz imarı yüksek katı vermedik kim vermişsse gider ona sorarsınız hesabını bu konu altında sorulacak bir durum olduğunu sanmıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Köroğlu (1 yıl önce)
    Adama derler ki bugüne kadar nerdeydiniz niye yapmadınız? İki seçenek var ya aptaldınız liyakatsizdiniz ya da haindiniz bilerek göz yumdunuz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BOLU BEYİ (1 yıl önce)Köroğlu isimli kullanıcı yorumuna
    DD2-KONTROLLÜ HASAR , bugüne kadar nerdeydiniz :) gelen deprem ivmesi afad verilerine göre 2035 gal- 2.07 g ve 680 gal- 0.68g inceleme yapılan tüm programlarda perde oran kontrolleri yapılmasına istinaden , mevcut yönetmelik ve mevzuatlar doğrultusunda yapılan kontrollerde herhangi bir yanlışlık olmadığı sonrasında gelen ivme ve depremin etkisi bu maddelerin yayınlama mecburiyeti bıraktı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selahattin (1 yıl önce)
    Battalgazi belediyesi önce imara yeni açtığı Orduzu ve hanımımçiftliğindeki yapı yapmaya uygun olmayan zemin sıvılaşması olan yerlerin hesabını versin Katı kuralmış???
    %67
    %33
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Selahattin isimli kullanıcı yorumuna
    Zemin sıvılaşmasının ne demek olduğunu biliyormusunuz ? Malatya il sınırları içerisinde hiçbir yerde özellikle battalgazide böyle bir durum söz konusu bile değil .
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Volkan (1 yıl önce)
    Battalgazi Belediye başkanı önce kendi yaptığı evlere baksinda sonra millete ayar vermeye çalışsın . Ne günlere kaldik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Volkan isimli kullanıcı yorumuna
    Belediyenin kendi yaptığı evlerin hiçbiri hasar almadığı gibi deprem perdeli sistem uygulanıyor .
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Diyorum ki senin belediye başkanın müteahhit yaa. Bilmiyor numarası yapıp lafımi çarpıtma. Ev ayri belediyenin yaptığı ayrı. Senin yalakalık yaptığın belediye başkanın müteahhit!!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    niçin toki tarzı komple perde beton uygulaması zorunlu olmuyor. daha ne olması gerekiyor böyle bir kanun için.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    toki tarzı uygulama yapabilmek için gerekli mevzuat ve yönetmelik çıkmadı , çok şükür o tarzı aratmayacak tasarımlar var maddelere ek , deprem perdeli taslak var keşke onuda ekleseydiniz habere sayın editörler .
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bunun için önce meclisin kanun çıkarması gerekir ama bu onların işine hiç gelmez eğer gelseydi şimdiye kadar bu ülkede çoktan çıkartırlardı. Devlet yerel yöneticilerin, makam ve arazi sahiplerinin, hatırı sayılırlar ve özellikle de müteahhitlerin işlerini kolaylaştırıp daha çok zengin olamalarını sağlayabilmek için her türlü dolabın döndüğü belediyelere bırakmış bu işleri. Depreme dayanıksız bina standartları gayet iyi bilinerek değiştirilmiyor ki binalar yıkılsın ve böylece siyasi güç sahipleri, arazi sahipleri, müttehhitler, yapı sektörüne çalışan sanayicilerin yıkılanları tekrar tekrar yaparak kar sağlasınlar dolayısı ile isdihdamın artması, sanayinin canlanması lazım. Depremlerden sonra yapı sektörünün nasıl canlandığını görüyorsunuz. Çok acı ama işler aynen böyle yürüyor bence.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Hani komedi film lehinde derler yaa, Ha işte bana böyle gell diye...çok güzel kararlar.. şimdi malatya da ev satacaklar ve alacaklar haa böyle eve 2,3 milyon verin tmm.. bize böyle gelin...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    vallahi ağzı olan konuşuyor , zamanın şartları neyi gerektiryosa o yapılır o adım atılır yıllar önce de deprem olmuş malatyada taş taş üstünde kalmamış keşke zamanında birileri çıkıp bu tarz kurallar çıkarsaydı da şehrin bu durumunu konuşmak zorunda kalmamış olsaydık .
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Sen her yoruma bişeyler yazıyorsun. Sağlam TROL tutmuşlar her kötü yoruma kendince sallama bir cevap. he canım hee
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yani Şimdi (1 yıl önce)
    Bir inşaat mühendisi olarak söyleyeyim, bu kurallar Battalgazi Belediyesinin koyduğu kurallar değil TDY kuralları, milletin gözünü boyamaya gerek yok. Zaten vardı bu kurallar. Önemli olan uygulama esnasında denetlenip denetlenmediği. Statik proje olmadan, subasman katına döşemede boşluk açılıp bodrum kat çıkarma derdine düşenler, Bodrum kirişlerinden mekanik tesisatı geçirenler, Sırf işleri hızlı yürüsün diye subasman dolgusu yaparken kolon filizlerini paramparça edenlerin peşine düşülüp düşülmediği. Ve daha niceleri...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Yani Şimdi isimli kullanıcı yorumuna
    isminide yazsaydın da konuştuğun kadar cesur olduğpunu görseydik tdy kuralları ha ? kaç tanesi tdy kuralları ? , uygulama esnasında yapı denetimler var belediyeler yok bu kadar konuya hakimsiniz , bu kadar hile hurda biliyosun gelir o inşaatları şikayet edersin etmezsin ancak arkadan konuşursunuz ama bilinki hiçbişey 6 şubat öncesi gibi olmayacak size inat .
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Garip Malatyalı (1 yıl önce)
    Oh be nihayet bir açıklama geldi orta hasarlı binalarla ilgili, teşekkürler Battalgazi belediyesi
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Orta hasarlı binalarla ilgili afad bir genelge üzerinde çalışıyor bilgisi geldi , orta haasarlı binalar konusunda çok acele etmemek gerekiyor emeğin çöp olmaması için , şahkülü ekseni kaymış , betonu kötü durumda olan özelliklede kat bazlı ezilen zemin katlardaki beton kalitesi kötü durumda olan binaların güçlenmemesi gerektiğini düşünüyorum , sonuç olarak her binanın bir kredisi vardır
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Vural çelik (1 yıl önce)
    Bu katı kurallar depremden öncede vardı ama sözde değilmi ? 4 aylık 4 katlı bina ağır hasarlı ve buna izinleri veren ,de kontrolünü yapanlarda siz değil miydiniz cezasız mı kalacaklar ne devlet var nede başka bir muhatap ancak boy boy resim çekilirsiniz boş vaatler verirsiniz sizin yüzünüzden memleketi terketik inşallah sizede yar olmaz Malatya .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Vural çelik isimli kullanıcı yorumuna
    Bu kuralların bazıları depremden önce vardı depremden sonra ihtiyaç dahilinde diğerleri eklenildi 4 aylık 4 katlı bina ağır hasarlı peki neden ? hesap katsayılarınız kullanılan ivmeler ve tasarım modelleri gelen deprem ivmesinin 6 da 7 de biri kadardı verilen katsayılar ilgili mevzuat ve kurumlar tarafından verilmişti tasarımın ve katsayıların 7 katı kadar daha güçte yaptığını binalara etkiyeceğini biz dahil kimse bilemezdi tüm önlemler RİJİT SİSTEMLER -KESİNTİSİZ KULLANIM AŞAMASI VE HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ HESAPTA OLMAYAN İVME KATSAYILARINI KARŞILAYABİLMEK İÇİN ALINMIŞTIR hepsi tasarımdır varsayımdır gerçek hesabı sadece CENABI ALLAH yapar , toplum olarak bu gazabı hep beraber üzerimize çektik bedellerini ödüyoruz kişiye kuruma vs. mal etmek haksızlık olur GERÇEKLERİ GÖRÜP İYİ DEĞERLENDİRMEK LAZIM YARGISIZ İNFAZ YAPMADAN .
    %0
    %100
    Yanıtla
  • İşçı (1 yıl önce)
    Sayın belediye yetkilileri okullar açılıyor caddelerde sağlı sollu araç parkları kaldırımlar yürümeyecek durumda temelinden battalgazi devlet hastanesine 25 dk otobüs gidiyor.trafikte adım adım gidiliyor.okullar açılırsa bu trafik sorununu kim çözecek ...durak işaretleri birçok yerin yok...kaldırıma taşmış esnafa kim çeki-düzen verecek...kurallar kağıda yazılması için değildir.insan hayatını düşünen kimse yok...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)İşçı isimli kullanıcı yorumuna
    bunları buraya değil ilgili belediyeye taleple bildirseniz daha faydası dokunur , sadece şikayet eden bir millet haline geldik çözüm için sorunu ilgili kurumlara bizzat bildirmeniz gerekir .
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Vatan daş (1 yıl önce)
    Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Atı alan Üsküdarı geçmiş, olan olmuş, şehirde barınma ve toz toprak nedeniyle nüfüsun 3 te 1 i göç etmiş, beylerin akılları başlarına yeni gelmiş! Milletin canı gitti, milyonluk evleri gitti, madem bu kadar titiz diniz 10-15 yıldır bu kuralları neden uygulamadınız? Tarım arazilerini neden imara açtınız? 5 bin tl karşılığı imar barışı adı altıda tapu dağıttınız? Malatyada Belediyelerin yaptığı gerek yeşilevler gerekse İstihkam Alayı karşısındaki binalar neden ağır hasarlı ve yıkılacak? Malatya da kaç yönetici hatalarını kabul edip, görevimi-görevlerimi ihmal ettim diyip utancından istifa etti? Hepiniz aynısınız bir çerçeve var dışına 10 yılda 20 yılda geçse malesef çıkmıyorsunuz. Dilinizden Allah, İnşallah, Maşallah, lafları düşmüyor vizyonunuzu bir türlü geliştiremiyorsunuz. Malatya nın düzelmesi için Şehirdeki tüm kadroların komple Kayseri, Gaziantep, İzmir, Ankara gibi şehirlerden gelen ekipler ike değiştirilmesi gerekir. Yoksa şu anki vizyonsuz yönetim park bahçe, kaldırım yapıp halkın gözünü boyamaya devam eder. Şehri geziyorum tecdeye kaldırım yapılıyor, yüzakı tarafına devasa park yapılıyor. Ağır hasarlı 38 bin küsür ev var %10-15 anca yıkılmış daha, binaları YIKIN kaldırın biran önce diye bağırasım geliyor bu ekiplere kendimi zor tutuyorum. Yıkım firmaları da Yıkılan binalardan demir toplama peşinde yıkılınca 2 saat toz bulutu yıkıldıktan sonra 20 gün demir ayıtlayan iş makinalarının çıkardığı toz bulutu. Adam olmaz bu şehir...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nasrettin Hoca nin evine hırsız girmiş kadı hep Hoca yi suçlamış.. hikaye uzun.. Peki onlar hataliydi sen niye gittin evi aldın? Senin hiç mi suçun yok? Almasaydın.. ordaki evlerin 4+1,5+2 olmasına, ebeyn banyosuna merak saracaginiza.. Ya burası bostan. Tarim yeri.. burda ki evler sağlam mı, fore kazık varmi? Radyan temel var mi? Sordun mu? Yok ooo sadirvani var, otoparki var, oooo ne güzel girişi var otel gibi bence buna aldandin:)
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Akıldan uzak kıskançlık kokan boş sözleri insanlar nasıl yazıyor bir türlü anlamıyorum. Belli ki yıkılan binalara ve ölen insanlara içindeki kinle çok sevinmişsin. İnsanlar daire almadan önce inşaat mühendisliği diploması ve sonra da yapı denetimci belgesi mi almalıydı yani. Devlet ve kurumları ne işe yarıyor. Sen o nasrettin hoca hikayesini de pek anlayamamışsın ve de hiç yerinde kullanamamışsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Vatan daş isimli kullanıcı yorumuna
    10-15 yıl önce yıkıcı şiddette depremler geliyodu zaten 2035 GAL şidddetinde , bu kurallar daha önce uygulansaydı külfet görülecekti ŞUAN İHTİYAÇ vatandaş orta hasarlı binaların onarımı konusunda diretmemesi lazım FAY ZONU üzerinde bulunan bir şehir için kredisi tükenmiş binaların onarılması güçlendirilmesi -güçlendirilmeye çalışılması maddi manevi kayıptan başka bişey getirmez bu şehire .
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Kim dinler dinlemeyenler takip edilirmi yanlış yapanlara yaptırım uygulsnırmı hiç zannetmiyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    dinletiliyor , uygulatılıyor kimsenin şüphesi kalmasın elimizden ne geliyorsa en güzelini en iyisini yapıyoruz yapmayada devam edeceğiz memleketimiz için memleketimizin güzel insanları hemşerilerimiz için .
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kelalaka (1 yıl önce)
    Dostlar alışverişte görsün hesabı. ÖNLEM ne demek? Uyulması zorunlu mu değil mi? Zemin etüdü gerekli değil mi? "özen gösterilmek" ne demek? Birine göre özenli, diğer bir kişiye göre özensiz olabilir herşey. Yani görecelidir. Böylesine ciddi bir konuda saçma ve yetersiz maddeleri sıralayıp iş yapıyor muş gibi görünmek için kaç kişi kaç gününü harcadı? Yazık! Hala neden işgal ediyorsunuz oraları? Veteriner okulunda belediye başkanlığı seçmeli ders miydi yoksa? Girip müteahhitlik işinizi geliştirip büyütün cırmıhtı pişkini ile. Kurun bir holding para basın. Bu zamanda bu aklı da kimse vermez ha. Değerini bilesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M. GÖKTÜRK (1 yıl önce)Kelalaka isimli kullanıcı yorumuna
    ÖZEN gösterilme konusu : 6 şubatta gelen deprem ivmesinin tasarım ivmesinden kat be kat büyük olması uygulamadaki yapılan ÖZENSİZ imalatlarıda tetikleyip yapıda kalıcı hasarlara neden olmuştur bundan dolayıdır ki uygulamada bulunan yapı denetim ve şantiye şeflerinin müteahhitlerin daha ÖZENLİ çalışma durumu söz konusu olmuştur . Zemin etüdü konusu : zemin etüdleri her bina için ayrı ayrı alınıp sondaj sayısı ve verilen zemin değerleri olması gerekenden daha iyi durumdadır , BAK YETERSİZ VE SAÇMA MADDE demişsin sana göre yetersiz ve saçma bize göre olması gereken SENİN SÖYLEDİĞİN GİBİ GÖRECELİ OLUYOR İŞTE BU İŞLER :)) battalgazi belediyesine gelen başkanlar gürkanda olsun güderde olsun branşı dışındada olsa çok güzel işler yapmıştır yanlarındaki ekip hepsi üst düzeydir senin kafa sadece parayı basmaya odaklandığından dolayı hizmeti anlayamaz AMAN AKLIDA sen ve senin gibilerden almayalım sonra ortada böyle saçmalar dururuz ŞÜKÜR AKIL ALMAYADA İHTİYACIMIZ YOK :))
    %50
    %50
    Yanıtla