SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hasarlı Binada Pankartlı İsyan!. 'Ölmek İstemiyoruz'

Hasarlı Binada Pankartlı İsyan!. 'Ölmek İstemiyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Fuzuli Caddesinde deprem hasarlı 6 katlı bir binaya asılan ve binadaki hasarı gösteren fotoğrafların da yer aldığı pankartla, apartmanın hasar durumunun değiştirilmeye çalışıldığı öne sürülü ve tepki gösterildi.

Fuzuli Caddesi'nde Fırat İlkokulu'nun yanında bulunan, 6 Şubat ve sonrasındaki depremler nedeniyle hasar gören binayla ilgili hasar tespitlerinin sonuncusunda, binaya 'ağır hasar' raporu verilmesine rağmen, bir mülk sahibinin itirazıyla buranın hasar durumunun hafifletilmeye ve yıkılmasının önlenmesine çalışıldığı öne sürüldü.

Malatyalı  Şair ve Avukat merhum Şemsi Belli'nin adını taşıyan apartmanın 1. katındaki boş daireye asılan, binanın hasar durumunu gösteren fotoğraflara da yer verilen pankartta şu ifadeler yer aldı:

Bu bina ağır hasarlıdır. Az hasara çevrilmeye çalışılıyor.! 6 kolonu ve tüm kirişleri patlak. Demirleri burkulmuş. İkinci bir Hakimbey Apartmanı (2020'deki Elazığ- Sivrice depreminde hasar görmesine rağmen hasar durumu hafifletildiği için oturuma izin verilen 6 Şubat'taki ilk depremde çökmesi sonucu 77 kişinin öldüğü apartman) olayı yaşatılmak isteniyor. Bina sakinleri olarak bir dükkan uğruna ölmek istemiyoruz.

Deprem bölgesinde depremler hala devam ederken hiç ders almadık mı?  

Valilik Çevre Müdürlüğü ağır hasarlı diyor. Üniversite İnşaat Mühendisi Başkanlığı ağır hasarlı diyor.

Neler dönüyor, kim doğruyu söylüyor???”

Ağır hasarlı olduğu iddia edilen binanın zemin katındaki boş işyerinin vitrin camına “kiralık” yazısı asılması da dikkat çekti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI..
Bu arada, söz konusu binayla ilgili verilen ağır hasarlı raporuna karşı, mülk sahiplerinden İstanbul ikametli Hikmet Erdemir'in, Malatya Valiliği aleyhinde İdare Mahkemesine dava açtığı ve ağır hasar tespiti ile verilen yıkım kararının hukuka aykırı olduğunu öne sürdüğu bildirildi.

İdare mahkemesinin de, "..dava konusu işlemin yıkıma ilişkin olması, uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek ve uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olması nedeniyle ve arıca Malatya 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin dosyasındaki bilirkişi raporunda yapının ağır hasarlı olmadığı kanaati de dikkate alınarak, davalı idarenin savunmasının alınması, ara kararının gereğinin yerine getirilinceye kadar veya savunma yapma ve ara kararına cevap verme süreleri geçip yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilinceye kadar yürütülmesinin durdurulmasına.." 18 Aralık'ta karar verdiği belirtildi.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Batuhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

34 yorum yapılmış

  • Fuat er (4 ay önce)
    Bu bina az hasarlı, daire sakinlerinden bazıları sigorta dask kasko dan para alabilmek için bilerek aşağıdaki dükkana zarar verdiler/ fakat son yapılan incelemede gene az hasar verildi
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Deli (4 ay önce)
    Bu binanın yıkılıp,yıkılmayacağına yetkili birimler karar verecek .Şahsi çekişmelerin hiçbirinin önemimi yok. Doğrusu ne ise o yapılsın hadi diyelim başka işlerde himayecilik yaparsın ama bu işin sugötürür tarafı yok işin içinde hayat var.Yetkili birimler biran önce işe el atıp olayı çözmeleri gerekir...Biran evvel.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • O ZAMAN MÜHENDİS (4 ay önce)
    hak sahipliklerindeki adaletsizlikten dolayı birden fazla daire ve dükkanı olan vatandaş bir daire ve dükkan için hibe kredi alabildiğinden diğer dükkan ve daireler çöp olmasın kiralayayım yada satayım mantığıyla hareketten bu tarz çöp olmuş tükenmiş binaları az hasara çekmeye çalışıyor ülkede en değersiz olan insan canıdır ( bu yorum buradaki dükkan ve daire sahiplerine itafen yazılmamıştır malatya geneli için yazılmıştır şehrin genelinde aynı durum söz konusu )
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tebrik ediyorum. Allah razı olsun. Aynen katılıyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Yalansız yorum (4 ay önce)
    Sırf orada iş yeri olmasin diye çıkarttıği olayalarin haddi hesabi yok buda onlarin bir parçasidir.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Bir Bilen (4 ay önce)
    Konuyu yakından biliyorum. Mütahidin gözünü kan bürümüş gibi para hırsı bürümüş. Nereye, kime saldıracağını bilmiyor. Mütahidin aynı sırada, 30-40 m.yukarıda, bu binadan sadece bir yıl önce yaptığı, ağır hasardan yıkılan bina da mı ağır hasarlı değidi? Bir daha söyleyeyim, konuyu bütün boyutlarıyla biliyorum, mütahid mal derdinde, bina sakinleri can. Adamın umrunda değil.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Amacına ulaşamadın :)))) Herşeyi biliyorsan camı 3 kez kırıp dükkan içine girip yağmalamaya çalışanlarıda biliyorsundur :)
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Ben ordaydım (4 ay önce)Bir Bilen isimli kullanıcı yorumuna
    Kimin mal kimin can derdinde olduğunu iyi biliyorum.yalan konuşuyorsun yazık.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Bizim bina da aynı şekilde fahri kayahanda bir kısmının tapuları yok bir kısmının adına birden fazla daire var bir kısmı atında dükkan sahibi aman yıkılmasın da yıkılmasın nasıl olsa kendileri oturmuyor. Canımıza okuyorlar bir sene oldu ağırdan beter ağır kiriş kalmamış kolon kalmamış Çevre Şehircilik 3 defa ağır hasar vermiş şu an yargıda piyasa para karşılığı bilirkişilerle dolu para karşılığı şirketlerle dolu her kes kafasını kuma sokuyor. Sanki deprem olmamış sanki hiç sallanmamış yahu bizler neredeyse bil yıl oldu sallana sallana biz kırıldık. Binalar nasıl sağlam kalıyor. Geçen Valilik Açıklama yaptı 1050 bina var bu şekilde hepsinin altında yatan neden para para para .Can güvenliği can emniyeti kimsenin umurunda değil. Aynı şey benimde başımda
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (4 ay önce)
    Sayın vekilimiz doğru söylüyorsunuz, o şehidimizin evinin resmini dün gördüm, ailesinin ne zor durumda olduğunu tahmin etmemek zor değil, diğer tarafta da bir şehrin en büyük ilçesinin belediye başkanı var, bu başkanın da maddi durumu o kadar çok çok iyi olmasına rağmen eşini sınavsız torpille memur yapıyor, bir tarafta bu ülke için canlarını feda edenlerin durumu, bir tarafta da sözde dindar, kul hakkı, yetim hakkı yemiyorum diyerek, her türlü haram, hile ile yaşayan bir kesim var.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Abdurrahman (4 ay önce)
    Eski kiracı ile dükkan sahibinin hesaplaşması diyorlar.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Ali (4 ay önce)
    Evet ilk etapta vay be diyeceğimiz bit ilay ama işin iç yüzü başka.Binanın alt katında bulunan dükkan sahibi ile eski kiracısinin çekilmesinden kaynaklı bir konu. Dükkan sahibi kiracının daha önce çıkarmış kiracıya dükkana zarar vererek çıkmış.Dükkan sahibi hukuk yoluyla 790.000 TL tazminat almış.Eski kiracı binanın bitişiğinde taşınmış ancak kini bitmemiş.Deprem bahanesiyle binayı yiktırıp intikam almaya uğraşıyor Hatta eski kiracının eşi ve binada oturan polis dükkanın camlarını kırmış.Bu görüntülerden anlaşılmış ve dükkan sahibi şikayetçi olmuş.Yani hiç bir şey göründüğü gibi değil.Bakmayin o çürük rapor.hikayelerine.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Eski kiracı hali hazırda pankart asılan daireninde sahibi. Neden insan kendi hasarsız dairesini ağır hasarlı göstersin. Yıkılsa müteahit mi yaptıracak binayı. Veyahut yanındaki dükkanı işletiyor, hangi esnaf ister sağının solunun yıkılmasını. Aynı müteahitin 40m yukarıda aynı hizada neredeyse aynı zamanlarda yaptırdığı şahinoğlu apt. da yıkıldı ağır hasardan dolayı. Kiracıyı da tanıyorum müteahiti de tanıyorum ikisini de sevmem. Ancak mesele içinde yaşayacak canlar, mesele memleketimin bundan sonraki süreçte düzgün şekilde ayağa kalkması. Umarım doğru karar neyse o uygulanır.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Bahsettiğin binanın solunda 4 tane , sağında 1 tane olmak üzere ağır hasardan yıkılması sebebi ve bitişik nizam olması sebebiyle yıkılmasını bilmeden neden yorum yapıyorsun? Bina isimlerimizi iyi ezberlemişsin. Aynı caddede yürü tüm ayakta kalan hasarsız binalarımıza bir daha bak.onları da ezberle ve muhasebesini tut. Bizi sevmene gerek yok. Devletin tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını yiyenlere karşı mücadelemizi görmeyecek kadar safsın heralde.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Yetim yiyenlere karşı mücadele ediyorsun ha? Anlat bakayım taner ne iş görüyorsun? Nasıl bi kafa yaşıyorsun? Bi yazdıklarımı oku. Doğru karar neyse umarım o uygulanır dedim. Neresi zoruna gitti? Ne anladın okuduklarından?
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Nesli Gül (4 ay önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Sayın Yorumcu, ben burayı bir inat uğruna yıktırmaya çalışıyorsam peki bu binada oturan 9 tane mülk sahiplerinin hakları nerede? İnsanlar 2 şahsi dava uğruna evinden mi vazgeçecek! Sizin DASK’tan alınacak dediğiniz para bırakın evin hasarını depolarda çürüyen eşyalarımızın 3’te birini bile karşılamaz, sizi adil yorumlamaya davet ediyorum…
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Resmi kurumlara karşı açmış olduğun davalarda zararını karşılarsın....
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Taner (4 ay önce)
    Bu binaya ilk hasar az hasar olarak verildi. Bazı bina sakinleri dasktan para almak ve daha fazla menfaat temin etmek için ağır hasar almaya çalıştılar. Performans analizi yapıldı ve az hasar çıktı. Ayrıca mahkeme yürütme durdurma kararı bulunduğundan , sırf provakasyon amaçlı yapılan bu haberi teyit etmeden yayınlamanız hakkında yasal haklarımız saklıdır.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Dask uc kurus para veriyor yeniden yaptirma maliyeti dasktan alacagi paranin en az 5 kati. Dasktan para alacak diye neden yiktirsinlar. Yalan soylediginiz acik. Belli ki dukkanin derdine düşmüş kim ölürse ölsün benim malim kalsin kafasindasiniz. Allah bilir malatyada bile yasamiyorsunuzdur
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Dask , özel sigorta . Üstüne devletten 750bin hibe 750bin faizsiz kredi.... avantajlari daha sayayım mı ??
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Bosuna sayma dask neyse de ozel sigorta yaptiran %5 bile degil. Zaten bunlarin hepsi ayni anda verilmiyor. Hadi yikildi diyelim 750 bin kredi geri aliniyor hibe 750 olsa bile yeniden yaptirmanin maliyeti hazir kalip toki evlerinde bile en az 2 milyon. Kaldi ki insanlar o evlerde yasiyor.Yani hasarsiz evini hasarli gostermek ne madden ne manen mantikli degil. Fuzlinin alti su muhtemelen hepsi yikilacak o dukkani kiralayan zor çikar.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Nesli Gül (4 ay önce)Taner isimli kullanıcı yorumuna
    Taner Bey, buranın mülk sahiplerinden biri olarak madem buranın performans raporları vardı da neden bizlerle paylaşılmadı ya da mülk sahibi olduğumuz dairelere bu işlem yapılırken bize sorulmadı neden bilgilendirilmedik, bu belgeler nerede?
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Nesli , senin eşinin kat maliki olmadığı halde aldığı 5 sayfalık rapor bizle paylaşıldı mı ? Rapor son sayfasında performans analizi yapılması lazım notu olduğundan mı gizledin? Bina da hiç bir malik size performans analizi yapılmalı demedi mi ? Senin aldığın rapor 5 sayfa , benim aldığım bilimsel rapor 434 sayfa.. bu raporu komşuların biliyor. Ayrıca bizim haberimiz olmadan nasıl ortak karar alarak apartman demirbaşları satmaya çalışıyorsunuz? Ben, sen ve çsb mühendisleri ile birlikte daireni incelediğimizde patlak kolon dediklerin baca ve duvar çıktı ? Ayrıca dükkanda 8 sene kiracı olduğunda panoya çektirdiğin elektrik kablolarıda sanki bizim kusurumuzmuş gibi lanse ediyorsun, mahkeme ye vermiş olduğun ifadede oda belli. Gelen kiracı adaylarına da gözlerinde bırakacam ağır a çevirtecem sözlerinde mevcut. Patlak kolon olmadığı gibi neden sürekli camlar kırılıyor ?? Açtığınız idare mahkemesi davaları reddediliyor , neden gizliyorsun?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Nesli Gül (4 ay önce)Taner isimli kullanıcı yorumuna
    Taner Bey, ben oturduğum dükkanın elektrik aksamıyla ilgili sadece aydınlatmayla alakalı yaptığım tamiratlar yapan firma tarafından faturalı apartmanın kolonundan ben nasıl elektrik kablosu geçirebilirim dükkanı benim yaptığımı iddia ediyorsun peki 1. Ve 2. Katlardaki kolon içlerindeki tesisatını kim çekti yapmış olduğunuz Şahinoğlu apartmanında da aynı yapısal kusuru yapmışsınız. Onu da mı ben yaptım? Bunlar resimli belgeli avukatımızda. Demirbaşa gelince benim evimin bütün demirbaşları hala yerinde durmaktadır. Apartman sakinleri kapısını da satar penceresini de satar bu sizi hiç ilgilendirmez… İftiralarınızla yerle yeksansınız. Ben size saygı çerçevesinde cevap verdim, ama sizin ki ortada sizi bir kez daha saygıya davet ederken gerekli cevapları mahkemede alacaksınız..!
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Nesli , Demekki o bina da da parmağın var. Zaten tüm caddeyle ilgileniyorsun. Yan binayıda yıktırmaya çalışıyorsun. Bazı esnaflara tek ben kalacağım diyormuşsun. Duvar ve baca çatlağına patlak kolon diyen , elektrik kablosu da der. Maşallah mühendis olmuşsun. Provakasyon yapmaya devam et. Bunların hesabını adalete vereceksin. Bina sağlama çıkınca gelinlik sarayını açıyoruz. Sen kusur aramaya devam et , eserlerimiz ortada hepsi dükkanının karşısında.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Nesli Gül (4 ay önce)Taner isimli kullanıcı yorumuna
    Öncelikle bu cevabı sayfadaki okuyuculara cevap olarak yazıyorum sayın yorumcular bu afişi şahsım değil Şems’i belli bina sakinleri ortak karar alıp asmışlardır ve gerekli hukuki süreç bina sakinlerinin toplu vekaleti ile avukata verilip dava açılmıştır şahsım bırakın balkona afiş asmayı ben binadan korktuğun için evimin kapısına bile gitmiyorum burda konuyu geçmişe getirip şahsıma mal edip asılsız yapılan saygısızlığı kınıyorum bizler tek isteğimiz Şems’i belli apartman sakinleri olarak evimizin yeniden yapılıp bir an önce teslim edilmesidir yine burdan tüm duyarlı yorumcuları saygıyla selamlıyorum
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hikmet Erdemir (4 ay önce)
    Yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla bu haberi yapanlar hakkında kanuni işlem yaptıracağım.İşin aslını neden sormadan yayın yaparak kişisel haklarımı karalıyorsunuz.0532 2628494
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Mehmet (4 ay önce)
    Kimsenin gözünün yaşına bakmayın.. her zaman yazıyorum özelikle çarşı merkezi eski binalar ile doluydu çoğu yıkıldı ağır hasar aldı.. oralarda oturan yada dükkanı vs olan menfaatçilere bakmayın.. sağlı sollu yikin carsiyi 1 tane bina birakmayin.. 10 mt geriden 3x3 yol olacak şekilde yeniden modern bina yapın...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Metin (4 ay önce)
    Her turk asker dogor Yuruyus karari sayacaksin Say
    %58
    %42
    Yanıtla
  • malatyalı (4 ay önce)
    Bu binanın müteahhiti para ile birkaç inernet haber sitesine binasının sağlam olduğu beyan eden açıklamalar yapıyor.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bu yorumu hangi malik olarak yazıyorsun? Veya yazdırttılar sana. İsmini gizlemenden belli sahte olduğun!
    %42
    %58
    Yanıtla
  • mustafa (4 ay önce)
    dükkan sahibi boşuna uğraşmasın ora rezerv alan dahilinde hasarsız olsada yıkılacak
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Amacımız devletimizin 1 kuruşunun boş yere heba edilmemesi. rezerv alan da olsa, Haksız dasktan para alanların iade etmesi.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Battal (4 ay önce)
    Vaziyete bak yahu...Geldiğimiz hale bak..Binlerce bina bu halde..Ağır hasarlı olup az hasarlı görünen binlerce bina var..Sıvalarla kapatılmış ağır hasarlı binalar...Bunlar tabut kardeşim tabut...
    %70
    %30
    Yanıtla