SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hasarlı Binaların Yüzde 82'si Yıkıldı.. 'Çarşıda Ağır Hasarlı Bina Kalmadı'

Hasarlı Binaların Yüzde 82'si Yıkıldı.. 'Çarşıda Ağır Hasarlı Bina Kalmadı'
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Malatya'da, geçen yıl ağustos ayında yüzde 15 seviyesinde olan ağır hasarlı binaların kapladığı alandaki yıkım oranı, çalışmaların hızlanmasıyla yüzde 82'ye ulaştı.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 6 bin binanın yıkıldığı kentte 35 bin 680 bina ağır hasar aldı.

Kent merkezi ve ilçelerde yıkım kararı verilen "hayalet binalar", iş makineleriyle kontrollü yıkılıyor, yüksek katlılarda ise patlayıcı kullanılıyor.

Yıkılan ağır hasarlı binalardaki molozlar iş makineleriyle kamyonlara yüklenerek depolama alanlarına gönderiliyor.

- "Çarşı merkezinde ağır hasarlı bina hemen hemen kalmadı"

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine, Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen kentler arasında Malatya'nın da bulunduğunu söyledi.

Depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtiğini hatırlatan Yazıcı, kentte afetzedeler için kalıcı konut çalışmaları tüm hızıyla sürerken ağır hasarlı yapıların yıkımının da aynı şekilde devam ettiğini dile getirdi.

Yazıcı, kentte ağır hasarlı bina yıkımını ilerlettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Yıkımlarda şu anda yüzde 82 seviyesine geldik. Kentin tamamında yıkım hızlı şekilde devam ediyor. Ağır hasarlı binaların kapladığı alandaki yıkım oranı ağustosta yüzde 15,30 iken şu anda yüzde 82'ye ulaştı. Hatta şehir merkezi, çarşı dediğimiz bölgede yüzde 96-97'ye ulaştık. Çarşı tabir ettiğimiz bölgedeki 200 ağır hasarlı bina dava süreci devam ettiğinden yıkılamadı. Çarşı merkezinde ağır hasarlı bina hemen hemen hiç kalmadı diyebilirim. Kırsaldaki binalarımızı yıkmaya devam ediyoruz. Yeni binaların inşaatı da bir yandan sürüyor."

Şehrin merkezi konumunda yer alan Akpınar, Saray, Dabakhane, Niyazi gibi mahallerde bu oran neredeyse yüzde 100’lere yaklaşırken yıkılmayı bekleyen bazı binaların durumu ise yargıya taşındığı için süreç bekleniyor.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Mehmet Fatih (3 ay önce)
    Ağır hasarlıyi orta hasarlıya çevirmek için mahkemeye verenler olduğu gibi duruyor .Bu binalar çok tehlike arz ediyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Alaaddin (3 ay önce)
    Cengiz bey bana da beklediğimden fazla yardımcı oldu. Tebrik eder başarılarının devamını dilerim. Fakat çok ciddi sıkıntılar içinde olduğum dönemde bana kullandığı bir cümle, eskiden büyüklerimizin anlattığı bir kıssayı bire bir canlandırdı. Yorgunluktan boş bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca Cengiz beyin değerli babasını ve yakınlarını da tanıdığımı belirtmek isterim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Dedekorkut parkından Battalgazi devlet hastanesine kadar sağlı sollu tüm caddeye bakan binalar yikilmali
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Gani (3 ay önce)
    Prof.Dr.Mehmet Cengiz çolak hocamıza uzun ve sağlıklı ömürler dilerim.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • fatih (3 ay önce)
    Emlak konut projesinde İstiklal Mahallesi var İzzetiye Mahallesi var ama yıkımın çok olduğu ve bu 2 mahalle arasında kalan Ferhadiye mahallesi neden yok?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet genc (3 ay önce)fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Olumsuz tusuna basanlar derdinizide bir yazın. Adam kötü bişey mi yazmış. Evi sağlam olan azgın azınlık mısınız?
    %69
    %31
    Yanıtla