Malatya'da ishal, bulantı, kusma ve halsizlik tablolarıyla hastanelere başvuranların sayısı artmaya devam ederken, "Rota Virüsü"nün neden olduğu öne sürülen salgının nereden kaynaklandığı yolundaki tartışmalar da kafa karıştırdı.
BİR ANDA SALGINA DÖNÜŞÜNCE..
Malatya'da son günlerde hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısındaki önemli artış dikkatleri çekince, bunun nedeni olarak içmesuyuna kanalizasyon karıştığı iddiaları ortaya atılmıştı. Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Kemal Şener, hastalığın "Rota Virüsü"nden kaynaklandığına dair bulgular olduğunu, içmesuyundan kaynaklanmış olabileceğini söylerken, artan hasta sayısı üzerine Çarşamba akşamı İl Hıfzısıhha Kurulu olağanüstü toplanmıştı. Toplantının ardından Vali Yardımcısı Orhan Çiftçi tarafından yapılan açıklamada, hastalığın içmesuyundan kaynaklandığına dair bir bulgu olmadığını söylerken, İl Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel nedeni konusunda "içmesuyu olabilir de, olmayabilir de" demişti. Ancak Belediye Başkanı Cemal Akın, bu toplantının ardından yaptığı açıklamada, su numunelerinin temiz çıktığını, sorunun sudan kaynaklanmadığını, suyun düzenli klorlandığını söylemişti.
Belediye, hastalığın içmesuyundan kaynaklanmadığı yolundaki ısrarını sürdürürken, daha önce sorunun içmesuyundan kaynaklandığına ilişkin açıklamalar yapanlar, daha sonra hastalığın kaynağı konusunda belirsiz ifadeler kullandılar. İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Yaşar Bayındır ise, "Rota Virüsü"nün, içmesuyuna kanalizasyon suyu karışmış olmasından ortaya çıkmış olabileceğini ifade etmişti.
Şüphelerin içmesuyu üzerinde yoğunlaşmasına; alt geçit çalışmaları başta olmak üzere, çeşitli bölgelerde belediyece yapılan içmesuyu hat aktarmalarının yanı sıra şebeke arızalarının ardından yapılan çalışmalar sırasında içmesuyuna kanalizasyonun karışması ve sık sık yapılan su kesintilerinin de, bu olayı tetiklediği iddiaları neden olmuştu.
BİR HASTANEYE BİR GÜNDE 300'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU..
Hastalığın içmesuyundan kaynaklanmadığı, hijyene uyulmadan tüketilen gıdadan da kaynaklanmış olabileceğine ilişkin iddiaların ardından, şehir içmesuyundan alınan numunelerin Ankara Hıfzısıhha Enstitüsü'ne tahlile gönderildiği belirtilirken, hasta sayısının giderek arttığı bildirildi.
Malatya Devlet Hastanesi'ne Pazartesi gününden Çarşamba gününe kadar başvuran hasta sayısı 300 dolayında iken, sadece Perşembe günü 350 dolayında yeni vakanın daha bu hastaneye intikal ettiği öğrenildi. Beydağı Devlet Hastanesi'nde de hasta sayısında artış görüldüğü belirtiliyor.
Bu arada, hastalananlar arasında İl Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel ve İl Tarım Müdürü Ahmet Güldal'ın çocuklarının da bulunduğu haber alındı.
HASTA YOĞUNLUĞU HANGİ BÖLGELERDEN?..
İshal, bulantı, kusma, halsizlik belirtileriyle hastanelere başvuran hastaların Çöşnük, Zafer Mahallesi, Mücelli Caddesi Çevresi, Çavuşoğlu Mahallesi Çevresinde yoğunlaştığı da öğrenildi.
FOTO: iha