Malatya'da içmesuyundan kaynaklandığı öne sürülen; ishal, karın ağrısı, bulantı ve halsizlikle ortaya çıkan, Pazartesi gününden beri de salgına dönüşen hastalıkla ilgili olarak, sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının 3 bin 966'ya ulaştığı öğrenildi. Bu arada, salgından ilginç isimler de etkilendi. Öte yandan, İnönü Üniversitesi personeline içmesuyu konusunda duyuru yapıldı.
HASTA SAYISI ARTIYOR..
Malatya'da "içmesuyundan kaynaklandığı" yolunda kuvvetli deliller bulunan, Rota Virüsünün yolaçtığı öne sürülen "salgın"la ilgili olarak, sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısının giderek arttığı bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'nın yakından izlediği Malatya'daki toplu haldeki hastalanma olayı ile ilgili olarak "Acil Durum Değerlendirme Komisyonu" oluşturulduğu, bakanlığın bu birimin saptamalarını izlemekte olduğu öğrenildi.
Malatya'da hastalığın yoğun olarak ortaya çıktığı 21 Kasım Pazartesi gününden bu yana hasta sayıları şöyle belirlendi:
21 Kasım Pazartesi günü 529 hasta,
22 Kasım Salı günü 536 hasta,
23 Kasım Çarşamba günü 558 hasta,
24 Kasım Perşembe günü 735 hasta,
25 Kasım Cuma günü 983 hasta,
26 Kasım Cumartesi günü saat 16.00'ya kadar 625 hasta.
TOPLAM Hasta sayısı 3 bin 966..
Bu sayıların sağlık kuruluşlarına başvuranlar olduğu, ayrıca çok sayıda hastanın ise sağlık kuruluşuna başvurmadığı öne sürüldü.
ÜST DÜZEY HASTALAR..
Bu arada, hastalananlar arasında Belediye Başkanı Cemal Akın'ın bir yakını,Vali Yardımcıları Erdinç Filiz ve Bayram Öz, AKP Milletvekili Münir Erkal'ın eniştesi Dr.Ahmet Nisan Öztaş ile Erkal'ın kız kardeşinin de bulunduğu öğrenildi.
ÜNİVERSİTENİN DUYURUSU..
İnönü Üniversitesi'nin internet sitesinde de; tüm akademik ve idari personel ile öğrencilere yapılan duyuruda, şöyle denildi:
"Bilindiği üzere özellikle son birkaç gündür yoğun olmak üzere ilimiz hastanelerinin acil servislerine bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmalarla hastalar başvurmaktadır. Üniversitemizce yapılan incelemeler sonucunda aşağıdaki değerlendirmeler yapılmıştır.
1- Hastaların laboratuar tetkiklerinden ve şehir suyunda yapılan incelemeler sonucu şehir suyuna bir karışım olduğu ve yeterli bir klorlamanın da olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle sudaki kirlenme sorunu giderilinceye kadar şehir suyunun içme suyu olarak kullanılmaması, kullanılması durumunda kalınırsa da kaynatılarak kullanılması uygun olacaktır.
2- Üniversitemiz yerleşke alanı içerisinde şehir şebeke suyundan beslenen yerler sadece Yurtkur'a ait 3 kız öğrenci yurdudur.Benzer şikayetler yerleşkemizde sadece bu yurtlarda kalan öğrencilerde görülmüş olup diğer yerleşim birimlerinde (Hastane, lojmanlar, eğitim binaları vb.) görülmemiştir. Çünkü bunların su ihtiyacı üniversitemiz yerleşkesinde ki su kuyularından sağlanmakta, klorlama ve mor ötesi (ultra-viole) ışınlama işlemleri düzenli bir şekilde yapılmaktadır.
Üniversitemiz personeli ile öğrencilerimize duyurulur."