Büyük yıkım yaşanan 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra yeniden imar ve depreme dayanıklı binalar nedeniyle inşaat yoğunluğu yaşanan illerden Hatay'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, Ekim 2023 ile Aralık 2024 tarihleri arasında yapılan denetimlerde Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyle 48 işletme ile ilgili işlem yapıldığı bildirildi. Bunlar içerisinde hazır beton, yapı çeliği ve agrega üretimi alanında faaliyet gösteren firmaların da bulunduğu belirtilirken, Malatya'da bu tür üretim yapan firmalara denetim yapılıp yapılmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Cumhuriyet Gazetesi'nin "Uygunsuz malzeme deprem konutlarında kullanıldı mı?" başlıklı Hatay kaynaklı haberinde CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara'nın, değerlendirme ve sorularına da yer verildi.
Milletvekili Kara'nın, “Cezaya çarptırılan işletmelerin rutin bir denetim kapsamında mı yoksa gelen ihbar üzerine mi denetlendiğini öğrenmek istiyoruz Eğer rutin bir denetim yapılmayıp şikayet üzerine harekete geçiliyorsa, standartlara uygun olmayan yapı çeliği ve yeterli şartları taşımayan hazır beton çoktan inşaatlarda kullanılmış olabilir. Bu da geri dönülmez bir hata yapıldığı anlamına gelir ki bu da; deprem konutlarının sağlamlığının sorgulanmasını gündeme getirir. Bu firmaların usule ve standartlara aykırı üretim yapmaları nedeni ile cezai işlem uygulanmış ise de bu firmaların halen faaliyetlerine devam edip etmediği, faaliyetine devam ediyor ise bu firmaların standartlara uygun üretim yapıp yapmadıkları ise muallaktır. En önemlisi İse bu cezai işlemlere konu standart dışı üretim nedeni ile üretilen beton gibi girdi malzemelerinin hangi ilçelerimizde hangi etap projelerde kullanıldığı veya kullanılmadığı hususu açıklamaya muhtaçtır. Bir an önce Bakanlık tarafından açıklama yapılmalıdır.” dediği belirtildi.
Bu arada, depremde en büyük bina yıkımının yaşandığı ilk 3 il arasında bulunan Malatya'da, yıkılan binalarla ilgili yapılan incelemelerde, sağlam bina inşaası için gereken standartların çok altında beton, demir kullanımı da yıkım nedenlerinin başında gelirken, deprem sonrası yeniden yapılaşma nedeniyle çok yoğun inşaat faaliyeti bulunan Malatya'da, ilgili kurumların üretici firmalarda denetim yapıp yapmadıkları, yapıldıysa sonuçlarının ne olduğu, işlem yapılan firma olup olmadığıy sorularını gündeme taşıdı.
cumhuriyet.com.tr- malatyahaber.com