İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı’da meydan gelen patlamalarla ilgili yaptığı açıklamada, “Belediye önünde iki bombalı araç patlatıldı. 18 ölü 22 yaralı var” dedi. Bu açıklamadan 40 dakika sonra ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yeni bir açıklama geldi. Erdoğan ölü sayısının 20, aralarında durumu ağır olanlar da olmak üzere 46 kişinin yaralı olduğunu söyledi. Saat 17:00 itibariyle konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ölü sayısının 30'u aştığını açıkladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler ise kısa süre sonra ölü sayısının 40, yaralı sayısının ise 100 olduğunu açıkladı. 20.50'de ise bilançonun daha da ağırlaştığına ilişkin son rakam geldi: En son yapılan açıklamada ölü sayısının 45'e yükseldiği bildirildi.
BOMBA DÜŞTÜ İDDİASI
Atatürk Caddesi'nde işyerleri olan bazı esnaf, binalara 2 ayrı bomba düştüğünü ileri sürdü. Ölü sayısının fazla olduğunu ileri süren esnaf, ilk bombanın Belediye İş Merkezi'ne düştüğünü, merkezin altında da çok sayıda işyeri olduğunu söyledi. Diğerinin de aynı bölgedeki Atike Hanım Camii yakınlarına düştüğünü ifade eden Reyhanlılar, olay yerlerine 50-60 metre uzaklıkta olduklarını, vatandaşların sokakta gördükleri Suriyelilere saldırdıklarını anlattı Yaralıların olay bölgesinden ambulanslara alınması yaklaşık 45 dakika sürdü.
SURİYELİLERE SALDIRILDI POLİS ATEŞ AÇTI
Patlamanın şiddetiyle çevrede büyük panik yaşanırken Atatürk Caddesi’nde toplanan Türk gençler yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
SURİYE KAMPLARINA KORUMA
Suriyelilerin barındığı Hatay'ın değişik bölgelerindeki kamplar çevresinde olası saldırılara ve çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Poliste izinler kaldırılırken, panik ve Suriyeliler ile vatandaşlar arasında çıkabilecek olası gerginliklere karşı da çevre illerden güvenlik ekipleri sevk edildi.
Reyhanlı'da bir süre önce sığınmacı Suriyeliler ile vatandaşları karşı karşıya getirebilecek bazı söylentilerin yayılması nedeniyle, patlamanın ardından da provokatif olaylar meydana gelebileceği, patlamanın oluş şeklinin de gerçeğe aykırı şekilde senaryolarla yayılabileceği dikkate alınarak, bir de kriz masası oluşturuldu.
Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da patlamalarla ilgili açıklamasında bu konuya dikkat çekti, "Bir provokasyon olabilir" dedi.
YENİ PATLAMA PANİĞİ
Yerel güvenlik yetkililerinin anlatımına göre, ilçede yeni bombalı saldırıların olacağı söylentisi halkta paniğe neden oldu. Çoğu kişi araçlarına binerek aileleriyle birlikte çevre ilçe ve illerdeki akrabalarına gitmek için hareket etmeye başladı. Patlama sırasında Antakya'da bulunan Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, haberi alır almaz ilçeye hareket etti. Şanverdi, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Postane binası ile belediye binası önünde iki ayrı patlama meydana geldi" bilgisini verdi.
KBNR alarmı
Reyhanlı'daki patlamanın ardından sınır boyundaki Kimyasal Biyolojik Nükleer Radyoaktif (KBNR) alarmı da üst seviyeye çıkarltıldı. AFAD'ın Hatay, Şanlıurfa ve Kilis'te tam donanımlı KBNR ekipleri bulunuyor. Bu uzman ekipler, özellikle son bir hafta içinde bölgede hem karada hem havada radyasyon ve kimyasal zehirli gaz ölçümü çalışması yapıyordu. Suriye'den gelenlerin üzerinde de bu yönde ölçümler yapılıyordu. Patlama ile birlikte Suriye sınırındaki KBNR alarmı, daha üst seviyeye çıkartıldı. AFAD kaynakları, yapılan ölçümlerde şu anda bir radyasyon veya kimyasal gaz tespitinde bulunulmadığını dile getirdi.
Öte yandan Suriyeli mültecilerin kaldığı bütün kamplarda da, ek güvenlik önlemleri alınarak, polis ve jandarma takviyesi yapılmaya başlandı. Kamplara giriş çıkış kontrolleri de artırıldı.