SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Havalimanı Terminal İhalesinde 'ŞOK' Teklif!

0
Güncellendi - 2020-11-06 08:13:02
Havalimanı Terminal İhalesinde 'ŞOK' Teklif!
A- A+ PAYLAŞ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Malatya Havalimanı mevcut terminal binasının yetersizliği nedeniyle  düzenlenen Yeni Terminal Binası yapım İşi İhalesi,  yapıldı.

“Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Mütemmimleri Yapım İşi” başlığı ile Ankara’da yapılan ihalede 17 firma teklif verirken, bir firmanın 246 milyon TL yaklaşık maliyeti olan işin yapımı için, bugüne kadar bir ihalede görülmemiş şekilde yüzde 99,99 kırımla 32 bin 126 TL teklif vermesi büyük şaşkınlık yarattı. En yüksek teklif ise maliyet rakamının yüzde 50 üstünde olan 369 milyon TL İnkaya+İntes grubundan geldi.

Müteahhitlik sektöründen konuyla ilgili olarak görüş aldığımız bazı firma temsilcileri, % 99,99 kırımla verilen söz konusu teklifin, kazanma amaçlı olamayacağını, yasal olarak da sınır değer altındaki tekliflerin değerlendirme dışı bırakılacağını, 32 bin 126 TL’lik teklifin “ihalenin verileceği firmanın belli olduğu iddiasıyla” bir protesto teklifi olabileceği öngörüsünde bulundu.

17 firma teklif verdi

Yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli olacağı açıklanan Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası’na ait inşaatın, 800 günde tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirilmesinin hedeflendiği ihale kapsamındaki iş için 17 firma teklif verdi.

En yüksek teklifi, maliyet rakamının yaklaşık yüzde 50 üstünde olan 369 milyon  602 bin TL ile İnkaya İnşaat – İntes İnşaat ortaklığı verirken, ikinci en yüksek teklif maliyet rakamının yaklaşık yüzde 20 üstünde olan 294 milyon 900 bin TL ile Rec Uluslararası İnşaat'tan geldi.

İhalede “şok” teklif

Sınır değeri 191 milyon 407 bin TL olan ihalede en düşük teklifi ise, müteahhitlik çevrelerinde “şok” etkisi yaratan teklifi ile Mehmet Beyazit-RFLOGY ortaklığı verdi.

Mehmet Beyazit-RFLOGY ortaklığı, 246 milyon TL yaklaşık maliyeti olan işi % 99,99 tenzilat oranıyla, 32 bin 126 TL karşılığında yapacağını taahhüt etti.

Müteahhitlik sektörü çevreleri, Mehmet Beyazit-RFLOGY ortaklığının % 99,99 kırımlı teklifinin, ihalenin kime verileceğinin önceden bilindiği iddiasıyla “protesto” amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

Mehmet Beyazit-RFLOGY ortaklığına ait  şaşırtıcı tekliften sonraki en düşük teklifi, 194 milyon 347 bin TL ile Sertka Mühendislik firması verdi.

Yaklaşık maliyeti 246 milyon 20 bin 372 TL olarak açıklanan, “Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası ve Mütemmimleri Yapım İşi” için yapılan ihaleye katılan firmalar ve verdikleri teklifler şöyle:

Tekliflerin komisyonca değerlendirilmesinin ardından ihalenin kazananının açıklanacağı bildirildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

GÖRSEL: İhalesi yapılan havalimanı yeni terminal binasının maket görüntüsü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Dilimizde diken bittiiiiii paramiza yazık kkkkkk ilimize sivil bir havaalanı yapın diye ama olmadı terminal işi biter bir kaç yıl sonrada sivil bir havaalanı yaparız .
    0
    0
    Yanıtla
  • harun (3 yıl önce)
    Eleştirilecek konular olabilir ama yanlış yorum yazanlar için ; şimdiye kadar bu kaçıncı yenileme denmiş birdefa yenilendi havaaalani. . Bu yenileme değil yeni havaalanı. Bu şehre en gerekli şeylerden biri ,burda yorum yapan bazıları sanırım on yılda bir icaga biniyor bizim gibi sürekli gidip gelenler için iyi bir haber..Belki yurt dışı ozellikke Almanya uçuşları tekrar başlar ilerde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Taner (3 yıl önce)
    Ne gerek var yeni binaya, işimiz görülüyordu. Herhalde vekillerimiz kapıdan geçerken daraldılar. Hızlı trene verseniz o paraları, geleceğimizi de kurtarırsınız. 10 yılda bir yeni terminal binası savurganlıktır. Bıktık sizlerden vekiller.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    Bõlgemizde, Malatya, Diyarbajır, Adana İncirlik ve Diyarbakır gibi hava alanları NATO ve özelde ABD için çok õnemli üsler. Bu alanların bazısının sivil havacılığa açılnası için karşılıklı protokoller geçerlidir. Misal basına yansıdığı için dikkatle takip ettiğim ve heçtiğimiz yıllarda Ege'de, NATO için önemli bir hava alanı olan Afyon askeri hava alanının sivil havacılığa açılması için tartışmalı bir süreç ve sonuçla hali hazırda NATO'ya korkunç paralar õdediğimiz açıklandı.Bir çok askeri hava alanını, Malatya dahil geçici izinle kullanıyoruz... Meraklısı için mevcut genel durum ile ilgili internette oldukça detaylı bilgi edinilebilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Kaya (3 yıl önce)
    İhalenin maliyet değeri 191 buçuk milyon TL (ki bu maliyet değeri hesaplama biçimi ayrı bir tartışma konusu). Maliyet değerinden %50 FAZLA veren şirket ile % 99 EKSİK veren firma aynı düzlem içindedir. Geliş açısı yansıma açısı ile aynı dili konuşuyor. "İmdaat ülkeyi kurtarın" diyor. Biz yaptık siz yapmayın diyor. Meblağı büyük kamu ihalelerinde, firmaya özel düzenlemelerle, yüklenici müteahhit şirketler lehine "kamu ihale yasası 16 yılda tam 186 kez değiştirilerek kelaynak kuşuna döndü. Hiç uzatmadan sesimizi yükselterek "artık yeter" demeliyiz.! Tüm kamu ihaleleri derhal durdurulmalı ve artık "ulusal güvenlik" halini almış bu harç ve beton savurganlığı, çakallığı son bulmalıdır. Topu topu yapacağın bir bina arkadaş. Yüz milyon liralarla nasıl hemen organize oldunuz? Size bu alanı açan bohem hal nedir? Herkes her şeyi biliyor ama susuyor. Kamu ihaleleri ile haksız kazanç sağlayanlar beyefendi oluyor. Onlara bu kazanç yolunu açan siyasiler ise hizmet yapmış oluyorlar... İnanın hiç birinize kar kalmayacak Utanarak ikaz ediyoruz ve evet isyan ediyoruz. Lütfen az durun yav, az soluklanın ..
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    ihale bedeli vs bunlar hava civa 246 milyon yaklaşık bedel denmiş emin olun.bu iş 150 milyonada olur.350 milyonada bitirilemeyebilir.bu işin doğasında var.yaklaşık maliyeti kim hesaplamış neye göre yok birim fiyatmış vs.geçin bunlarıda civata var 1tl civata var 10tl .bu işin oluruna imza kim atarsa işte onun gözünde iş tamamdır ya da olmamıştır.özet standart yok bu işlerde.turgut özal köprüsü 40cm kot farklı yapıldı.ve kabul edildi.tüm malatyanında haberi vardı.iki ucu tam karşılamamış vaziyette fotoları çekildi.kabul edildi.32binede yapan yapar.350 milyonada yapamayabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • selami sayın (3 yıl önce)
    her zaman masa kazanır uğraşmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • ünsal (3 yıl önce)
    ihale rec rönesansın devletin adamı hastane onda toki onda külliye onda
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi uğraş (3 yıl önce)ünsal isimli kullanıcı yorumuna
    Keşke rec alsa adamlar işini en iyi şekilde yapıyor ve malatyalı hakkını verir diye düsünuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)ünsal isimli kullanıcı yorumuna
    Keşke onlar alsa hem şehrimizin adamı hem dünyanın n her yerinde büyük inşaat proje ve tecrübeleri var .
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (3 yıl önce)
    Malatya Havaalanı terminal binası için bu kaçıncı kapasite büyütme işi? Şu an kullanılan bina on yıl önce milyonlarca TL harcanarak tadilatı yapılmıştı.Şimdi yetersiz. Bir kaç yıl sonra şimdi yapılacak terminal binası da yetersiz olacak.Tekrar yeni bir ihale v.s.Bu kısır döngü birilerine sürekli kaynak aktarma için mi?Bir işi tam yapın. Maalesef ilimizde son yıllarda yapılan tüm büyük projeler sorunlu.En son, Temmuz ayında 3 yıl önce hizmete girmiş olan Karahan tüneli hizmete kapatıldı. Madem ki yeni bir terminal binası yapıyorsunuz, yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli değil 10 milyon yolcu kapasiteli yapın da en az yirmi yıl bu ihtiyaç gündeme gelmesin.Yolcuların uçağı beklediği kapılar da körüklü olsun bari.Yağmurda, soğukta insanlar uçağa kadar yürümek zorunda kalıyor.İnsanların birkaç günlüğüne araçlarını bırakabileceği kapalı otopark da olmalı.Yatırımlar, günü kurtarmak için değil, sorunları kesin olarak çözmek için yapılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (3 yıl önce)
    Tarık kardeş bu havaalanı zaten uluslararası uçuşa açık 2 adet pisti var ve büyük uçaklara uygun.Askeri üs olan illerde Kayseri,Konya,Eskişehir gibi havaalanı pisti ortak kullanılıyor.Pistin ortak kullanılmasının herhangi bir sıkıntısı yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (3 yıl önce)
    Selahattin başkanın papucunu dama atmış. 2 milyonluk işi 20 bin'e yapıyorduk. Bu adam 250 milyonluk işi 33 bin'e yaparım demiş. Helal olsun. Tabi yapabilirse.
    0
    0
    Yanıtla
  • Olcay Halikanlıoğlu (3 yıl önce)
    Güzel Malatyamın güzel insanları. Şehrimize ayrılan ödeneklerin planlı ve vizyonlu şekilde harcanması çok önemli. Daha kaç yıl oldu yeni terminal binası revize edileli? Yapılacak işler günü kurtarma gayreti içinde değilde şehrin en azından 50 yıllık durumunu karşılayabilecek mahiyette yapılmalı. Ayrıca havalimanı terminal binasına girdiğimde tavanın alçaklığı ciddi sıkıntı oluşturuyor. Yeni yapılacak havalimanında ücretsiz otopark alanının da olması gerekli ve zorunlu olmalı. Ayrıca toplu taşıma (otobüs ve trombüs vb) hattının da sürekli olacak şekilde planlanması gerekir. Şimdilik bu!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Emir Asaf (3 yıl önce)
    2. en düşük teklifi veren Sertka Mühendislik daha önce yapılan ek bina inşaatının yapımını da üstlenmiş, belki de denildiği gibidir, yine aynı firmaya verilecek diye protesto edilmiş olabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ufuk (3 yıl önce)
    Kamu İhale Kanunu denen bir şey var. Yaklaşık Maliyet ve sınır değer hesaplamasına göre kazanan firmaya verilir. En düşük teklife verilecek diye bir kaide yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın (3 yıl önce)
    Malatyaya gelen giden Uçaklar belli. Günde 10 Uçak gitse ve gelse her uçaktada 150 kişi olsa. Günlük 1500 gidiş ve 1500 geliş 3000 günlük carpı 365 eder taş patlasa 1 milyon eder. 100 sene geçsede malatya bunun üstüne çıkamaz. Ankara ödüyor nasıl olsa at bir köşeye boşta dursa olur. Buna para verileçeğine hızlı tren projesi 100 kat daha güzel uçağa ne gerek istanbul merkeze 3 sahatte gidilirse. Uçak bundan hızlı değil. 30 dakika önçe Limanda ol, 20 dakika uçak kalkana kadar, 30 dakikada in bavul al 30 dakikada merkeze gitmek bir buçuk Sahat en azında boş zaman 1 sahat 10 dakika havada eder toplamda 3 sahat. Malatyada gözünü kapat istanbulda aç. Sanırım 120 Lira olur. Hem uçuz hem hızlı ve bavulunu tartanda yoktur. Ama aklı kim kayıp ettiki malatyada bulunsun. Biz ançak boşa harçar 80 milyonun vebalini alırız. Bu arada beyler deresine bir köprü daha düşünülüyor hemde eski tiren köprüsü yanına. Akçadağ kavşağına yapıpta merkeze ve Elazığa başka ulaşım sağlamak ahmaklık olur, herkes yamuk köprüden geçmel... El beöerisi yok köprü yamuk akıl yok eski yol baraj doldumu su altında kalıyor akıl yok yeni keşifler ve yollar açılsın. Bir bebek arabasına yer olmayan Kaldırım ortasına dikilen ağaçlar kadar ahmak. sağda çimen var solda geniş yol var ortada daraçık kaldırım ağaçı kaldırıma diken oldukça ilerleme olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (3 yıl önce)
    Askeri hava alanından birkere ayrılmalı, pist sayınız en az iki olmalı, mevki olarak şartlara enuygun yer keşfedilmeli , hazır olanı tadilat değil sahici gerçek sivil ,uluslararası bağlantılı olmalı gerisi günü birlik israftan öteye gitmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Uçakçı (3 yıl önce)Tarık isimli kullanıcı yorumuna
    Bir bitmediniz arkadaş. Malatya, Malatya olup daha mevcut havalimanını kullanamıyor milyonlarca liraya yeni meydan istiyor. Havalimanı istatistikleri ortada nüfusu bizden az olan Elazığ'ın yolcusu daha fazla ki o adamların meydanı sivildi o da askeri oluyor. Rize'ye sivil meydan yapılıyordu ona da askeri kısım ekleniyor. Yeter şu asker düşmanlığınız!
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi uğraş (3 yıl önce)
    Bence rec yani rönesans almalı o adamlar yanlış yapmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Onlar alacak olsaydı ihale yapılmazdı üstadım :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Haklısın!! Bence üstüne bide havaalanını onlara versinler. Nasılsa adamlar yanlış yapmaz. 100 milyon fark az, bi 50 100 daha üstüne koysalardı iyiydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Remzi uğraş (3 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Çaldıktan çırptıktan sonra 200 de Elsie yazarlar is yarıda kalır muteahit kaçar vs vs bunları dūsūnmek gerek bence erman ilicak adam neden derseniz yaptigi fan lisesine bir bakin hayır isi zaten Istanbulda 2 tane pandemi hastanesi yapildi Adam iyi diye ihalesiz Aldı ve bir tanesini hibe etti Allah razı olsun bir malatyalı hemserimiz diye dusunuyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (3 yıl önce)Remzi uğraş isimli kullanıcı yorumuna
    Kesinlikle Üstat Rönesans Olmalı. Adamlar İçin Bu Proje Çıtır Çerez. Yurt dışında özelliklede rusyada ne dev projeler yapıyorlar. Malatyalı olmalarıda ayrı bir artı...???
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın (3 yıl önce)
    Ne Protestosu be kardeşim 320 milyon yazmak isteyen biri muhtemelen yanılmış. Rakamlar yükseldikçe yanılmalar gayet normal. Fakat böyle birşey çok elden geçmeliydi. Bukadar büyük İhale bölünmüş olsa daha iyi olurdu. 3milyona bölüp 100 şirket veya 30 milyonda 10 şirket. Yerel şirketlere önçelik vs. bir şirket alıp ihaleyi kim bilir kaç zavallıya sataçaklar. En az 5 Araçı havadan para kazanaçak. Bir kaç zavallı beleşe iş yapaçak, birçok kişide para bile alamayaçak. Hani İstanbul havalimanında bile olduysa, malatyanın dumanını çıkarır Ankara İstanbul veya küresel kurtlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (3 yıl önce)
    Harcanan paralara yazık. Bundan önce kaç lira harcandı, kaç yıl geçti. Bu ülkenin sahipleri yazık bu işlerde herkesin vebali var. Bu kadar plansızlık. Bu kadar vurdumduymazlık. Bu kadar böbürlenme, Bu kadar kendini beğenmişlik. Bu kadar doğruyu sadece ben bilirimcilik. . . . . Hesap gününü unutuyorsunuz. Bilimin olmadığı yerde bunların olması normaldir değil mi. Yanlışlar karşısında susmanın elbette bedeli ödenir. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    İhaleyi alacak müteahhit önceden belli olduğu için protesto amaçlı böyle bir teklif verilmiş ise vay halimize. Halay çeken beylerderesi viyadüğünden sonra, nasıl bir havalimanı hizmet binası olur göreceğiz.
    0
    0
    Yanıtla