SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Havalimanının Bulunduğu 'Erhaç' Ne Anlama Geliyor?

Havalimanının Bulunduğu 'Erhaç' Ne Anlama Geliyor?
A- A+ PAYLAŞ

Araştırmacı-yazar Fikri Demirtaş, Akçadağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan, sivil uçuşlarda ‘Malatya Havalimanı’ adıyla kullanılan havaalanına da adını veren, Erhaç düzlüğünün adının nereden geldiğine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Araştırmacı-yazarlar Süleyman Demir, Nezir Kızılkaya ve Adnan Işık’ın arşivinden alınan harita ve fotoğraflarla desteklenen yazı, 1941 yılında yapılan askeri havalimanının adının bu düzlükten aldığını belirtiyor.

Yazıda şu değerlendirmeler yapılıyor:

“Malatya merkez ilçesi Akçadağ, ova ve dağlık bir konumda kurulmuştur.   Başlıca düzlükler Erhaç Düzü,  Arga Düzü ve Ören Düzü adıyla anılır. 

"... Erhaç Düzü, Akçadağ ilçesinin Kuzeydoğusunda, Sultansuyu Çayı ile dağlık alanın arasındaki hafif meyilli ve düzlük alanlardan oluşan coğrafi bir bölgedir. Geniş anlamıyla Ilıcak, Yeniköy, Kırkpınar, Şeyhler, Aksaray, Bahri, Yağmurlu, Eğin, Mihmanlı, Esenli ve Örükçü köylerini içerisine alan bir arazidir. Dar anlamıyla ise bugün Malatya havaalanının bulunduğu alanı ifade etmekte; “Erhaç Havaalanı” olarak adlandırılmaktadır.

Yöre, tarihi olarak hayvancılığa uygun konumuyla Anadolu’ya yapılan ilk Türk göçleri ve saklanmaya elverişli konumu dolayısıyla da Moğol zulmünden kaçan Türkmenlere bir sığınak olmuştur. Böylece Anadolu’da ilk Türkleşen bölgelerden olmuştur. Türkiye Selçuklu ve Danişmendli Beylikleri arasında sık sık el değiştiren yöre, Dulkadıroğulları hâkimiyetine girmiş, 1516’da Osmanlı hâkimiyetine girinceye kadar Dulkadıroğulları hâkimiyetinde kalmıştır.

1560 tarihli Kanuni dönemi tapu tahrir defterlerinde Erhaç Düzü çevresindeki köyler Dulkadıroğullarının ana kollarından olan “Mihmadlu Yörüklerinin” kışlağı olarak kullanılmış ve Osmanlı Devleti buradaki Yörüklerden kışlak vergisi almıştır. 

1941 yılında yapılan askeri havalimanının adı Akçadağ Erhaç Düzüne yapıldığından adını buradan almıştır.

Türkiye'nin ilk hava meydanlarından biri olan kent merkezine 30 km. mesafedeki Malatya Havalimanı (Erhaç askeri havaalanı ), 1941 yılında Malatya denilen şimdiki Battalgazi'de hizmete başlamış olmakla birlikte 1964'ten bu yana mevcut yerinde faaliyetine devam ediyor. 

Sivil ve askeri olan havalimanından haftanın her günü tarifeli seferler düzenleniyor. Türk Hava Yollarının yanı sıra özel havayolu şirketlerinin İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir'den Malatya'ya seferleri ve havaalanından kent merkezine organize ettikleri servisleri bulunmaktadır. 

2007 yılından itibaren ise uluslararası uçuşlara da açık durumda. Havalimanı sivil ve askeri amaçlı olup, yararlanma ve kullanma hakkı Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndadır.

 O günden beri aynı isimle kullanılmaya devam eden Malatya Erhaç Havalimanı’nın ismi askeri havaalanı olarak kullanılmaya devam edilmekte. 

Aynı yerde bulunan Sivil Havalimanının adı Malatya Havalimanı olarak kullanılmaktadır.

Türk Hava Kuvvetleri 7. Ana Jet Üs Komutanlığı Erhaç’tadır ve Malatya Havalimanı askeri uçuşlar için de kullanılmaktadır. Malatya Havalimanı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen Yeşil Havaalanı (Green Airport) belgesine de sahiptir.

Erhaç / arxaç sözcük anlamı nedir?

Malatya Erhaç Havalimanı ismi ile ilgili basında yer alan bilgilere göre "1941 yılındaki inşaat sırasında bölgede görev yapan Fransız kadın mühendisin soyadı havalimanına verilmiştir. " Bu iddia şehir efsanesinden ibarettir. Hıristiyanlığın sembolü olan 'Haç' işareti ile ilgisi yoktur.

Arxac – Azerbaycan Türkçesinde   

Sürü ve büyük baş hayvanların yatağı; açık havada istirahat ettiği yer.

 -   Azerbaycan'da bir dağ adı.

Erhaç: Malatya'da Askeri havaalanının adı, 

Arhaç: Malatya Hekimhan Basak köyünde 'arhaç 'küçükbaş hayvanların dinlendiği dulda bir yer.

- Iğdır ilimizde eski adı Arhaç olan köy, şimdiki adı Erhacı köyü

Malatya'da havaalanı kurulan yerler

1- Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) Ziraat okulu bitişiğinde uçaksavar bataryası atış sahası

2- Malatya Merkez Karakavak Mahallesi 2.Ordu lojmanı alanında kara havacı havaalanı 1940'lı yıllarda Almanlarla işbirliği ile uçak fabrikası hangarları, binaları ve hazırlığı başlar. 

2. Dünya savaşı yüzünden iptal edilir.

3- Akçadağ Erhaç düzlüğüne yapılan Erhaç Havaalanı”

Yazının tamamı ve fotoğraflara şu linkten erişebilirsiniz: 

https://fikridemirtas44.blogspot.com/2021/09/malatya-erhac-askeri-hava-ussu.html

Fikri DEMİRTAŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Fikri Demirtaş (1 ay önce)
    Malatya Erhaç Askeri Hava Üssü/Havalimanı isminin kökenini araştırdığım "Malatya'nın Unutulan Geçmişi" başlıklı yazımın Malatya Haber'de yayınlanması benim için büyük bir mutluluk oldu. Özellikle, yazımda Erhaç isminin bölgedeki coğrafi özelliklerle ilişkilendirilmesi hakkındaki görüşlerimin okurlar tarafından ilgi görmesi beni çok memnun etti. Malatya Haber gibi köklü bir yerel medyada yer almanın benim için büyük bir onur olduğunu belirtmek isterim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhaçlı (1 ay önce)
    Gayet güzel ve bilgi dolu bir yazı. Şunu da belirtelim bölgedeki köylerin soy ve şecerelere bakarsak aynen doğru sonuca ulaşırız. Mesela bölge köylerin soyu Erzurum, Erzincan, Kars üzerinden gelip yerleşen göçebe Türk Azeri, aslında Hazeri denilen Hazar kıyısında yaşayanlar olduğu bilinir, söylenir. Dedelerimizin anlattıklarına göre mesela Eğin Köyü halkı Erzincan Eğin, şimdiki adı Kemaliye tarafından gelmiştir. Köyün bile adı aynı verilmiştir. Göç gelinen Eğin adı.Tabi Kemaliyede Erzumun ilçeleri Kars yörelerinden gelmişler.Türkçemizin konuşması da aynı benzer ağızdır. Karslı Erzurumlu ile Akçadağlının konuşması arasında pek fark bulamazsınız. Eğin, Mihmanlı, Esenli, Örüşkü, Ilıcak... bu köyler hepsi bu şekilde göç gelen Türk soylarıdır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Osmn (1 ay önce)
    Konuyla ilgili bir yazı okumuştum havaalanında çalışan fransız bayan mühendisin soyadı erhaç diyordu!!!
    %34
    %66
    Yanıtla
  • batu (1 ay önce)
    Güzel bir yazı olmuş bilgilendim emeğinize sağlık.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 ay önce)
    İvedilikle "Akçadağ Hava Limanı" olarak değiştirilmesi tek arzumuzdur.
    %8
    %92
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 ay önce)
    Erhaç Havalimanı ismi sayın Fikri Demirtaş hocamızın da belirttiği gibi bir Fransız meteoroloji mühendisinin ismidir, O mühendis görevini çok iyi yapan mühendisdir. Havalimanının yapılacağı bölge için çok yer araştırıyor ve en uygun bölge olarak şuan ki mevcut havalimanının olduğu yeri seçiyor ve ne kadar doğru bir karar verdiğini, oranın mevcut iklimi rakımı, rüzgar ( yan ), vb durumları itibariyle çok mükemmel bir seçim, özellikle kışın pek çok havalimanında uçuşlar hava şartları nedeniyle iptal olurken burada bu oran ( buradan kaynaklı ) çok düşüktür. Yani ismin haç ile ilgisi yoktur bunu böyle bilelim. Hocamıza teşekkür ederiz.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • valla rüzgar açısından çokda iyi seçilmemiş.Pistin iniş kalkış sırasında ucaklar genelde en tehlikeli olan yan rüzgar almakta.Allahdan malatya aşırı rüzgar olmuyor olsa çok büyük sıkıntı
    %34
    %66
    Yanıtla