SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Hayvan Yetiştiricileri Sürüleriyle Yayladan Dönüşe Başladı

Hayvan Yetiştiricileri Sürüleriyle Yayladan Dönüşe Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da hayvancılıkla geçimlerini sağlayan yetiştiricilerin havaların soğumasıyla birlikte yayladan dönüşleri devam ediyor.

İlkbahar ayında hayvanları ile birlikte yaylalara göç eden hayvan yetiştiricileri, havaların soğuması üzerine geri dönmeye başladı. Hayvancılıkla uğraşan Hüseyin Taş, “Yaylaya giderken ve dönerken zorluk çekiyoruz. Yayladan yeni geliyoruz. Suyumuz yok, yerleşim yerimiz mera olduğu için çadır alıyoruz. Kışın çok mağdur oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Taş, çoban bulamadıklarını da ifade ederek, “Bulsak da randıman alamıyoruz. İlgilenmiyor, hayvanlarımız ölüyor. 8-10 bin lira maaş isteyen var, sigorta istiyorlar. Bizim bütçemiz ne, biz kazanamıyoruz ki 8-10 bin lira maaş verip, sigorta yapalım” diye konuştu.

Üretici Hüseyin Çubuk ise “Yaylada 5,5 ay kaldık. Yol sıkıntısı var. Giderler çok fazla” dedi.

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da, “Yayla dönüşü devam ediyor. Kış geliyor, havalar soğudu. Gidiş ve gelişlerde ulaşımda sıkıntı olabiliyor” dedi.

Akın, hayvan üreticilerin yaylaya gidiş ve dönüşlerde birçok sıkıntı yaşadıklarını kaydederek, “Çobanlık ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği zor bir iş. Bu noktada da birçok sıkıntıları oluyor. Bunları gerekli yerlere iletip çözmeye çalışıyoruz. Bazen de çözemediğimiz oluyor. Yetiştiricilerin en büyük sıkıntılarından birisi yaylaya çıktıktan sonra hem kendi hem de hayvanlarıyla ilgili ihtiyaçlarda büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Bunlarla ilgili projelerimiz var. 5-6 milyonluk yatırım yapıldı. Sulaklarla ilgili, sondaj ve güneş enerjisi panelleriyle ilgili çalışmalar oldu ama bunlar yeterli değil. Üreticileri daha fazla desteklememiz lazım. Bu insanların yayladaki temel ihtiyaçlarını karşılamalıyız. Zor bir iş yapıyorlar, bundan dolayı da desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız