SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hedef TMO'nun Üreticiden Kayısı Almasının Engellenmesi!"

0
Güncellendi - 2020-07-22 21:39:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın, bir süre önce Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün tahmini yaş ve kuru kayısı rekoltesini açıklanmasından sonra, rekolte rakamını yanlışlamaya yönelik ortaya atılan iddiaların, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üreticiden kayısı alımını engelleme amacı taşıdığını ileri sürerek “Üreticimiz, sektörü bilgi kirliliği ile yönlendirmeye çalışanları değil, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü dikkate almalıdır” dedi.

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve kayısı üretimi, ticareti ve ihracatı alanındaki çok sayıda kurum ve kişinin ortak çalışması sonucunda tespit edilen tahmini yaş kayısı rekoltesi 381 bin 737 ton, tahmini kuru kayısı rekoltesi ise 85 bin 275 ton olarak açıklanmıştı.

“Rekolte Tahmin Belgesi’nde imzası bulunan bazı kurumlar, içerde farklı dışarda farklı tutum takınıyor”

Yaş ve kuru kayısı rekolte rakamlarının Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanmasından sonra, rekolte tahmini için yürütülen çalışmalarda yer alan ve ‘Rekolte Tahmin Tablosu’ başlıklı sonuç belgesine imza atan bazı kurumlar, rekoltenin açıklanan rakamlardan çok daha düşük olduğu iddiasını dillendirmişti.

Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, 30 yıldan bu yana yaş ve kuru kayısı rekolte tahmini yaptığını ve bu rekolte tahminlerinin sapmalarının en fazla + - % 5 olduğunu belirterek, rekolte büyüklüklerini eleştiren bazı kurumların, rekolte tespit komisyonunda bulunduğunu ve ‘Rekolte Tahmin Belgesi’ne imza koyduğunu hatırlattı.

Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın, Malatya şehir ekonomisinin en önemli unsuru olan yaş ve kuru kayısı sektöründe açıklanan rekolte tahminleri konusunda, bazı kurumların “içerde ve dışarda” olmak üzere iki farklı tavır takındığını belirterek, “Bazı kurum ve kişiler, içerde, Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülen rekolte tespit çalışmaları sonucunda hazırlanan ‘Rekolte Tahmin Tablosu’na imza atıyorlar, dışarıda ise, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün rekolte açıklamasını eleştiriyorlar. Bu, davranış çok yanlış bir tutumdur. Bu davranış, Malatya kayısı üreticisini, bazı kurum ve kişilerin çıkarlarına alet etmektir” dedi.

“Hedef TMO’nun üreticiden kayısı alımının engellenmesidir”

Malatya Tarım Platformu Başkanı  İhsan Akın, rekolte tahminleri aleyhinde konuşan ve adeta Malatya’da bu yıl kayısı olmadığını iddia edenlerin spekülatif amaç taşıdığını, bu amacın arka planında ise bu yıl ilk defa Malatyalı üreticiden kayısı almayı planlayan TMO’nun alım operasyonunu engelleme mücadelesinin olduğunu vurguladı.

İhsan Akın, “TMO’nun kayısı alım operasyonu Malatyalı kayısı üreticisi için büyük bir şans olacaktır. Yıllarca birkaç ihracatçının tekelinde oluşan kayısı fiyatlaması TMO sayesinde, üretici lehine dönecektir. Ancak, bunu istemeyen ve yıllardır üretici aleyhine kurulan sistemin devamından çıkar sağlayan, bu sistemden nemalananlar rekolte tahmini açıklamasını eleştiriyor. Oysa, bu kurum ve kişiler, Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte çalıştı ve resmi rekolte belgesine imza attılar. İçerde farklı, dışarda farklı konuşuyorlar; üreticiyi bazı kurum ve kişilerin çıkarı uğruna yanlış yönlendiriyorlar” ifadelerini kullandı.

“Rekolte tahmini sadece Tarım İl Müdürlüğü’ne ait değildir”

İhsan Akın, 381 bin 737 ton yaş, 85 bin 275 ton kuru kayısı rekoltesi tespitinin sadece Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait olmadığını vurgulayarak, “Rekolte Tahmin Belgesi’nin altında imzası olan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Kayısı Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Odaları adına toplantıya katılması gereken ancak toplantıya katılmamakla birlikte Rekolte Tahmin Tablosu’na muhalefet şerhi de düşmeyen Akçadağ Ziraat Odası da bu rekolte tahmin ve tespitinin aktörleridir. Bu aktörlerin bir bölümünün rekolte belgesine imza attıktan sonra, kamuoyunda popülist ve dar çevrelerin çıkarlarını koruyucu açıklamalar yapmaları imzalarını, dolayısıyla kendilerini inkar anlamına gelmektedir ki; bu durum kabul edilemez, bir davranıştır” şeklinde konuştu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Burhan Demir (4 yıl önce)
    Bütün oda başkanları bakanlar geldiği zaman Malatya’yı gezerken peşinden ayrılmıyorlar akşama kadar yemek yiyip keyf çatıyorlarlar ama bi yandan bakıyorsun koltuk sevdası gözlerini boyamış İçeride toplantılarda farklı konuşup imza atıp sonra yalpalıyorlar, net olun üreticinin yanında olun, birileri için klavye erkekliği yapmak insanı bir duruş değildir açık ve net olun doğru tektir,hem kayısım var hem yetiştirici biri olarak kim Malatya için gönül vermişse biz onunla oluruz,ben burda İhsan başkanı tek görüyorum Sayın başkan Allah işini rast getirsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir (4 yıl önce)
    Arkadaşlar herşey Malatya’nın sıkıntısı herşey Malatya’mız için şu milleti eleştirmeyi bırakın tarım Platformu başkanı işi rast gelsin en azından bazı şeyleri dile getiriyor sorunları paylaşıyor Bunlar gerçek olan şeyler ben destekliyorum başkanı ağzına sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • Tamirci (4 yıl önce)
    Kaysibirlik de zamaninda kaysı alımı yaptı. Eş dost tanıdık akraba kim varsa malını yüksek fiyattan alıp, ihracat yapamadığı için daha ucuza bu bahsettiğiniz birkaç büyük esnafa sattı. Kâr büyük, rant sınırsız.Kendi çıkarı varken kimse köylünün ekmeğini düşünmez. Yalandan çıkıp da ahkâm kesmeyin...
    0
    0
    Yanıtla
  • Haktan (4 yıl önce)
    kayısıcılar olarak sorunlarımız bitmek bilmiyor. Keşke hayvancılıkla uğraşanlar kadar şanslı olsaydık böyle bir başkanımız olsaydı ama böyle koparan bi adam umarım bir gün hakettiği yerde olurda en azından sorun ve sıkıntılarımızda yalnız kalmayız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Eray (4 yıl önce)
    İhsan bey gerçekten doğru söylemiş kayısıcılar olarak yıllardır aynı sorunları yaşıyoruz ve bir allahın kulu çıkıp böyle mert bi şekilde doğruları konusmamıştı.böyle adamlara malatyamızın çok ihtiyacı var Allah her daim işini rast getirsin ihsan baskan keşke herkes korkmadan böyle doğruları heryerde konuşabilse
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir can (4 yıl önce)
    TMO alım yaptıda üreticimi engel oluyor. piyasada kaysı az yada çok alım yapacaksa yapsın önünde kim engel ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (4 yıl önce)
    TMO alım yaparsa tabi ihracatçının işine gelmeyeceği besbelli, milletin kayısısı değerlenecek inşallah, bu konu onun için çok konuşuldu
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya'lı (4 yıl önce)Muharrem isimli kullanıcı yorumuna
    TMO kuru kayısı aldı da önüne duran mı var? üretici mi engelledi? ihracatçı mı engelledi? alırsa evine mi götürecek. iç piyasaya mı sürecek? ihracat mı yapacak? keçilere yem mi yapacak? aklı, bilgisi olan değil, ağzı olan konuşuyor.
    0
    0
    Yanıtla