SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Hedefimiz Yerli ve Milli Cep Telefonu Üretmek"

0
Güncellendi - 2019-03-15 03:36:09
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark'ta faaliyet gösteren iki girişimci, çöpe atılan kırık cep telefonu ekranlarının sağlam kalan katmanlarını birleştirerek yeni ekranlar üretiyor ve ekonomiye kazandırıyor.

Yurt dışında cep telefonu ekranı tamiratı ve üretimi konusunda faaliyet gösteren Yavuz ve Muhammed Emin Öncü, Türkiye'ye dönerek bu alanda çalışmaya başladı.

Yaklaşık 2 yıl önce kırık cep telefonu ekranlarının geri dönüşümünü sağlamaya yönelik hazırladıkları Ar-Ge projesi, Malatya Teknopark tarafından uygun görülerek yer tahsis edilen Yavuz ve Muhammed Emin Öncü, burada kurdukları atölyede çalışmalarını yürütüyor.

Çin'den getirdikleri makineleri kullanmak için Çinli ustalardan eğitim alan girişimciler, piyasadan topladıkları kırık telefon ekranlarını katmanlara ayırarak işe yarayan kısımlarını farklı bir ekrana monte edip çeşitli aşamalardan geçirdikten sonra geri dönüşümünü sağladı.

Piyasada yaklaşık bin liraya satın alınabilen akıllı telefon ekranını sağlam katmanları birleştirerek 300 liraya mal eden girişimciler, hem geri dönüşüme hem de ekonomiye katkıda bulunuyor.

Üç boyutlu yazıcılarla ekran kasaları ve bazı plastik aksamları da imkanlarıyla üretmeyi başaran girişimciler, yerli imkanlarla cep telefonu ekranı üretmeyi hedefliyor.

Firma sahiplerinden Yavuz Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ten bu yana cep telefonu sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bu alanda yurt dışında çalıştığını ve ardından Türkiye'ye döndüğünü dile getiren Öncü, cep telefonu ekranlarının geri dönüşümüyle ilgili Malatya Teknopark'ta kurdukları atölyenin benzerlerinin yurt dışında da olduğunu ifade etti.

Atölyelerinde kırık cep telefonu ekranlarını yenilediklerini belirten Öncü, "Kırık cep telefonu ekranlarını geri dönüşüme kazandırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışıyoruz. Ayrıca üç boyutlu yazıcılarla şu an ekran kasaları ve bazı plastik aksamlarını kendi imkanlarımızla üretmeyi başardık. Hedefimiz, cep telefonu ekranının bütün parçalarını yerli ve milli olarak kendimiz yapmak. İleriye dönük hedefimiz de yerli ve milli bir cep telefonu üretmek." dedi.

- "Aşama aşama ilerlemeyi düşünüyoruz"

Girişimci Muhammed Emin Öncü de yaklaşık 2 yıldır İnönü Üniversitesi Malatya Teknopark'ta cep telefonu ekranlarının geri dönüşümü üzerine çalışmalar yürüttüklerini ve bu alanda önemli ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Amaçlarının, yerli cep telefonu ekranı üretmek olduğunu dile getiren Öncü, çalışmalara kırık ekranları yenileyerek başladıklarını, bu kapsamda Çinlilerden eğitim alarak ekran kasaları ve bazı plastik aksamları da üretmeyi başardıklarını kaydetti.

Öncü, bu alanda kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Teknopark'ta öncelikle kırık ekranları yenileyerek işe başladık. Daha sonra üniversiteden hocalarımızın da desteğini alarak ekranla ilgili küçük aparatlar üretmeye başladık. Şu an hızla ilerliyoruz. Sonuç olarak ekranın 3-4 aksamını üretiyoruz. Ekranda, LCD'nin üzerinde birkaç katman vardır. Paramparça olsa da bu katmanları, eğer LCD zarar görmemişse yenileyebiliyoruz. Bundan sonraki süreçte aşama aşama ilerlemeyi düşünüyoruz. En son aşama olarak da komple bir ekranı Malatya Teknokent olarak üretip piyasaya sunmak istiyoruz."

Türkiye'de yerli imkanlarla ekran üretimi yapılmadığını belirten Öncü, "Biz bunu başarıp, yurt dışı piyasasına sunmayı hedefliyoruz." dedi.

- Ürün nasıl elde ediliyor

Muhammed Emin Öncü, belirli noktalardan toplanan kırık ekranların önce sınıflandırıldığını, ardından çerçevesini ekrandan söküldüğünü vurgulayarak, hasarlı ve sağlam katmanları da çeşitli cihazların yardımıyla birbirinden ayırdıklarını söyledi.

LCD üstünde kalan filmi ise makine yardımıyla aldıklarını aktaran Öncü, şunları kaydetti:

"Film ayrıldıktan sonra LCD ortaya çıkıyor. Üzerindeki lekeler ve yapışkanları da temizliyoruz. Temizlenen LCD'lerin üzerine hava filtreli bir odada yeniden film ekliyoruz. Filmin üzerine OCA adı verilen özel yapışkan bant yapıştırılıyor. Bu aşamadan sonra LCD ekranı 'kabarcık önleyici kazana' yerleştiriliyor. Ekran parlaklığının artırılması için LCD ile filmin birleştiği noktaya gümüş suyu sürülüyor. Gümüş suyu sürülmüş LCD'lerin üstüne cam basma makinesiyle üst cam basılıyor. Tekrardan oluşabilecek kabarcıklara karşı ekranlar yine kabarcık önleyici kazana yerleştiriliyor. Ekranın telefona yerleşebilmesi için makine yardımıyla çerçevesi takılıyor."

Öncü, Türkiye'de genelde kırık cep telefonu ekranlarının çöpe atıldığını anımsatarak, geliştirdikleri yöntemle çöpe atılan ekranlardan geri dönüşüm sağlayarak piyasada yaklaşık bin liraya alınan ekranı 300 liraya mal edebildiklerini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Yavuz oncu (5 yıl önce)
    Hemserilerim ve meslektaslarim hepinizi saygiyla selamliyorum. Yorumlariniz icin tesekkur ederim. Oncelikle bilmeniz gereken bu sistemi çinden turkiyeye tasidim sebebinide soyleyeyim turklere vize vermedikleri icin ozamanlar dediginiz gibi montaj yapiyorduk fakat universiteli hocalarimizin destegiyle bazi aksam ve parcalari kendimiz uretmeye basladik. En basit kamerayi taktigimiz pilastik koruma parcasini kendimiz uretiyoruz. Benim piyasam yurt ici degil iskocyada kirik ekranlari toplar ve burda satiyorum yani sizin islerinizi etkilemiyor benim piyasam ayri. Bir yerden baslamak gerekiyordu bizde basladik bazi engeller ve pruzler var ticaret bakan yardimcisi Riza tuna beylede konustuk bu pruzleri kaldirabilirsek aranizdaki bazi yetenekli arkadaslarida yanimizda gormek el ve bilgilerinden faydalanmak isteriz insallah. Hepiniz allaha emanet olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    İnsan biraz utanır,okur,anlar öyle yorun yapar.adamlar artık kullanılamayacak kadar zarar görmüş ekran katmanlarından yeniden ekran üretmeye başladık diyor,buradaki çok bilmişler bu tamiri biz de yapıyoruz diyor,Onlar biz yeniden üreterek ekonomiye katma değer katıyoruz diyor bizimki halen bu basit bir tamir diye algılıyor.Burada yorum yapıp dudak bükenlerin büyük bir kısmı piyasada ki klasik telefon tamircileri.Bu durum Telefoncunun tabiki işine gelmez.Yeni bir ekran yaklaşık 1000 tl civarında çıkar tak.Al bin tl.oysa bu arkadaşlar,bu telefoncunun çöpe attığı o camları yeniden işleyip 300 tl ye mal ediyorlar.Olayın aslı bu.Şimdi gelelim yeni teknolojilere, bir yerden başlanması gerekiyor bu arkadaşlarda zaten başlamış ve hedeflerini ortaya koymuşlar.Bizim her işimiz böyle.Önce herhangi bir konuda hiç bir girişim yok denir,birşeyler yapmaya çalışanlarada böyle çamur atarlar.Kardeşlerimizi bu önemli girişimlerinden dolayı kutlar başarılarının devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • mete kara (5 yıl önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    diyoruzki sayın hasancım aynı işlemi yapıyoruz 100 tl ye ve çoktandır bu işi yapıyoruz bu bu kadar abartılacak bir haber değil..şimdi anladınmı
    0
    0
    Yanıtla
  • berk (5 yıl önce)
    ayıptır ya bu kadar saçma basit işleri sanki teknolojik devrim yapılmış gibi haber yapıyorlar. 13 15 yaşında çocukların yaptığı basit işler her tamirci yapıyor böyle bir haber teknokentin acizliğini gösteriyor oturunda 40 yıl önce üretilen basit mono likit kristal ekran üretin bari . dünya yok olsa sadece biz kalsak herşeyi bilmemize rağmen bir lcd ekran yapmamız biz transistör yapmamız 500 sene sürer. bilimin teknolojinin temeli kimya fizik tir kimyanın k sinden fiziğin f sinden haberimiz yok okullarda kimya fizik dersi tamamen matematiğe dönüşmüş bu durumda anca montaj ülkesi olarak kalırız
    0
    0
    Yanıtla
  • doğru teşhis bravo..şu haber acizliğimizin geldiği son nokta
    0
    0
    Yanıtla
  • Tumer (5 yıl önce)
    Yerli milli telefon üretmek bu kadar kolay mı?Kürsü üzerinde oturarak mı üretilecek yerli telefonumuz.Amerika ve avrupa'da ilkokul seviyesine indi artık donanımlardan teknolojik aletler üretmek,bir nevi puzzle gibi uğraş verdikleri dersleri var.Çin'de ise işçiler bunu saatliği 50 cente yapıyorlar.Üniversite bünyesindeki bir kurum için,şu olayın haber yapılması çok saçma.En az kayısıdan yapılan piyano kadar gülünç,haber niteliği taşıması daha da saçma.
    0
    0
    Yanıtla
  • turabi (5 yıl önce)
    ya kardeşim bu yapılanın bir numarası yok ki telefonunuzun üst camı kırıksa bir tamirciye götürün o da size ben yaparım diyecektir. sıradan bir tamiri işte
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Haberde diyorki kırık olan ve kullanılamaz olan ekran katmanlarından,YENİ EKRAN ÜRETLİYOR.Buradaki arkadaş diyorki ben de tamir ediyorum diyor. .işte anlamadan,dinlemeden,okumadan atarak yaşadığımız dan dolayı bu kafayla bir yere gelemiyoruz.Tamir etmek le üretmek aynı şeymi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Torpil düşmanı (5 yıl önce)
    Helal olsun gençlere. İnşallah referans, torpil vs nedeniyle ar-ge destekleri için önleri kesilmez
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (5 yıl önce)
    Malatya Teknokent'te faaliyet gösteren firmamızla gurur duyuyoruz. Başarılarının devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • mete (5 yıl önce)
    bu arkadaşların yaptığı üst kırık cam değişimi ve ekran filmi tamiri..ben bunu 6 senedir yapıyorum..halende yapıyorum..Bu çok Basit bir iş ..Öyle bir haber yapmışsınızki sanki teknoloji alanında bir ilki gerçekleştirmişler gibi..Birde inönü üniversitesinin bünyesinde bu çalışmayı yaparak atraksiyon katmışlar..Ne yapıyorsunuz siz .....Çin üretiyor siz onların ürettiklerini tamir ediyorsunuz..sıfırdan üretsene şu ekranı bende o zaman helal olsun diyeyim...TAMİR ETME ÜRET !!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Önemli olan kendi markanı yaratmak. Bir şey üretmek. Üretmeden olmaz. Bu şekilde tamricilikten öteye gitmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (5 yıl önce)
    Malatya da bunu yapan birçok telefoncu var
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu mu vereceğin cevap bu habere...
    0
    0
    Yanıtla
  • Telefoncular bir telefondan söküp diğerine takıyor sallamayın. Bu gençlerin yaptığı ise hasarlı ekranları en ince detayına kadar ayırıp sıfır ekran haline getirmek
    0
    0
    Yanıtla